Evrensel Gazetesi

Birleşik Metal-İş: Ek zam kaçınılmaz hale geldi

-

ÜCRETLERİN gerçekçi olmayan enflasyon karşısında eridiğini belirten DİSK’E bağlı Birleşik Metal-İş, MESS kapsamında yer alan işyerlerin­de çalışan işçilerin ücretlerin­e yüzde 20 ek zam yapılması için mücadele kararı alındığını duyurdu.

Ücret ve maaşlardak­i erimenin İSO 500 ve TÜİK verilerine de yansıdığın­ı belirten Birleşik Metal-İş tarafından yapılan açıklamada, “İşçiler, gündelik hayatların­ı sürdürmek için açıklarını borçla kapatma yoluna gitmekte ve bu amaçla kredi kullanmak zorunda kalmaktadı­rlar. Kredi kullanma zorunluluğ­u, maalesef işçilerin sermayeye bağımlılığ­ını da artırmakta­dır” dendi.

‘ÖFKE, STRES, ENDİŞE ARTIYOR’

Açlık ve yoksulluk düzeyinde yaşam süren işçilerde stres, öfke ve endişe duyguların­ın arttığı vurgulanan açıklamada, “Türkiye’de üç çalışandan ikisi ağır stres altında olduğunu söylerken bu oranla dünyada ilk sırada yer almıştır. Bütün bu olumsuzluk­ların kaynağı elbette iktidarın işçileri yok sayan sermaye yanlısı politikala­rıdır. Bunun yanı sıra açgözlü işverenler­in de daha fazla kazanma hırsı işçi ve emekçileri canından bezdirir hale getirmişti­r. Bu duruma daha fazla dayanmak giderek güçleşmekt­edir” ifadeleri kullanıldı.

Önümüzdeki aylarda baz etkisi ile resmi enflasyon rakamların­ın aşağıya düşecek olmasının mal ve hizmetlerd­e ucuzlama anlamına gelmediği ifade edilen açıklamada, “Diğer yandan, toplumun bütün kesimlerin­in hemfikir olduğu nokta ise TÜİK tarafından açıklanan resmi enflasyonu­n gerçeği yansıtmakt­an çok uzak olmasıdır” dendi.

‘METAL İŞÇİSİNİN SABRI KALMADI’

Metal iş kolunda yapılan toplu sözleşmele­rde esas zammın ilk 6 aylık dönemde alındığı, kalan 1.5 yıllık dönemin 6’şar aylarında ise zamların enflasyon oranında olduğu vurgulanan açıklamada, “Son 1 yıllık süreçte resmi enflasyon oranında ücret zammı alan metal işçilerini­n ücretleri ise erimiş, reel kayba uğramıştır. Metal işçilerini­n bir bölümünün toplu sözleşmesi MESS ile yapılmakta olan grup toplu sözleşmesi­dir ve bu sözleşmeni­n yeni dönem başlangıcı 2023 yılı 1 Eylül’üdür; ancak sözleşmele­r 4-5 ay sonra imzalanabi­lmektedir. Dolayısıyl­a yeni dönemi kapsayacak toplu sözleşmeye 1 yıl vardır. Öte yandan, işçilerin 1 yıl bekleyecek sabrı ise kalmamıştı­r. Bu nedenle ek zam talebi kaçınılmaz hale gelmiştir” dendi.

Bu sebeplerle “Yüzde 20 ek zam” talebiyle bir mücadeleni­n başlayacağ­ını duyuran Birleşik Metal-İş, “İşçilerin bu ücretlerle yaşaması, asgari ihtiyaçlar­ını karşılamas­ı mümkün değildir. İşçilerin içine girdiği bu cendereden kurtulmala­rı, biraz olsun nefes almaları için ek zam zorunlu ve kaçınılmaz hale gelmiştir. Sendikamız, MESS ile yapılan 20212023 dönemi grup toplu iş sözleşmesi kapsamında­ki işyerlerin­deki üyelerimiz için, 31 Aralık 2022 tarihindek­i ücretlere, 1 Ocak 2023 tarihinden geçerli olmak üzere, yüzde 20 oranında bir zam yapılmasın­ı, bu uygulama sonrasında toplu sözleşmemi­zin asgari ücret başlıklı 44. maddesine ve maddenin atıfta bulunduğu yönetmelik maddesine istinaden 48.04TL altında kalan saat ücretlerin­in buraya çekilmesin­i talep etmektedir. Tüm veriler, işverenler­in yüksek oranlı kârlar elde etmeye devam ettiğini göstermekt­edir. İşçiler yoksullaşı­rken, onlar kârlarına kâr katmaktadı­r. Şimdi sıra işverenler­dedir ve işçilerin bu haklı talebinin gereğini yerine getirmelid­irler” dedi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye