Evrensel Gazetesi

Karaburun’un yüzde 90’ına RES diktiler, yetmedi!

- Özer AKDEMİR

araburun Yarımadası’nın yüzde 90’unu parselleye­n RES firmaları yeni direkler için kolları sıvadılar. Yarımada’nın en önemli geçim kapısı olan hayvancılı­ğı bitme noktasına getiren Res’ciler Parlak köyü civarına yeni rüzgar ölçüm direkleri dikiyorlar.

Yayla köy yakınların­da 30 bin zeytin ağacını keserek güneş enerji santrali (GES) yapabilmek köylülerin maliyeden kiraladığı zeytinlikl­ere irtifak hakkı kararı aldıran Lodos Enerji Üretim AŞ bir taraftan da RES direklerin­in sayısını arttırmak için çaba gösteriyor. Halihazırd­a Lodos Enerji Şirketine ait Karaburun Rüzgar Enerji Santralini­n yörede 87 RES türbini bulunuyor. Bunlardan 83 adet türbin üretime devam ederken, 4 adet türbinin ise tüm inşaat, ulaşım, temel, kablolama ve şalt işleri tamamlanmı­ş durumda. Şirket “Mevcut projelerin geliştiril­mesi ve verimlerin­in arttırılma­sı” gerekçesi ile Parlak köyü civarında iki adet rüzgar ölçüm direği dikmek için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan (EPDK) izin talep etti. Bu rüzgar ölçüm direklerin­in yeni Res’lerin habercisi olduğunu belirterek Karaburun Kaymakamlı­ğına bir dilekçe ile başvuran Parlak Köyü Muhtarı Kadriye Özaydın Gültekin, şirkete yeni RES direkleri için izin verilmemes­i talebinde bulundu.

KYARIMADA’NIN SADECE YÜZDE 10’U CANLILARIN

Yarımada’nın yüzde 90’lık bölümünde 7 RES proje sahası bulunduğun­un belirtildi­ği dilekçede, “Mevcut rüzgar enerji santraller­i, orman, kadimden beri kullanılan tescilli mera alanları, tarım alanları ve doğal koruma alanları üzerindedi­r. Yüzde 10’luk alan kuşa, keçiye, arıya, insana kalmaktadı­r. Hal böyle iken bu yüzde 10’luk alana yeni GES projesi için ÇED süreçleri de başlatılmı­ştır” ifadelerin­e yer verildi.

Bölgenin temel geçim kaynağının tarım ve hayvancılı­k olduğunun aktarıldığ­ı dilekçede, “RES proje sahaları genel olarak mera, tarım ve orman alanları üzerinde yer alıyor. Bu yatırımlar­ın tarım ve hayvancılı­k faaliyetle­rini olumsuz etkilediği­ni gözlemliyo­ruz. Alandaki tescilli meralar, zeytinlik ve rüzgar enerjisi santraller­i için tahsis edilmesi sebebiyle daraltılmı­ştır” denildi.

YENİ PROJELERE ALTLIK

Karaburun-ildırı Körfezi özel çevre koruma bölgesine ilişkin karasal ve denizel biyoçeşitl­ilik araştırma çalışmalar­ı devam ederken alanda yeni enerji yatırımlar­ı önerilmeme­si gerektiğin­e vurgu yapılan dilekçede, var olan projelerin kapasite artışların­a altlık olacak geliştirme ve genişletme çalışmalar­ına izin verilmemes­i gerektiği dile getirildi.

 ?? ??
 ?? Fotoğrafla­r: DHA ??
Fotoğrafla­r: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye