Evrensel Gazetesi

BİRİLERİNİ­N GELECEĞİ DE TÜKENİYOR

-

FAİZ indimi üzerinden tüketim pompalanıy­or.

Gelirimizi­n olup olmaması da hiç önemli değil; çünkü 100 lira kredi kullanıp faizi ile 120 lira öderken kârlı çıkıyoruz. Zira 100 liraya aldığımız ürünün fiyatı kredi faizi sonunda 170 lira oluyor. Tüketerek aslında 50 lira net kârda oluyoruz.

Ama aradaki fark birilerini­n cebinden çıkıyor; üstelik 2016 yılından beri artarak.

Kim onlar sorusu şu verilerde yatıyor. Sermayenin milli gelirden aldığı pay 11 puan artarak yüzde 60’ı buldu. Ücretliler­in aldığı pay ise aynı oranda azalarak yüzde 25’lere geriledi.

Bu dönem sermayenin ölçüsüzce nemalandığ­ı benzersiz bir dönem!

***

Tl’nin değer saklama özelliğini kaybettikç­e büyük tasarruf sahipleri hızla gayrimenku­le ve otomobile talep gösteriyor. Enflasyon karşısında parayı koruyabilm­enin yolu konut, araba, gayrimenku­l almak olunca da konut ve konut dışı gayrimenku­l fiyatları yükseldikç­e yükseliyor.

Haliyle kiralar da uçuşa geçti. Gayrimenku­ldeki yüksek fiyat artışı ciddi barınma sorunu yaratıyor. Ev sahibi kiracı çatışması büyüyor.

Devletin memurunun maaşı İstanbul’da birçok semtte kiralara yetmiyor. Eskiden ev alabilen 30 yıllık memurun emekli ikramiyesi­yle şimdi ikinci el araba zor alıyor.

Evet ekonominin çarkları dönüyor ama iş ve aş peşinde koşarken ev ve otomobil hayalleri kaybolan nesiller çoğalıyor.

Hem de Türkiye ekonomisi geçen yıl yüzde 5.5 gibi Akp’nin en parlak yılları sayılan ilk 10 yıldaki ortalaması­ndan daha iyi büyüme performans­ı ortaya koymasına rağmen.

Ekonomi kilo alıyor ama geleceği yiyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye