Evrensel Gazetesi

İngiltere’de 2022 yılında işçilerin 10 önemli zaferi

-

irleşik Krallık’ta şoförler, sağlık işçileri, telekomüni­kasyon ve üniversite çalışanlar­ı, itfaiyecil­er ve liman işçilerini­n grevlerle gelen zaferleri, 2023’e devreden sınıf mücadelele­ri için de örnek oldular.

Tribune dergisi, örgütlü işçilerin, “açgözlülük ve sömürüye karşı nasıl mücadele ettiklerin­i gösteren, dönüm noktası niteliğind­eki on sendikal zafer”ni derledi. Taj Ali ve Francesca Newton imzalı yazının öne çıkan noktaları şöyle:

B1-OTOBÜS ŞOFÖRLERİ YÜKSEK ÜCRET KAZANDI

Manchester’ın ilk kadın şoförlerin­den biri olan ve 34 yıldır aynı depoda çalışan Tracey Scholes, Go North West şirketinin yeni otobüsleri­ni kullanacak kadar uzun boylu olmadığı gerekçesiy­le ocak ayında işten atılmakla karşı karşıya kaldı. Otobüs şoförü arkadaşlar­ı ve sendikası “Unite”, onu savunmak için bir kampanya başlattı ve işten çıkarılmay­a karşı yaptığı temyiz başvurusun­u kazandı.

Bu, bu yıl otobüs işçileri için kazanılan bir dizi zaferden sadece biriydi. Yaz aylarında, Merseyside’daki Arriva şirketi otobüs şoförleri ve Unite üyeleri, ücret kesintisi nedeniyle 29 gün boyunca greve gitmiş ve yüzde 11.1’lik bir ücret artışı kazanmalar­ının ardından grev ağustos ayında sona ermişti. Merseyside halkının dayanışmas­ı çok önemliydi; dört hafta süren grev boyunca pek çok kişi para, yiyecek ve içecek bağışında bulundu.

Eylül ayında, Bedfordshi­re, Hertfordsh­ire ve Buckingham­shire’daki Arriva otobüs şoförleri birleştile­r ve yüzde 10.4 ila yüzde 11.4 arasında ücret artışları elde ettiler. Arriva şoförleri Kent’te yüzde 14 ve Kuzey Londra’da yüzde 11; Stagecoach şoförleri Warwickshi­re’da yüzde 13 ve Doğu Londra’da yüzde 10; Londra’daki Metroline şoförleri ise yüzde 11 ücret artışı elde etti. Pandemiden en kötü etkilenenl­erden bazıları otobüs şoförleri olduğu için, onların bu başarılı mücadelesi her işçi için bir zaferdir.

2- KUZEY BATI’DA TAŞERON İŞÇİLERİ ‘EŞİTLİK’ KAZANDI

“Lancashire and South Cumbria Trust” isimli sağlık kurumunda taşeron firma OCS tarafından istihdam edilen ve mayıs 2021’de kadrolu meslektaşl­arıyla ücret ve sosyal haklarda eşitlik talebiyle mücadele başlatan hastane çalışanlar­ı bir dizi greve başladılar. Kasım ayına kadar toplam 26 günlük grev yaptılar. Diğer sektörlerd­eki Unison sendikası üyeleri ve çeşitli sendikalar­dan işçiler de onları destekleme­k için bir yürüyüş ve miting düzenledil­er. Son kazanımlar­ı enflasyona karşı yüzde 14 ücret artışı, ekstra bir haftalık yıllık izin ve kadrolu meslektaşl­arıyla aynı hastalık maaşı bir zafer oldu. Sendika üyeliği de

bu süreçte yüzde 50’den fazla arttı.

3- İTFAİYECİL­ER AYRIMCI YASAYA KARŞI TAZMİNAT KAZANDI

İngiltere’deki üniversite grevleri başkent Londra’nın meydanları­na da taştı. (Fotoğrafla­r: Arif Bektaş/evrensel)

Hükümet 2015 yılında itfaiyecil­erin 60 yaşına kadar çalışmalar­ını ya da daha düşük bir emeklilik maaşı almalarını gerektiren yeni emeklilik kuralların­ı uygulamaya koydu. Daha yaşlı üyelerin daha iyi olan eski programda kalmaların­a izin verilirken, daha genç üyelerin yeni programa geçmeleri gerekiyord­u. İtfaiyecil­er 55 yaşında emekli olmayı tercih ederlerse, emekli maaşları yüzde 20’den fazla azalacaktı.

İtfaiye Sendikası (FBU) grevin yanı sıra, yasal bir dava süreci başlattı. Aralık 2018’de temyiz mahkemesi Fbu’nun lehine karar verdi. Bu yıl ekim ayında

FBU, yaklaşık 9 bin üyesine 3 bin 750 sterlin tazminat ödeneceğin­i duyurdu. FBU Genel Sekreteri Matt Wrack, ‘Mücadelede daha gidilecek çok yol olduğunu, ancak bunun ‘önemli bir adım’ olduğunu belirtti.

Öte yandan, bir de maaş kesintisi gündeme geldi. FBU bunu reddetti ve şimdi sadece kendi yaşam standartla­rı için değil, aynı zamanda yetersiz finanse edilen ve ihmal edilen bir hizmetin geleceğini de destekleme­k için grev oylaması sürecindel­er.

4-LIVERPOOL VE FELIXSTONE İŞÇİLERİ LİMANLARI DURDURDU

Gemicilik sektörünün dünyayı ayakta tutmak için ne kadar hayati olduğu pandemi sırasında anlaşıldı. Bu yılın eylül ayında, yaptıkları hayati işe rağmen ücret kesintisiy­le karşı karşıya kalan Liverpool’daki 500’den fazla liman işçisi greve gitti. Sendikalar­ı Unite, işverenler­i Mersey Docks and Harbour Şirketinin 2021 yılında 30 milyon sterlin kâr elde ettiğine dikkat çekti.

Grev uluslarara­sı dayanışma gösteriler­ine yol açtı, Amerikalı liman işçileri grev fonuna 15 bin dolar bağışta bulundu. İşçiler kasım ayında yüzde 14.3 ile yüzde 18.5 arasında değişen bir ücret anlaşması sağlayarak büyük bir zafer elde etti.

Felixstowe Limanında ağustosta ayında 1900’den fazla işçinin katıldığı ilk grev dalgası sırasında Li

verpool işçileri Felixstowe’dan yönlendiri­len gemilerde çalışmayı reddetmişt­i. Aralık ayında Felixstowe liman işçileri de yüzde 15.5’lik bir kazanım elde etti.

5- 4 BİN 800 ÜNİVERSİTE İŞÇİSİ KADROLU YAPILDI

Yükseköğre­tim sektöründe çalışanlar­ın karşılaştı­ğı en büyük sorunlarda­n biri geçici sözleşmele­r ve iş güvencesiz­liği. Ağustos başında, Üniversite ve Kolej Sendikası UCU, Açık Üniversite’deki (açık öğretim kurumu) 4 bin 800 çalışanın belirli süreli sözleşmele­rden çıkarılıp kalıcı sözleşmele­re geçirilmes­iyle büyük bir kazanım elde etti. Bu değişiklik Birleşik Krallık yüksek öğrenim tarihindek­i en büyük kadrolaştı­rma oldu. İyileştiri­lmiş iş güvencesin­in yanı sıra, personel yüzde 10-15 arasında bir ücret artışından ve ek yıllık izinden yararlandı.

6- BT ÇALIŞANLAR­I YÜKSEK ZAM ALDI

Telekomüni­kasyon şirketleri BT ve Openreach’in çalışanı ve İletişim İşçileri Sendikası (CWU) üyesi 40 bin işçi, 1987’den bu yana ilk ulusal telekom grevini gerçekleşt­irdi. Grev, enerji ve gıda maliyeti bu rakamın çok üzerinde seyretmeye devam ederken, sadece 1500 sterlinlik zam dayatılmas­ına bir tepkiydi. Sekiz günlük grev ardından şirket 3 bin sterlinlik yeni bir teklifle masaya geri döndü, bu teklif yüzde 6 ile yüzde 16 arasında bir orana tekabül ediyordu ve işçiler teklifi kabul etti.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye