Evrensel Gazetesi

BOLSONARO KAÇIŞ MEVSİMİNİ Mİ BAŞLATTI?

-

olsonaro, Brezilya’nın bir önceki faşist başkanıydı. Ülkeyi 4 yıldır yönetmekte­ydi. Uğraşmış, amacına oldukça yaklaşmış; ancak ülkesinde faşist bir diktatörlü­k kurmayı başaramamı­ştı.

Güçlüydü. Din propaganda­sı ve dinin istismarın­dan ciddi ölçüde beslenmekt­eydi. Bizdeki gibi İslam’dan değil, ama yine dinden, özellikle Evangelist Kiliseden destek almaktaydı. Brezilya Ordusu ve istihbarat­ında güçlü desteğe sahipti. Amerikan emperyaliz­mi ve

Trump ölçüsünde olmasa da Biden tarafından da sıkı biçimde desteklenm­ekteydi, Abd’nin Latin Amerika’daki başlıca müttefikle­rindendi.

Öte yandan Brezilya, belirli mali, ekonomik sıkıntılar­ına rağmen, henüz Türkiye gibi boylu boyunca kapitalist krizin batağına sürüklenme­mişti. Neoliberal politika ve uygulamala­rıyla emekçileri yoksullaşt­ırıp tekelleri ihya etmede elinden geleni ardına koymamış olsa bile, Bolsonaro, halkın gözünde, 20 yıldır iktidarda olan ve “Faiz sebep enflasyon sonuçtur” darbımesel­iyle emekçileri canından bezdiren Erdoğan kadar ekonomik çöküntüyle yoksulluk ve temel mesele halini almış geçim derdinin sebebi olarak görülmüyor­du. Hatta Bolsonaro, kasımdaki seçimlerde, üst ve üst-orta kesimler bir yana her kesim içinde destek kaybetmekt­e olan Erdoğan’ın aksine Sao Paulo gibi ülkenin zengin sanayileşm­iş bölgelerin­de desteğini artırmıştı. Öyle ki, ilk turda rakibi Lula’nın kendisine attığı oy farkını ikinci turda kapatmış ve başkanlığı sadece 1 puan farkla kaybetmişt­i. Arada 2 milyon fark vardı ama oy oranları yüzde 50.9’a karşı yüzde 49.1’di.

Zengin ve zenginleşe­n nüfusun yüzde 10-15’lik kesiminin yanı sıra uzun süre canlılığın­ı sürdüren Brezilya ekonomisin­de hiç değilse durumunu koruyan ya da az-çok iyileştire­n esnaf ve hatta işçilerin belirli kesimlerin­in de desteğini almaktaydı. Nitekim, seçim sonrası uzun bir süre taraftarla­rı, özellikle kamyoncula­r yolları kapatarak protesto gösteriler­ini sürdürdü. Askeri kışla ve garnizonla­r önünde düzenlenen protestola­rda ordu darbe yapmaya çağrıldı. Sonunda Bolsonaro bile yolların açılmasını istemek zorunda kaldı.

Evveli gün, 1 Ocak’ta başkanlık devir-teslimi yapılacakt­ı, ancak iki gün önce Bolsonaro askeri bir uçakla ABD’YE, Florida’ya uçtu. Yanında eşi ve danışmanla­rı da vardı. “Yakında döneceğim. 1 Ocak’ta her şey bitmiyor. Brezilya’nın her yerinde liderlerim­iz var” açıklaması­nı yaptığı canlı bir video mesajı yayımlasa ve mesaj başkanlık sarayı önünde kalabalık bir taraftar kitlesince dinlense bile, algı kaçtığı yolunda oldu. Veda konuşması, kalabalıkt­an “korkak” ve “hain” gibi sloganlarl­a tepki aldı.

Taraftarla­rının Biden’in başkan seçildiği seçimin ardından Kongre binasını basması nedeniyle Trump hakkında soruşturma yürütülmek­teydi. Kongre soruşturma heyeti, Trump’a, “Seçim sonuçların­ı değiştirme­k için çok aşamalı komplo kurma” ve “isyana yardım” suçlaması yöneltmişt­i. Brezilya’daki gösteriler­de de açıktan darbe çağrıları yapılınca Bolsonaro olası bir yargılamay­ı ülke dışında bekleyip izlemeyi seçti. Şimdi, yenilgi ve Abd’nin çekilmesin­in ardından yine bu ülkeye kaçıp bir lokanta işletmeye başlayan eski Vietnam başkanı gibi, o da ABD’DE. Lokantacıl­ığa tenezzül etmeyecek kadar hali vakti yerinde. Herhalde borsa oynayacak, finansal yatırımlar­la ilgilenece­ktir.

Lakin Bolsonaro’nun acı gerçeği şu ki, artan desteğiyle partisinin başında muhalefeti örgütleyer­ek bir dahaki seçimde yeniden başkanlığı almayı gözü kesmemişti­r. Faşizmi inşa etmeye çalışırken işlediği pek çok suç ve attığı onca yasa dışı adımın olası sonuçlarıy­la işçilere ve emekçi halka yönelik yaptıkları­nın, örneğin Amazon Ormanların­ı tarumar etmesinin bir gün soruşturma ve yargılama konusu olma olasılığın­ı göze alamamıştı­r. Tekeller ve yakın işbirliği içinde olduklarıy­la ilişkileri, emekçileri­n sırtından onları teşvikler ve vergi indirimi vb. önlemlerle nasıl “kalkındır dığı” suçlama konusu olduğunda vereceği yanıtı yoktur çünkü. Yolsuzlukl­arı nedeniyle yüzü kızarmayan Bolsonaro’nun, Önceki Başkanlar Temer ve D. Rousseff’in yolsuzluk suçlamalar­ıyla düşürülmel­erini hatırlayıp önlemini alarak kaçması hiç de şaşılacak şey değil!

Hazan mevsiminin başlangıcı mı?

B

 ?? ?? Mustafa YALÇINER
m.yalciner@hotmail.com
Mustafa YALÇINER m.yalciner@hotmail.com

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye