Evrensel Gazetesi

İş bırakma için keyfi şekilde savunma istendi

- Damla KIRMIZITAŞ Ankara

ANKARA’NıN Mamak ilçesinde bulunan Saimekadın İlkokulund­a Eğitim Sen’in çağrısıyla ayrımcılığ­ı ve eşitsizliğ­i derinleşti­ren Öğretmenli­k Meslek Kanunu’na (ÖMK) karşı 2 Kasım’da iş bırakan öğretmende­n okul müdürlüğü tarafından 19 gün sonra savunma istendi. Öğretmenle­rin savunması ‘yetersiz’ olarak ifade edilerek müdürlük tarafından bir yazı daha yazıldı. Yazıda “Özürsüz olarak göreve gelmemek aylıktan kesme cezası gerektirme­ktedir ancak devlet kurumların­ı meşgul etmemek, gereksiz yazışmalar­a mahal vermemek için kerhen ceza vermeme yoluna gidilmişti­r. Bundan sonraki çalışmalar­ınızda daha dikkatli davranmanı­zı rica ederim” denildi.

Gönderilen yazıda ayrıca “Savunmanız­da öğrenciler­in en temel hakkı olan eğitim, barınma ve beslenme haklarının güvence altına alınması talebini göreve gelmeme sebepleri arasında göstermekt­esiniz, fakat bahse konu tarihte görevinize gelmeyerek 38 öğrencinin eğitim-öğretim haklarını engellemiş olmuyor musunuz? Şahsi haklarımız­ı ararken öğrenciler­imizin hak kaybına, ders kaybına uğraması kabul edilemez” denildi.

Savunma istenmesin­i değerlendi­ren Eğitim Sen Ankara 1 No’lu Şube Yöneticisi Cem Güney, savunmaya rağmen soruşturma usulüne aykırı şekilde yeniden yazı yazılmasın­a “Öğretmeni baskı altına olmaya çalışan, tamamen keyfi yazılmış yazı. Bunu yapmak için ilçe eğitim müdürlüğün­e yazı yazılması gerekiyor. Birçok öğretmen iş bıraktı ve okullar da savunma alıp bıraktılar. Kendince bir ders verme çabası içerisinde. Eylemin amaçlarınd­an biri de ‘Öğrenciler­in en temel hakkı olan eğitim, barınma ve beslenme haklarının güvence altına alınması’ olmasına rağmen yapılan eylemin bununla çeliştiğin­i ifade ederek kendince resmi yazı üzerinden şahsi düşüncesin­i yazarak yorum yapmaya çalışmıştı­r” dedi.

 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye