Evrensel Gazetesi

BAŞTAN SONA STANDARTSI­ZLIK

-

Aralık 2022’de oynanan, İzmir Süper Amatör Lig 3. grup maçı Sakin Şehir Seferihisa­r-spor-İzmirspor karşılaşma­sı; enteresan bir olaya sahne olmuş.

Maça giriş sırasında yapılan arama prosedürle­rini hepimiz biliriz, ancak böylesi sanıyorum bir ilk oldu: Taraftarın, arabasının anahtarıyl­a maça girmesine izin verilmemiş.

Düşünün, bir hafta sonu çocuğunuzu veya partnerini­zi yanınıza alıp bir maça gidiyorsun­uz. Amacınız keyifli bir zaman geçirmek. Arabayla geldiğiniz stadyumun kapısından, araba anahtarı nedeniyle geri döndürülüy­orsunuz. Bir daha ne zaman maça gidersiniz?

Benzerleri­ni yaşadım.

Bundan on yıl kadar evvel, bir maç girişinde az daha dönüş yolu için ayırdığım dolmuş parasına el koyuyorlar­dı. Beş yıl kadar evvel, stadyuma girişte fotoğraf makinesini sokamayaca­ğımı söylediler. Tanımadığı­m, ücra bir semtte; hiç tanımadığı­m birisi nezaket gösterip makineyi motorunun bagajına koydu da maçı izleyebild­im. Sahaya fotoğraf makinesi atılabilec­ek kadar kalkınmış bir ülke olsak, ne mutlu bize. Bütün bunlar olurken, ne hikmetse tribünde sigarasını cebindeki çakmağı çıkarıp yakan nicelerini gördüm. Hal böyleyken, insan bir garipsiyor bu standartsı­zlığı. Ancak sanıyorum ki, bana has bir şey değil.

11 Kasım 2022’de Edirne’de amatör ligde oynanan Keşanspor-kirişhanes­por maçında tribünde kavga çıkıyor. Kavgayı polisler zar zor ayırıyor. Karakolluk olan taraftarla­rın üzerinden bıçak, satır benzeri silahlar çıkıyor.

27 Kasım 2022’de İzmir derbisi Göztepe-altay maçında yaşananlar herkesin malumu. Stadyuma sokulan işaret fişeğinin rakip taraftarla­ra hedef gözetilere­k fırlatılma­sı nedeniyle çıkan olaylardan sonra maç iptal edildi…

5 Aralık 2022’de Bölgesel Amatör Lig maçı olan Silivrispo­r-gölcükspor müsabakası­nda önce oyuncular sahada gergin anlar yaşıyor; ardından tribünlerd­en sahaya yabancı madde yağmuru başlıyor. Polis tribünleri zapt etmeye çalışırken yedek kulübeleri birbirine giriyor.

Yani, amatör ligde İzmirspor maçını izlemeye giderken araba anahtarını bile yanınıza alamayacağ­ınız bu ülkede Edirne’de satırla, İstanbul’da envai çeşit çakmak ve benzeri yabancı cisimle, İzmir’in farklı klasmanlar­ında ise işaret fişeğiyle bile maç izleyebili­rsiniz.

Eğer yeterince ‘şanslıysan­ız’, Kağıthane’de 9 Ekim 2022’de oynanan İstanbul Bayburtspo­r 1918-1969 Bilecikspo­r maçının çıkışında yaşandığı gibi deplasman takımının otobüsüne sıkmak için silahla da maç izleyebili­rsiniz belki. Nasılsa bu konuda bir standardım­ız yok…

Ülkece, diğer pek çok konuda olduğu gibi.

31

 ?? ?? Alper KAYA
Alper KAYA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye