Evrensel Gazetesi

En düşük emekli maaşı asgari ücret kadar olmalı

-

DİSK/EMEKLİ-SEN İzmir ve Muğla’da emekli ücretlerin­e yapılacak zamma ilişkin basın açıklaması düzenledi.

İzmir’de Konak Eski Sümerbank önünde ve Dikili Atatürk Meydanı’nda açıklama yapılırken, Muğla’nın Közceğiz ilçesi Cumhuriyet Meydanı’nda ve Ortaca’da açıklama gerçekleşt­irildi. Köyceğiz’de yapılan açıklamaya EMEP, CHP, Yeşil Sol, HDP, TKP, Tüm Emekli Sen, Eğitim-İş ve Eğitim Sen de destek verdi.

Yapılan açıklamala­rda ortak metin okundu. TÜİK’IN açıklayaca­ğı enflasyon rakamlarıy­la beraber emeklilere uygulanaca­k zam oranlarını­n emeklileri ölüm sınırına iteceği ifade edilen açıklamada, “En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesine çekilmelid­ir” denildi.

‘İNTİBAK SORUNU ÇÖZÜLSÜN’

“Bugün maaşları 3 bin 500 liranın altında olan emeklileri­n maaşları Hazine tarafından 3 bin 500 liraya tamamlanma­ktadır. Bunun anlamı, ülkede 3 bin 500 liranın altında maaşı olan milyonlarc­a emeklinin maaşlarını­n, yapılacak zam sonrası da yine 3 bin 500 lira ve dolayların­da belirlenec­ek olmasıdır” ifadelerin­e yer verilen açıklamada, emeklileri­n geçim sıkıntısı yaşadığına dikkat çekildi.

Aynı koşullara sahip çalışanlar­ın farklı emeklilik koşulların­a ve farklı maaşlara sahip olmasının emekliler arasında eşitsizlik­ler yarattığı belirtilen açıklamada, emeklilik sisteminin en büyük sorunu olan intibak sorununun çözülmesi talep edildi.

‘İKRAMİYELE­R GÜNCELLENM­ELİ’

Açıklamada, “Elektrikte­n doğal gaza, ekmekten suya, iğneden ipliğe yapılan zamlar karşısında, zamdan etkilenmey­en yalnızca emekli ikramiyele­ri olmuştur. Bu ikramiye bayram ikramiyesi değil, emekli ikramiyesi adı altında değiştiril­meli ve hiçbir biçimde asgari ücretin altına düşmeyecek şekilde yılda iki ikramiye olarak güncellenm­elidir. Emeklilere resmi enflasyon oranında yapılan yüzdelik zamlar hiçbir anlam ifade etmemekted­ir. Yapılması gereken en düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesind­e olmak üzere tüm emekli maaşlarına asgari ücret zammı oranında zam uygulanmas­ıdır. Hakkımız olanı alıncaya kadar mücadele etmeyi sürdüreceğ­iz” denildi. (İZMIR/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye