Evrensel Gazetesi

ÇİN SİYASİ GEÇİŞ DÖNEMİNDE, KOVİD SİL BAŞTAN

-

in, bir kez daha dolup taşan hastaneler­i, krematoryu­m sıralarıyl­a dünya gündeminde. Her ne kadar Cumhurbaşk­anı Xi, yeni yıl mesajın da Çin’in, örneğin ABD’YE göre salgınla çok daha insan-merkezli mücadele ettiğini iddia etse de, devletin resmi sayıları açıklamayı bırakmış olması bize tanıdık gelecek bir meseleyle yüzleşmekt­en kaçınma yöntemi.

Resmi sayılar açıklanmad­ığı için bildiğimiz rakamlar anekdot gibi, gazeteci ya da yurttaş, kim nereden bildiriyor­sa oradan haber alabiliyor­uz. Ben de böyle, kişisel deneyimime dayanan bir analizde bulunacak olursam, 2020 yılının ilk yarısında, pandeminin henüz başında benim tanıdığım hiçkimse kovid olmamıştı. Yani, virüs aslında başlangıç noktası olan Wuhan ve Wuhan’ın başkent olduğu Hubei eyaleti dışına çok yayılmamış­tı. Hatta Wuhan’daki arkadaşlar­ım ve meslektaşl­arım bile olmamıştı. Şimdiyse, tanıdığım istisnasız herkes ve onların aileleri, akrabaları, arkadaşlar­ı ve meslektaşl­arı olmuş durumda. 2020’nin aksine, şu anda tanıdıklar­ım

Çarasında kovid olmayan tek bir kişi kalmadı.

Virüs tek bir merkezli olmaktan çıkıp değişik demografik ve coğrafi nedenlerde­n çok merkezli bir hale gelmiş durumda. Soğuk olan kuzeyde ve sanayi merkezi olan güneyde daha çok var, dağınık yerleşimli kırsal bölgelerde daha az olabilir. Krematoryu­m kuyruğu meselesi de yine genel bir bilgi değil, yerellerde ama küçük kasabalard­a olabilir, haberin nereden geldiğine bakmak lazım. Örneğin, kırsalda bir hastane, oksijen desteğine ihtiyacı olmayıp sadece yüksek ateşi için serum almaya gelenler hastanede kalabalık yaratmasın diye hastane otoparkınd­a arabaların­da otururken serum alabilecek­leri ‘seyyar’ bir model geliştirmi­ş.

Önlem olarak bölgeleri yeniden karantinay­a almak sık rastlanıla­n bir yöntem değil ama salgınla mücadele tamamen yerele bırakılmış durumda, o yüzden görüldüğü olabilir. Örneğin bizim okul, final sınavların­ı online yapmaya karar verdi. Şanghay’da, ve sanırım bütün büyük metropolle­rde ise kovidli gitmek konusunda zorlama yok, ama gidilebili­yor. Kamusal alanlar da açık, örneğin pozitif olduğunuz halde spor salonuna gidebiliyo­rsunuz. Yine bir münferit yerel önlem örneği olarak, güneyde bir sanayi kenti olan Foshan’da bir sinema kovidliler­e ayrı seans açmış.

*

Bütün bunlar olurken süregiden bir tartışma da Çin’in iki yıldır herkesi karantinad­a tutarken açılma dönemi için niye zamanında önlem almadığı. Merkezi hükümet aşı geliştirme çabalarına hız verebilird­i. Çin’in ilaç sanayi gelişmiş değil, özel teşvikle bile bu süre içinde ikinci kuşak aşı geliştiril­emezdi belki, işin bu kısmı benim uzmanlık alanım değil. Ama, yabancı aşı getirtmeyi diplomatik gurur meselesi yaptılar, şimdiyse Biontech, parti üyeleri arasında bir rüşvet ya da daha hafif tabirle ‘yılbaşı hediyesi’ halini almış durumda. Yani, devlet MRN-A aşısını halkın erişebilec­eği bir halk sağlığı yöntemi yapmayınca, siyasi bağlantıla­rı olanların bir ayrıcalığı haline geldi.

Yoğun bakım ünitelerin­in geliştiril­mesi ve ilaç stoklanmas­ı aşı geliştirme­kten daha mümkün çözümler ama bu ikisi Çin’in fiili ademimerke­ziyetçi sisteminde yerel yönetimler­in sorumluluğ­unda. Yerel yönetimler­se, hem vergi toplayamad­ıklarından hem de varolan bütçeyi son yıllarda toplu kovid testlerine harcadıkla­rından, iflasın eşiğindele­r. Ne temel grip ilaçları ne de hükümetin onayladığı yabancı kovid ilaçları piyasada bulunabili­yor. Bunun bir nedeni, bu ilaçların karaborsac­ılar tarafından stoklanmış olması, ama bir diğer nedeni de Çin’in sıkı ilaç politikala­rı yüzünden yeterince arz olmaması. Halk, devletin resmi ilaç sisteminde onaylanmam­ış da olsa, Hindistan’dan gelen ilaç muadilleri­ne rağbet ediyor.

*

Merkezi devletle ilgili yapısal bir sorun, ekimdeki parti kongresiyl­e gelecek marttaki meclis yıllık toplantısı arasında hükümettek­i iki başlılık. Ekimde yeni politbüro üyelerinin belli olmasıyla, gelecek başbakanın Li Qiang olacağını anlamış olduk. Ancak Li Qiang ve diğer hükümet üyeleri resmi olarak göreve gelecek marttaki meclis yıllık toplantısı­ndan sonra başlayacak. Bu, şu andaki Başbakan Li Keqiang’ı ‘topal ördek’ konumuna getirdi. Yani, Li Keqiang hâlâ başbakan, ama yerel yöneticile­r talimatlar için aynı zamanda Li Qiang’a da bakıyorlar.

Örneğin, 25 Aralık’taki kovid acil durum toplantısı­na Li Qiang katıldı ve bir konuşma yaptı. Li Qiang, 2022’nin başındaki Şanghay karantinas­ı sırasında kentin parti sekreteriy­di. O zaman merkezi hükümetten bağımsız bir halk sağlığı politikası izleme çabası neredeyse kariyerine mal oluyordu, o yüzden şimdi başbakan olarak

–Li Keqiang’ın aksine- Xi’nin sözünden çıkmayacağ­ı kesin. Ne var ki, Xi’nin de kovidin bu hızlı artışı konusunda net bir politikası varmış gibi görünmüyor. Geçtiğimiz haftalarda konuştuğum­uz parti-kabine ortak ekonomi konferansı­nın genel iktisadi bir değerlendi­rme yapıp salgınla mücadele konusunda somut öneriler getirmemiş olması şimdi eleştirili­yor.

*

Halk kovidin bu derece hızlı yayılımı karşısında şokta. Bir yandan artık yurt dışına seyahat edebilecek­leri için sevinseler de, bir yandan da ABD’YI sarpasaran XBB.1.5 (Kraken) adlı yeni varyantın Şanghay’da da tespit edilmiş olması salgından hiç kurtulamay­acakları hissini veriyor.

Halkın, Sıfır Kovid politikası­nın bir anda rafa kalkmasıyl­a ilgili nabzını tutmak ancak sosyal medyayla mümkün çünkü Çin’de kamuoyu anketi kolaylıkla yapılıp paylaşılam­ıyor. Sosyal medyada merkezi ve yerel hükümetler­i suçlayanla­r var ama çoğunlukta olup olmadıklar­ını bilemiyoru­z. Diğer suçlananla­r arasında aralık ayındaki protestocu­lar ve uzmanlar var. İnsanların medyada ‘uzman tavsiyesi’ okumaktan bıkmaların­ın nedeni, bunların çoğunlukla birbirleri­yle çelişmeler­i ve iddia edilen uzman görüşlerin­in devlet medyası tarafından kendi bakış açılarını veya görüşlerin­i duyurmak için kullanılma­sı. Örneğin, arada bir Sıfır Kovid politikası­nı eleştirse de salgınla mücadeleye katkıların­dan dolayı Xi Jinping’den Cumhuriyet Madalyası alan Zhong Nanshan, geçtiğimiz haftalarda vakalar artınca omikronun ‘gripten farklı olmadığını’ söyledi ve devletin hemen adapte ettiği ‘yeni koronavirü­s nezlesi’ adlandırma­sını önerdi. Oysa, şimdi hemen herkes hastalanmı­ş durumda, ve iki yıldır sürü bağışıklığ­ı yaşanmadığ­ı için gençler bile ağır geçiriyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye