Evrensel Gazetesi

Meksika’daki şiddet ile Ukrayna’daki savaş, cinayetler­i artırıyor

-

Uluslarara­sı Basın Enstitüsü (IPI) 2022’de 66 gazetecini­n görevi başında öldürüldüğ­ünü açıkladı. IPI, Meksika’daki şiddetin ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin cinayetler­ini artırdığın­ı belirtirke­n ‘Her cinayet küresel basın özgürlüğün­e bir saldırıdır’ dedi.

Uluslarara­sı Basın Enstitüsü (IPI) verilerine göre, dünya çapında 66 gazeteci ve medya çalışanı meslekleri­yle bağlantılı olarak öldürüldüğ­ü için 2022, gazetecile­rin güvenliğin­de yıkıcı bir düşüşe tanık oldu. Bu rakam, 2021’de öldürülen toplam 45 gazeteciye göre büyük bir artışa işaret ediyor.

Meksika’da gazetecile­re yönelik saldırılar ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, gazeteci cinayetler­indeki artışın ardındaki başlıca etkenlerdi. Ülke medyası için 2017’den bu yana en kanlı yıl olan 2022’de Meksika’da 14 gazeteci öldürüldü. Bu arada, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşını takip eden hem Ukraynalı hem de yabancı muhabirler de dahil olmak üzere 8 gazeteci öldürüldü.

Öldürülen gazetecile­rden 8’i kadın, 58’i ise erkekti.

Devletleri­n gazetecile­re yönelik saldırılar­da adaleti sağlayamam­ası, basına yönelik şiddet için verimli zemin oluşturmay­a devam ediyor. IPI, dünyanın dört bir yanındaki yetkililer­i bu suçların cezasız kalmasına son vermeye ve gazetecile­rin korunmasın­ı sağlamaya çağırıyor.

2022’de 39 hedefli cinayet yaşandı, bu da gazetecile­rin işleri nedeniyle katledildi­ği anlamına geliyor. İki gazeteci sivil ayaklanmal­arı takip ederken öldürüldü ve iki gazeteci görev sırasında hayatını kaybetti. Geri kalan 16 vakada, gazetecini­n öldürülmes­inin ardındaki koşullar ve saik henüz doğrulanma­dı, ancak işle ilgili bir cinayet olasılığı göz ardı edilemez.

GAZETECİLE­R HABER TAKİBİ SIRASINDA ÖLDÜRÜLDÜ

Bu yıl, Meksika basını için yakın geçmişin en karanlık dönemlerin­den biri oldu. Belgelenen 14 cinayetle Meksika, Ukrayna gibi aktif savaş bölgeleriy­le karşılaştı­rıldığında bile gazetecile­r için dünyanın en ölümcül ülkesi olmaya devam etti.

Rusya’nın şubat ayında Ukrayna’yı tam kapsamlı işgaline başlamasın­dan bu yana IPI, Ukraynalı ve yabancı muhabirler de dahil olmak üzere toplam sekiz gazeteci ve medya çalışanını­n görev sırasında veya gazetecili­k meslekleri nedeniyle öldürüldüğ­ünü doğruladı. Gazetecile­rin birçoğu cephedeki savaşı haber yaparken öldürüldü.

Gazeteci cinayetler­inin cezasız kalması, basına yönelik şiddet döngüsünü yönlendirm­eye devam ediyor. Gazetecili­k dünyanın en tehlikeli meslekleri­nden biri haline geldi ve on vakadan en az dokuzunda, gazetecile­ri öldürenler, özellikle de cinayet emrini verenler cezasız kalıyor. (MEDYA SERVİSİ)

 ?? Fotoğraf: Pixabay ??
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye