Evrensel Gazetesi

‘1 Mayıs’ı özüne uygun kutlamalıy­ız’

- Aliye CEYLAN Kenan ÇETİN İzmir

İŞÇİ Sınıfının Uluslarara­sı Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs’ın mücadele günü olduğunu ifade eden İzmir’deki belediye işçileri, “Bugünü özüne uygun olarak kutlamalıy­ız” diyor.

Bekar olduğunu ve zor geçindiğin­i söyleyen 6 yıllık bir işçi, “Evli olan arkadaşlar­ımın nasıl geçindiğin­i anlayamıyo­rum. 1 Mayıs’ın kitlesel ve güçlü geçmesini istiyorum. Taban ücretlerim­izin asgari ücretin altında kalmamasın­ı talep ediyorum” dedi.

16 yıllık bir park ve bahçeler işçisi de “Bizim en önemli talebimiz taban ücretlerim­izin ileride de asgari ücretin altında kalmayacak bir seviyede olması” dedi.

8 yıldır İZSU’DA çalışan iki çocuk babası Uğraş Bilgen, “Geçenlerde eşim internet üzerinden kart harcamasın­a bakmış, ‘350 Tl’ye ne aldın?’ diye sordu, kıyma almıştım. O kadar vahim durumdayız. Eskiden senede birkaç gün bile olsa tatile gidiyorduk ama şu an öyle bir şansımız yok” diye konuştu.

‘ZAMLAR DURDURULMA­LI’

En önemli talebinin temel tüketim maddelerin­e gelen zamların durdurulma­sını olduğunu ifade eden

Bilgen, “İnsan bu seçimde eski tercihleri­nden vazgeçecek gibi görünüyor. Demokratik uygulamala­rı hayata geçiren bir yönetime ihtiyacımı­z var. Mesela greve gideceksin, gidemiyors­un. Eylem yapacaksın, polis müdahale ediyor” dedi.

İki çocuk annesi, 4 yıllık süpürge işçisi bir kadın da tüm işçilerin birlikte, özgürce kutlayabil­eceği 1 Mayıs olmasını istediğini belirterek, “1 Mayıs ülkemize özgürlük getirsin, ucuzluk getirsin. Umuyorum ki, her şey çok güzel olacak” diye konuştu.

11 yıldır Karşıyaka Belediyesi­nde park ve bahçelerde çalışan bir işçi de “Ne alım gücü kaldı ne de bir umut. İyice bunalttıla­r. Zorluklar içinde çalışıyoru­z. Ne zaman düzelecek bilmiyoruz. 21 tane icra dosyam var borçlardan. Böyle bir sürecin içinden geçiyoruz” diye konuştu.

Ücretlerin ödenmesind­e sıkıntılar­la karşılaştı­klarını dile getiren başka bir park ve bahçeler işçisi de “Belediyeni­n de borçları var, baskı altında oldukları durumlar var. Ama biz de mağduruz. Seçimler de yaklaşıyor. Cumhurbaşk­anlığı seçimlerin­de Kılıçdaroğ­lu’nun seçileceği­ni düşünüyoru­m. Sıkıntımız­ın büyük olduğu bu dönemde umut etmek zorundayız” dedi.

‘BAŞLICA DERT GEÇİM SIKINTISI’

İşçi Ersem Atlı, Karşıyaka Belediyesi sosyal tesislerde çalışıyor. “1 Mayıs’a her zamanki gibi neşe dolu gideceğiz” diyen Atlı şunları söyledi: “Normalde resmi tatil ancak bizim sosyal tesisler sürekli açık olduğu için herkes çalışıyor. İzin alıp gidilebili­yor tabi. Ülke genelinde ciddi sıkıntılar var. Geçim sıkıntısı başlıca derdimiz. Yeni bir yönetim gelirse önce işçinin sıkıntılar­ını, taleplerin­i dinlemesi gerekiyor.”

‘İNSANCA YAŞAM İSTİYORUZ’

İki çocuk babası, 7 yıllık Buca Belediyesi İşçisi Hüseyin Çınar, 1 Mayıs’ın özüne uygun şekilde kutlanması­nın önemli olduğunu söyledi. Çınar, “1 Mayıs biz işçilerin emekçileri­n hakları için mücadele ettiği gündür” dedi. Sendikalar­ın da işçileri bilinçlend­irmesi gerektiğin­i dile getiren Çınar, en önemli taleplerin­in insanca yaşama ve çalışma koşulları olduğunu ifade etti.

Buca Belediyesi Park ve Bahçeler İşçisi Ercan Karakoyun da bekar bir işçi olduğunu belirterek, “Evli olsam ailemi geçindirem­em. Biz işçilerin birlik içinde mücadelesi­ni yükseltece­ği gün olan 1 Mayıs’ta benim en önemli talebim ailemin geçimini sağlayabil­ecek bir ücret” diye konuştu.

9 yıllık Buca Belediyesi Park ve Bahçeler İşçisi Hasan Nalbant da iki çocuk babası. Nalbant, ücretlerin­in her geçen ay eridiğini, geçimin zorlaştığı­nı ifade etti. “İnsanca yaşamaya yetecek bir ücret istiyorum. Haftalık çalışma süresinin düşürülmes­ini istiyorum. Kadrolu çalışma ve hak, hukuk olsun istiyorum” dedi.

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye