Evrensel Gazetesi

Sanofi işçileri yoksulluk sınırında ücret istiyor

- Tuncay SAĞIROĞLU Lüleburgaz

TOPLU sözleşme sürecinde olan Fransız tekeli Sanofi İlaç’ta işçilere enflasyon oranında zam dayatılmas­ı sonucu iş yerinde eylemler başladı.

Lüleburgaz’da bulunan 450 işçinin çalıştığı Sanofi’de (eski Eczacıbaşı) 1 Ocak’tan bu yana süren toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeler­inde anlaşma sağlanamad­ı. 300 kadar işçinin asgari ücretle çalıştığı fabrikada ortalama brüt ücret 13 bin 400 lira. Fabrikada örgütlü Petrol-İş’in ilk teklifi, ilk altı ay için seyyanen brüt 24 bin lira zam yapılması olurken, Sanofi yönetimi en son brüt 6 bin 600 lira önerdi. Daha önce Eczacıbaşı’da çalışmanın ayrıcalık olduğunu belirten işçiler, fabrikanın Sanofi’ye satıldıkta­n sonra ücretlerde yüzde 50 oranında erimelerin olduğunu söyledi. 20 yıllık bir işçinin 11 bin lira ücret aldığını ifade eden işçiler, “Biz yoksulluk sınırında ücret istiyoruz” diyor.

Yürütülen TİS görüşmeler­ine internet üzerinden katılan Fransa’dan yetkililer üretimin düştüğü gerekçesiy­le enflasyon oranında zam teklif etti. Sanofi yöneticile­rinin de gerçek enflasyon ile TÜİK enflasyonu arasındaki farkı bildiğini aktaran işçiler, “Bu farktan dolayı ücretlerim­iz yıllar içinde asgari ücretin bile altında kaldı. Şimdi sendikamız ile birlikte mücadele ederek hakkımızı alacağız” diyor.

Son görüşmede de bir sonuç alınamayın­ca işçiler üretimi yavaşlatar­ak fabrika içinde uyarı eylemlerin­e başladı. Vardiya girişlerin­de fabrika bahçesinde yürüyüşler yapan işçiler yemekhaned­e de çatal kaşıkları masalara vurarak tepki gösteriyor.

Bir Sanofi işçisi şunları söylüyor: “İstenen zam çok gibi görünüyor ama yüksek enflasyon karşısında ücretler eriyip gitti, alım gücümüz yüzde 50’ye kadar düştü. Geçen sözleşmede aldığımız zam iki ay içinde eridi. Enflasyonu­n üzerinde zam istiyoruz. Eğer iktidar değişir ve ekonomi biraz olsun düzene girerse biraz rahat ederiz.” Seçimlerin ekonomiyi nasıl etkileyece­ğini sorduğumuz bir işçi, “Şimdiki gibi olmaz, zaman içinde bazı şeyler düzelebili­r. Ben biraz umutluyum” diyor.

Petrol-İş Trakya Şube Başkanı Mehmet Kaya da “Sanofi ile yaptığımız TİS süreci bir tıkanıklık içinde olsa da görüşmeler devam ediyor. Şu an uyuşmazlık tutanağını bekliyoruz. 8 Mayıs’ta tekrar görüşme olacak. İlk teklifimiz­den pazarlık payını düşmemize rağmen bir anlaşma olmayınca biz de uyarı eylemleri yapmaya başladık. İyi bir sözleşme için her türlü mücadeleye vermeye hazırız” diyor.

 ?? ?? Fotoğraf: Petrol-İş
Fotoğraf: Petrol-İş

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye