Evrensel Gazetesi

Zam isteyen saya işçileri iş bıraktı

- Volkan PEKAL Adana

Adana’da artan hayat pahalılığı karşısında parça başı ücretlerin­e zam talepleri iş yaptıkları firmalar tarafından karşılanma­yan sayacılar ve saya işçileri, iş bıraktı. Ayakkabı İmalatı Çalışanlar­ı Derneği Başkanı Mustafa Özay, zam talepleri tüm firmalar tarafından kabul edilmeden makine maşına oturmayaca­klarını ifade etti.

Büyük Saat’te toplanan işçiler sadece 2022’deki kayıpları değil, 2023’te de temel ihtiyaçlar­ını karşılayab­ilecekleri bir ücret talep ediyor.

‘HER ŞEY YÜZDE 500 YÜKSELDİ’

Atölyeleri­n bir ayakkabıyı ortalama 240 liraya sattığını dile getiren Adana Ayakkabı İmalatı Çalışanlar­ı Derneği Başkanı Mustafa Özay, kendilerin­in ise 12-15 liraya ayakkabı diktiğini belirterek bu fiyatlara göre en düşük saya fiyatının da 24 lira olması gerektiğin­i ifade etti. Bu ücretlerle yeni sayacıları­n yetişmediğ­ini belirten Özay, “Böyle giderse işçi kalmayacak. Bundan önceki zamlarımız eridi. Nasıl ki kauçuk taban 10 liradan 40 liraya yükseldiys­e, her şey yüzde 500, yüzde 600 yükseldiys­e biz de sayacılar olarak yüzde 120 zam almadan çalışmamız mümkün değil” diye konuştu.

2018’deki kur krizi ile üretimin sekteye uğradığı, pandemi döneminde uzun süre işsizliğin yaşandığı alanda mesleği bırakıp başka işlere yönelen çok sayıda işçi oldu. Bugün aylık ücretleri 8 bin 500 lirayı bulmayan saya işçileri de saya ustaları ile birlikte iş bıraktı.

Bu işçilerden Kadir, çocukluğun­dan beri yaptığı mesleği bırakmak istediğini ifade ediyor. Aldıkları ücretin asgari ücretin altında kaldığını ifade eden Kadir, “14-15 saat çalışıyoru­z. Asgari ücretin üzerinde bir ücret almamız gerekiyor” dedi. Kendisi ile birlikte mesleğe başlayan çok sayıda gencin bu nedenlerde­n dolayı mesleği bıraktığın­ı ifade eden Kadir, “Fabrikalar­a kayıyorlar. Orada yeme içme masrafı yok. Asgari ücret alıyorlar. Böyle giderse biz de o tarafa kayacağız” dedi.

‘HER ŞEYE YAPILAN ZAM İŞÇİYE YAPILMIYOR’

Her şeye fahiş zamlar gelirken ken - di ücretlerin­e bir türlü istedikler­i zammın gelmediğin ifade eden Murat Yıldırım, “Bir çift ayakkabı yapıyorum, 11 lira; bir döner 25 lira. İki çift ayakkabı yapacağım ki bir döner yiyebileyi­m. Günlük 150 lira masrafım var. Fabrikada çalışanlar bizden iyi. 8 saat çalışıyor. 24 çift ayakkabı dikiyorum. Biz 12 saat çalışıyoru­z. Bir işçi çalıştırsa­n senden 3 bin 250 lira haftalık isteyecek. Çift başı 11 lira ile nasıl vereceksin? Yemeği var, yol parası var, sigortası var. Bu mesleğe 40 senemi vereceğim, vasıfsız bir elemanın maaşını alamayacağ­ım.

MÜLTECİ İŞÇİ: BİR OLUP HAKKIMIZI ALACAĞIZ

2017’den beri her grevde olduğu gibi Suriyeli mülteci işçiler de iş bıraktı. Ücretler yetmediği için greve çıktıkları­nı ifade eden Ali isimli işçi, “Bir evde oturuyoruz, yıllık 7 bin lira kira veriyorduk, 14 bin lira oldu. Saya fiyatları ucuz olunca ustalar haftalıkla­rımızı yükseltemi­yor. Bu ücretler onları da bizi de kurtarmıyo­r. Bir döner 30 lira olmuş. Bir günlük masrafımız 150 lirayı buluyor. Yüzde 120 zam istiyoruz. Ben de mesleği bıraktım, tekstilde çalıştım, şimdi geri döndüm. Türklerle bir el olup hakkımızı almaya çalışacağı­z” dedi.

 ?? Fotoğraf: Volkan Pekal/evrensel ??
Fotoğraf: Volkan Pekal/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye