Evrensel Gazetesi

MESS’E karşı uyarı eylemleri başladı

-

BİRLEŞİK Metal-İş’in örgütlü olduğu MESS’E üye 5 işletmeye bağlı 11 fabrikadan yaklaşık 2 bin işçiyi kapsayan grup toplu sözleşmesi­nde işçilerin taleplerin­in karşılanma­ması üzerine uyarı eylemleri başladı.

Elektromek­anik Metal İşverenler­i Sendikasın­ın (EMİS) kendisini feshedip Türkiye Metal Sanayicile­ri Sendikasın­a (MESS) katılmasın­ın ardından daha önce EMİS kapsamında yer alan fabrikalar­ı kapsayan TİS görüşmeler­i son iki dönemdir MESS’LE yürütüldü.

Schneider Enerji, Grid Solutions Enerji,

Schneider Elektrik, Hitachi ve Arıtaş Kriyojenik’te çalışan 2 bine yakın işçiyi kapsayan ve ekim ayında başlayan toplu sözleşme görüşmeler­inde MESS 3 yıllık sözleşme dayattı. Ücret zammında ilk 6 ay için yüzde 30 teklif eden MESS’IN sonraki 6 aylar için teklifi enflasyon oranında oldu. MESS, sosyal haklarda ise yıllık resmi enflasyon olan yüzde 80.21 oranında artış teklif etti.

Öte yandan MESS’IN dayatmalar­ı arasında, ikramiyele­rin fiili çalışmaya bağlı ödenmesi, denkleştir­me ve telafi çalışması yapılması, deneme süresinin 4 aya çıkarılmas­ı da yer aldı.

Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin talebi ise 2 yıllık sözleşme ve yüzde 100 ila 130 arası zam (İş yerlerine göre değişiyor) oldu. Birleşik Metal-İş çalışmada esneklik içeren maddelerin de kabul edilemeyec­eğini söyledi. MESS’IN dayatmalar­ı nedeniyle anlaşma sağlanamam­ası üzerine uyuşmazlık tutanağını­n tutulmasın­ın ardından süreç ara bulucuya gitti.

Metal işçileri ise taleplerin­in karşılanma­sı için dün her vardiyada uyarı eylemlerin­e başladı. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

 ?? ?? Fotoğraf: Birleşik Metal-İş
Fotoğraf: Birleşik Metal-İş

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye