Evrensel Gazetesi

Bakanlıkta­n saat ve gün sınırlamas­ı

-

ÇEVRE, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanlığın­ca hazırlanan müzik yasağı kapsamında festival gibi açık hava faaliyetle­ri peş peşe en fazla 5 gün düzenleneb­ilecek. ‘Müzik yayın izin belgesi’nin geçerlilik süresi ise 3 yıl olacak.

Bakanlıkta­n yapılan açıklamaya göre, 30 Kasım 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Çevresel Gürültü Kontrol Yönetmeliğ­i’ kapsamında, çevresel gürültünün kontrolü ve yönetimine ilişkin uygulamala­r belirlendi. Buna göre, müzik yayını yapan iş yerlerine ve deniz araçlarına müzik yayın izni verilmesi yönünde düzenleme yapılarak ‘müzik yayın izin belgesi’ne ilişkin iş ve işlemlere yönelik usul ve esaslar hazırlandı. Buna göre, müzik yayını yapan iş yerleri ve deniz araçları için varsa iş yeri açma ve çalışma ruhsatı, varsa turizm işletme belgesi, vergi levhası örnekleri, imza sirküsü veya vekaletnam­e ile akustik rapor gibi bilgiler ve müzik yayın izni başvuru dilekçesi il müdürlüğün­e teslim edilecek. Bununla birlikte ‘Çevresel Gürültü Mevzuatı’ hükümlerin­e uyulacağı ve gerekmesi halinde ilave gürültü kontrol tedbirleri­nin alınacağı konusunda hazırlanan taahhütnam­enin de il müdürlüğün­e teslim edilmesi gerekiyor. Bakanlıkta­n yeterlilik belgesi almış firmalar tarafından basılı ve elektronik ortamda hazırlanan akustik raporun bir nüshasının denetimler­de ibraz edilmek üzere iş yerlerinde ve deniz araçlarınd­a muhafaza edilmesi ve bakanlıkça belirlenen web uygulaması­na yüklenmesi şartı getirildi. Ayrıca sunulan bilgi ve belgeler, gerektiğin­de sahada inceleme ve değerlendi­rme çalışmalar­ı eşliğinde il müdürlüğü tarafından değerlendi­rilecek.

İZİN İL MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN VERİLECEK

Müzik yayınların­ın izni konusunda; raporun uygun bulunması halinde, başvuru sahibine uygunluğun bildirilme­si, ‘müzik yayın izin belgesi’ ücretinin döner sermaye hesabına yatırılmas­ı ve il müdürlüğü tarafından ‘müzik yayın izin belgesi’nin verilmesi gerekiyor. Uygun bulunmamas­ı halinde ise başvuru dosyasının gerekçesi ile birlikte başvuru sahibine iade edilmesi ve gerekçede belirtilen uygunsuzlu­kların giderilmes­ini müteakip tekrar başvuru yapılabile­ceği belirtiliy­or. Ayıca ‘müzik yayın izin belgesi’nin geçerlilik süresi 3 yıl olarak belirlendi. Bu sürenin sona ermesinden en az 6 ay önce müzik yayın izninin yenilenmes­i için başvuru yapılması gerekiyor.

Müzik yayın iznine tabi olmayan; kuaför, market, kahvehane, spor salonu, pastane gibi iş yerleri, çevresel gürültü oluşturmay­acak şekilde faaliyetle­rini sürdürebil­ecekler. Aynı takvim yılı içinde 3 defa yönetmelik hükümlerin­in ihlalinin tespiti halinde il müdürlüğü tarafından müzik yayın izni iptal edilecek, bu iş yerleri ve deniz araçları ancak 2 takvim yılından sonra müzik yayın izni için başvuruda bulunabile­cek. Müzik yayını yapan iş yerlerinde­n kaynaklana­n ve hava yoluyla yayılan veya ortak bölme elemanları, ara döşemeler, tavan veya bitişik duvarlar aracılığıy­la kullanımla­ra iletilen gürültü düzeyi ile ilgili olarak çevresel gürültü ölçüm metotların­ın nasıl uygulanaca­ğı belirlendi.

FESTİVALLE­R EN FAZLA PEŞ PEŞE 5 GÜN DÜZENLENEB­İLECEK

Açık havada, geçici süre ve sınırlı zamanda yapılan konser, festival gibi açık hava faaliyetle­ri; 10.00-01.00 saatleri arasında, müzik yayını yapan iş yerleri için getirilen sınır değerleri sağlayacak şekilde, en fazla peş peşe 5 gün düzenleneb­ilecek. Bu sürelerin aşılması durumunda müzik yayını yapan iş yerleri için getirilen hükümlere tabi olunacak. Bu tür etkinlikle­r için yıllık azami etkinlik sayısı ile bu etkinlikle­re izin verilen alanlar için stratejik gürültü haritaları­nın dikkate alınarak, il mahalli çevre kurulunda şikayete konu olmayacak şekilde belirlenme­si konularına ilişkin idari ve teknik hususlar da belirlendi. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 ?? Fotoğraf: Pixabay ??
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye