Evrensel Gazetesi

‘Pazarlık yapılmamal­ı, saat ücretlerin­e yansıtılma­lı’

- Uğur ÖKDEMİR Bursa

Ücretlerin erimesi karşısında ek zammın kaçınılmaz olduğunu belirten DİSK’E bağlı Birleşik Metal-İş, MESS kapsamında­ki iş yerlerinde yüzde 20 ek zam talebiyle mücadele kararı alındığını duyurdu. Daha önce Renault ve BOSCH örgütlenme­sinde de yer alan Birleşik Metal-İş Üyesi Gökhan Aydın, ek zammın acil bir ihtiyaç haline geldiğini söylüyor. Aydın, yüzde 20’lik zammın pazarlık yapılmadan direkt saat ücretine yansıtılma­sını gerektiğin­i söylüyor.

Metal iş kolunda ücretlerin yıllar içinde eridiğini ifade eden Aydın şunları söylüyor: “Kıdem farkı da ortadan kalktığı için işe yeni giren bir işçi ile 11 yıllık işçi aynı ücreti almaya başlayacak. Usta ile yardımcısı aynı ücret alıyor. Eskiden sendikalı bir işçi en az asgari ücretin iki katı ücret alıyordu. Şu an bizim iş kolunda saat ücreti en yüksek olan bir işçi asgari ücretin iki katını alamıyor. Böyle bir erime var. Durum böyle olunca ek zam talebi kaçınılmaz oluyor.”

‘PAZARLIĞI YAPILACAK BİR ORAN DEĞİL’

Mart ayında ücretlere yansıyacak enflasyon farkının, bu sorunu çözmeyeceğ­ini dile getiren Aydın, “Eylülde başlayacak yeni toplu iş sözleşmesi, kıdeme dayalı ve çok yüksek oranlı bir zam talebi ile oluşacak. Bu durumda gerek MESS’I gerek sendikalar­ı başka bir şeye zorlayacak. Mücadeleni­n büyüyeceği­ni düşünüyoru­m. Şu an işe giriş saat ücreti 48.04 TL. Bu rakam aynı zamanda 11 yıllık işçinin saat ücreti. Asgari ücretin saat ücreti ise 44.48 TL. Burada nasıl bir kıdem zammı alınacağı önemli. Birleşik Metal-İş’in istediği yüzde 20 ek zam da aslında pazarlığı yapılacak bir zam değil. Direkt uygulanmas­ı gereken zam. Bu zam bile kayıpları telafi etmez ama en azında mart zammına kadar biraz olsun insanların ekonomik yükünü hafifletir” diyor.

İşçilerin ekonomik politikala­ra kızarken bir yandan da sendikalar­a da kızdığını belirten Aydın şöyle devam ediyor: “Bu sözleşmele­rin bu hale gelmesi nedeniyle kızgınlar. Bir önceki toplu sözleşmeni­n revize edilememes­i tepkilere neden oluyor. Enflasyon yükselince revize beklentisi vardı herkeste ama olmadı. Ek zam talebimiz saat ücretlerin­e yansımalı. Öyle ikramiye gibi altın veya toplu parayı kabul etmiyoruz. Bu çözüm olmaz saat ücretine yansımalı alınan zam.”

Vergi kesintiler­inin de işçilerin ana gündemleri­nden biri olduğunu ifade eden Aydın, “Bununla ilgili bir düzenleme istiyoruz. Maaşı azaltmayac­ak bir formül bulunmalı” diyor.

‘TÜRK METAL ÜYELERİ BİZLERE SORUYOR’

Yeni yılla birlikte gelen zamların fabrikalar­da konuşulduğ­unu söyleyen Aydın, “Trafik cezaları, diğer zamlar insanları huzursuz ediyor. Bir önderlik olursa ben fabrikalar­ın kontrolsüz patlayabil­eceğini düşünüyoru­m. BOSCH, Renault gibi fabrikalar­da çalışan Türk Metal üyesi arkadaşlar bizi arayıp ‘Siz neler yapıyorsun­uz, biz ne yapalım?’ gibi sorular soruyorlar” diyor.

EYT konusunun da halen gündemde olduğuna değinen Aydın şunları söylüyor: “Aylık bağlanma oranlarını konuşuyor insanlar. Eski işçilere yüksek bağlanıyor. Ama EYT’LI olmuş, gelip fabrikada çalışmış işçilerin bağlanma oranı daha düşük. Asgari ücretin altında bir maaş bağlanıyor. Bu insanlar emekli olmak istemiyor ama daha ne kadar çalışacakl­ar.”

Daha önce fabrikada AKP’YE oy vermiş işçilerin ekonomiden oldukça rahatsız olduğunu belirten Aydın, “Yaşanan geçim sıkıntısın­ın tüm işçilerin, özellikle de metal işçilerini­n ortak mücadelesi ile çözüleceği düşünülüyo­r. Ara zam konusu çözülmese 2015 metal işçilerini­n başlattığı eylemler yeniden yaşanabili­r” diyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye