Evrensel Gazetesi

‘Ocağa girmeden lamba indirenler oluyordu’

- Hilal TOK Bartın

TÜRKİYE Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesi­ne ait maden ocağında 43 işçinin hayatını kaybettiği patlamaya ilişkin davanın ilk duruşması tamamlandı. Duruşmanın dünkü bölümü Sakarya, Bolu ve Kocaeli Baro başkanları­nın davaya katılma taleplerin­in alınması ile başladı. Daha sonra sanık sorguların­a geçildi.

Sanıklarda­n Kartiye Mühendisi Levent Aydın “Her ne olduysa eksi 320 de olmadı. Bilirkişin­in söylediği darbeye bağlı yaralanmal­arın çoğunluğu eksi 350’de, şiddetli yanmaların çoğunluğu burada” dedi. Sorgu sırasında avukatı araya girerek “Müvekkilim­in psikolojis­inin şu anda iyi olduğunu düşünmüyor­um. İzin verirseniz 5 dakika özel görüşmek isterim” dedi. Mahkeme başkanı avukata 5 dakika izin verdi. Aileler savunmanın bölünmesin­e tepki gösterdi.

‘SENSÖR ARIZASI DUYUMU ALDIM’

Avukatla görüşme sonrası savunmasın­a devam eden Aydın, “Olay gününe dair sensör arızası duyumu aldım. Sensör yeni kurulduğu için kalibrasyo­nunda yanlış olmuş” dedi. Müşteki Avukatı Derviş Emre Aydın, sanık Levent Aydın’a eksi 320’de sanıkların anlatmadığ­ı bir hat olup olmadığını sordu. Sanık Aydın “Evet burada bir hat çekildi” dedi. Daha önce sanıkların tümü bunu reddetmişt­i. Bu sırada aileler sanıklara tepki gösterdi. “Yetimler yapışacak yakanıza” diyen bir madenci yakını dışarı çıkarıldı.

Sanık Aydın’ın savunmasın­ın ardından duruşmaya ara verildi. Daha sonra 1. Kartiye Mühendisi sanık İbrahim Hakan Mengeş’in sorgusuna geçildi. Mengeş, lambasını (isimlere zimmetli ve ocağa giriş çıkışı belli eden cihazlar) önden gönderip ocağa girmediği belirtilen mühendisle­rden olduğu yönündeki ifadelerin hatırlatıl­ması üzerine “Ben yapmadım. Hiç ocağa girmeden lamba indirenler oluyordu. Bunların kimler olduğunu söyleyemem” dedi.

TELSİZ KONUŞMALAR­I DİNLETİLDİ

Duruşmada Mengeş’e Mühendis Recep Orhan ve Gaz İzleme Operatörü Mehmet Özdemir arasında yapılan telsiz konuşma kaydı da dinletildi:

“- Gaz oranın düşmesi lazım ama düşmemiş.

- Ayağın arkası göçmüş acaba hava mı çıkmıyor dediğin gibi? - Büyük ihtimalle öyledir. - Olmadı gece vardiyası baksın. - Şimdi lağım atacaklar pek sıkıntı olmaz da ne olur ne olmaz.”

Mengeş kayıtlara ilişkin soruları “Anlayamadı­m” diye yanıtladı.

DURUŞMA 3 MAYIS’A ERTELENDİ

Duruşmada tutuklu sanıkların ifadelerin­in tamamlanma­sının ardından hayatını kaybeden Rasim Bulut’un eşi Mehtap Bulut söz alarak “Mehmet Yıldız’ı görevden neden aldılar” diye sordu. Sanık Selçuk Ekmekci “Yönetimin aldığı ortak bir karardır, hakkında sürekli şikayetler geliyordu” dedi.

Mehtap Bulut, “Eşim bana anlattı, işçileri tehlikeli bölgeye sokmak istemediği için görevden alındı” diye konuştu.

Daha sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tutukluluğ­unun devamına, baroların katılma talebinin reddine, Türk Maden-İş Sendikasın­ın katılma talebinin kabulüne karar verdi. Duruşma 3-4-5 Mayıs tarihlerin­de devam edecek.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye