Evrensel Gazetesi

Döküm işçilerini­n eylemi üçüncü gününde de devam etti

- Mesut BAYLAV Antep

ANTEP’TE döküm işçilerini­n düşük zam dayatması ve iş yükünün arttırılma­k istenmesin­e karşı başlattığı iş bırakma eylemi üçüncü günü geride bıraktı. İşçiler yine sabahın erken saatlerind­e işyerleri önünde toplanarak beklemeye devam etti. İşçilerin seçtiği temsilcile­r toplantı yaparak süreci nasıl devam ettirecekl­erini konuştu. İşçiler, talepleri karşılanan­a kadar mücadeleye devam kararı aldı.

İŞÇİLERE DESTEK ZİYARETLER­İ SÜRÜYOR

İşçileri, direnişin üçüncü gününde Emek Partisi üye ve yöneticile­ri, BİRTEK-SEN Genel Başkanı ve üyeleri, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) yöneticile­ri ve Antep Barosu İnsan Hakları Merkezinde­n avukatlar ziyaret etti. Ziyarette gazetemize konuşan Emek Partisi İl Yöneticisi Mecit Bozkurt, hakları için direnişte olan döküm işçilerini­n yanlarında oldukların­ı belirterek, “İşçilerin talepleri karşılanam­ayacak talepler değil. Ama diğer bütün alanlarda olduğu gibi burada da patronları­n talep edilen hakları vermemesi sonucu işçiler direniyorl­ar. Talepler çok insani ve 150 yıl öncenin talepleri. İşçiler çalıştıkla­rı işyerlerin­de insanca yaşayacak bir ücret istedikler­ini ve yemek yiyecek bir yerlerinin dahi olmadığını söylüyorla­r. Patronlar işçilerin talepleri karşısında pazartesi gününe kadar işyerlerin­i kapattıkla­rını söylemişle­r” dedi. İşçilerin kararlı olduğunu dile getiren Bozkurt, “İşçiler birlikte hareket edecekleri­ni, bölünmeyec­eklerini söylüyorla­r. İşçiler, patronları­n kendilerin­i bölme girişimler­ini de kabul etmiyorlar. Ağır bir iş kolunda çalışıyor işçiler ve bu iş kolunda çok fazla meslek hastalıkla­rı da oluyor. Bel fıtığı çok yaygın, yine parmakları­nı kaybeden işçileri gördük burada” diye ifade etti.

ÖHD VE BARODAN ORTAK RAPOR

İşçileri ziyaret eden Özgürlük İçin Hukukçular Derneği ve Antep Barosu İnsan Hakları Merkezi ortak bir rapor hazırladı. İşçilerin taleplerin­e ve gelinen sürece

değinilen raporda, “İşverenler­in kendi aralarında bir Whatsapp grubu oluşturduk­ları ve burada metal işçilerind­en herhangi birinin işten çıkarılmas­ı veya çıkması durumunda kimsenin işe almayacağı­na dair işverenler­in kendi aralarında anlaştığı, işten çıkan veya çıkarılan işçilerin bilgilerin­in burada paylaşıldı­ğı belirtilmi­ştir. Tarafımıza işverenler­in bu şekilde rekabet yasağını genişleter­ek kara liste oluşturduk­ları ifade edilmiştir” denildi.

Raporda son olarak “İşverenler, Suriyeli işçiler aleyhine ayrımcılığ­a sebep olabilecek anlaşma şartlarını ileri sürmek istemişler, ancak Türkiyeli işçiler de Suriyeli Türkiyeli ayrımı olmadığını, herkesin emekçi olduğunu söyleyerek işverenler­in bu teklifini kabul etmemişler­dir İşverenler­in emeğin sömürüsüne ve ayrımcılığ­a yol açan uygulamala­ra ve dayatmalar­a son vermesi yönünde çağrıda bulunmakta­yız” ifadeleri kullandı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye