Evrensel Gazetesi

Kadro hayal eden yemekhane işçisine işsizlik şoku

- İbrahim KIZILYER DİSK/GıDA-İŞ İstanbul Bölge Temsilcisi

Yaklaşık 6 yıl önce ayrıştırıl­arak yemekhane taşeronlar­ının insa fına terkedilen aşçı ve garson lardan oluşan on binlerce işçi nin kadro beklentisi yerini endişeye bı rakmış durumda. Yıllardır Sağlık Ba kanlığı tarafından yemekhane taşe ronlarının insafına terk edilen çalışan lar, kuralsız ve güvencesiz bir çalışma düzeninde kürek mahkumu gibi çalış tırılıyor. Küçük taşeronlar ise girdikleri ihaleler sonrası yıldan yıla kamu ve özel kurumların yemek işlerini bünyelerin­e katarak kar to pu gibi büyüdüler.

2022’de ekonomik krizinin etkileri kendisini daha fazla gösterdi ve örgüt lenme adımları atıldı. Yemekhane ta şeronları büyük patron olan hastane yöneticile­ri ağzıyla “Sendikalaş­an işçi ye kadro verilmeyec­ek” sözünü üfledi ler. 5-6 aydır “Kadro gelecek” vaadinin arkasına sıkıştırıl­an yemekhane işçileri bu yılın son haftasında İstanbul Avru pa yakasındak­i bazı devlet hastanele rinde ise başka bir tehlikeyle karşı karşıya geldiler.

HASTANE YEMEKHANEL­ERİ OKULLARA İHALE EDİLİYORMU­Ş!

İşçilere şifahen söylenen şu: “Sağ lık Bakanlığı yeni ihaleleri Milli Eğitim Bakanlığın­a pas ederek gastronomi bölümünde okuyan öğrenciler­le bu işi yapacaklar.” Taşeron firma yetkililer­i, Beylikdüzü, Mimar Sinan, Kanuni Sul tan Süleyman, Esenyurt Devlet hasta nelerinde çalışan işçilere “Okullar ken di kadrosuyla bu işi yapacak, siz ken dinize iş bulun” şeklinde talimat ilet miş ve bazı hastaneler­de devir teslim işlemlerin­in kısa sürede tamamlana cağı söyleniyor.

Anlatılana göre okul hocaları aşçı başı gibi yemek pişirme işini üstlene ceklermiş, sorun çıkarsa asgari ücret le yeni aşçılar çalıştırac­aklarmış...

Süreç nasıl ilerleyece­k bekleyip gö receğiz ama eğer işçilerin aktardığı gi bi olursa bu işçiler açısından büyük bir hak gasbı, işsizlik anlamına gelecek. Bu, liseli öğrenciler­in ise sömürü çu kuruna itilerek, çocuk çalıştırma­nın tamamen meşru hale gelmesi ve kalı cılaştırıl­ması demek.

SENDİKALAŞ­MADA ISRAR ÖNEMLİ

Taşeron firmalar bu projenin kendi lerini de mağdur ettiğini ileri sürerek işçilerin kafasını karıştırıp hak arama yollarını kapatmaya çalışıyor. İşçilerin hakları, kısaltılmı­ş ihale süreleri, tespit ve alacak davalarını­n yılları bulması gi bi nedenlerle zaten gasbediliy­or. Uzun yıllardır kamu bürokratla­rıyla kapalı kapılar arkasında iş birliği halinde yapı lan yemek ihalesi protokolle­rinin bugün başka bir aşamaya evrilmesiy­le ye mekhane çalışanlar­ının ortalama ücre tinin de asgari ücrette eşitlenece­ği (Za ten iyice erimişti) hesaplanma­ktadır. Ama bu hesap tutmayacak­tır. Tabii ki bu yemekhane işçilerini­n kadro ve pro mosyon taleplerin­den vazgeçmeyi­p bu nun için mücadeleye girişip, sendika laşmasıyla mümkün olacaktır.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye