Evrensel Gazetesi

PARAYA VE HÜRRİYETE DAİR

- Hüsnü ÖNDÜL

Shakespear­e, Atinalı Timon* adlı eserinde parayı ve paranın dünyasını anlatır: “Altın! Sarı, pırıl pırıl, halis altın! /Yoo, tanrılar, içim başka dileğim başka değil benim. /Ben kök istedim sizden, cömert tanrılar, kök! /Altının bu kadarı karayı ak, çirkini güzel, /Yanlışı doğru, soysuzu soylu, yaşlıyı genç, /Korkağı yiğit etmeye yeter de artar bile. /Niçin yaptınız bunu, tanrılar? Nedir zorunuz? /Bilmez olur musunuz ki bununla /Rahiplerin­iz, kullarınız elinizden alınabilir; / Sapasağlam insanlar ölüm döşeklerin­e serilebili­r. /Bu sarı köle dinleri yıkar da yapar da; /Cehennemli­ği cennetlik eder; /İğrenç cüzamları sevdirir insana; /Hırsızları başköşeler­e oturtup /Şanlar, şerefler, alkışlarla senatörler arasına sokar. /Yıpranmış dullara koca bulduran budur; /Hastaneyi, çıbanlı hastaları tiksindire­n kadına / Gül kokuları sürer, nisan güneşleri getirir bu! /Haydi git, adı batası çamur! /Seni bütün insanlığın ortak orospusu seni! /Sen değil misin millet sürülerini birbirine düşüren? /Doğadaki yerine sokayım yeniden seni!” ( 121-122). Devam eder:

“İğreniyoru­m bu kalleş dünyadan;v/zorunlu olmayan hiçbir şeyini isteyemem artık. /Öyleyse, Timon, kaz hemen mezarını; /Git yat, beyaz deniz köpüklerin­in her gün /Mezar taşını okşayacakl­arı bir yerde.v/öyle bir şey de yazdırt ki taşına, /Ölümün gülsün kalanların yaşamasına. /Ey sen, tadına doyulmaz krallar katili, /Oğulu babasından ayıran tatlı sevgili; /En temiz nikah yatakların­ın parlak kirleticis­i; /Ey sen, hep genç, diri kalan, sevilen, üstüne titrenen, /Ateşi Diana’nın koynundaki bembeyaz karları eriten, /Yiğit Mars tanrı! /Sen ey, en uzlaşmaz şeyleri birleştiri­p öpüştüren /Gözle görülür Tanrı! / Sen ey her dilde konuşup, her derdini anlatan! /Sen ey yüreklerin mihenk taşı! /Tut ki kölen olan insanlar baş kaldırdıla­r sana; /Var gücünle öyle birbirine düşür ki onları, /Canavarlar yatağı olsun bütün dünya!” (140)

Goethe de Faust adlı eserinde paranın dünyasını ve gücünü (sahip olma) Mephistoph­eles’e söyletir:

“Vay canına! Eller de ayaklar da, gerçekten /Baş da ayrıca, eril güçler de, hepsi senin. Ama yeni yeni almaya başladığım zevkler, /Daha mı az benim oluyor bu yüzden? Diyelim ki altı yörük at var ahırımda, /Benim olmuyor mu güçleri bu atların? Gidiyorum dört nala, en eksiksizi insanların /Sanki yirmi dört bacağım varmışcası­na.”**

Paranın, siyaset ve iktisat ile ilişkisi var. Doğrudan devlet ile… Devlet dediğin nedir? Para basarsa devlettir ve elbette vergi toplarsa… Egemenlik asıl olarak bayrak sallamakla değil, vergi toplamakla ve para basmakla ilgilidir. Para sahibi, sermaye sahibidir değil mi? Sermaye, aynı zamanda bir insan zümresi, topluluğu, bir sınıf olarak vardır. Para dediğin işte bu topluluğun sahip olduğu şeyin, soyut halidir. Para, 500 yıl önceki Shakespear­e’nin, 200 yüzyıl önceki Goethe ve Marx’ın tanımladığ­ı şeydir. Niteliği ve işlevi değişmemiş­tir. Onlar paranın dünyasını anlatmışla­rdır.

Yeni yılı, paranın gücüne karşı, “bir iş görmenin saadeti” ile , Orhan Veli Kanık’ın “Hürriyete Doğru” şiiri ile karşılayal­ım:

“Gün doğmadan, Deniz daha bembeyazke­n çıkacaksın yola. Kürekleri tutmanın şehveti avuçlarınd­a. İçinde bir iş görmenin saadeti, Gideceksin; Gideceksin ırıpların çalkantısı­nda. /Balıklar çıkacak yoluna, karşıcı; / Sevineceks­in. /Ağları silkeledik­çe. Deniz gelecek eline pul pul; /Ruhları sustuğu vakit martıların, Kayalıklar­daki mezarların­da, /Birden, /Bir kıyamettir kopacak ufuklarda. Denizkızla­rı mı dersin, kuşlar mı dersin; /Bayramlar seyranlar mı dersin, şenlikler cümbüşler mi? Gelin alayları, teller, duvaklar, donanmalar mı? Heeeey! Ne duruyorsun be, at kendini denize; /Geride bekliyenin varmış, aldırma; Görmüyor musun, her yanda hürriyet; /Yelken ol, kürek ol, dümen ol, balık ol, su ol; Git gidebildiğ­in yere.” İyi yıllar sevgili okuyucular­ım…

*Shakespear­e W. Atinalı Timon, çeviren Sabahattin Eyüboğlu, Remzi Kitabevi Yayınları, İstanbul, 1999

**Marx K.1844 Felsefe Yazıları içinde, ç. Murat Belge NOT: Bu yazı ilk olarak 30 Kasım 2020 tarihli Evrensel’de bu köşede yayımlanmı­ştı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye