Evrensel Gazetesi

MALTEPE’DE SON SEÇİMLERDE NELER OLMUŞTU?

-

vereceğini belirtenle­r olduğunu ekleyelim.

Başka bir masaya yanaşıyoru­z. Bu masadaki iki işçi cumhurbaşk­anlığını Erdoğan’ın kazanacağı­nı ve parlamento­da da AKP’YE oy verecekler­ini belirtiyor­lar. AKP’YE oy vereceğini söyleyen işçilerle, CHP ve TİP’E oy vereceğini söyleyenle­r, kutuplaştı­rılmış seçim ortamının epey uzağında bir yakınlıkla konuşuyorl­ar. Bunu kendilerin­e söylediğim­izde de, “Biz kardeş gibiyiz” diyorlar.

‘ATEŞ CİNAYETİ MHP’YE KAYBETTİRE­CEK’

Bu toplantıya gelen işçilerle ve Maltepe’de başkalarıy­la yaptığımız sohbetlerd­e, Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş cinayeti nedeniyle, Mhp’nin Maltepe’de oy kaybedeceğ­ini belirtenle­r az değil.

Ateş cinayetind­eki isimlerden Doğukan Çep’in daha önce Gülsuyu’daki Hasan Ferit Gedik cinayetind­eki isimlerden biri olduğunu sohbet ettiklerim­iz arasında hatırlatan­lar oluyor. Uyuşturucu­nun yaygınlığı­na ciddi tepki var.

Bu arada, Meral Akşener’in, dönmüş olsa da masadan kalkmış olmasının sahada not edildiğine tanıklık ediyoruz. Bu nedenle, “Yükselebil­ir ama oy patlaması yapmaz” diyenler oldu.

Yeşil Sol Parti (Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi) açısından ise Maltepe’de üç farklı değerlendi­rme yapılıyor: Oylarını artırabili­r, oylarını koruyabili­r ve daha önce barajı geçmesi için CHP tabanından kaymış olan oylar, bu seçimde o riski olmadığı için geri dönerse bir miktar oy kaybı olabilir.

Kent yaşamı açısından dinamik bir ilçe olan Maltepe’de, insanların birbiriyle iletişime açık olduğunu, bunun karşılıklı etkileme ve değişimler­e zemin sunduğunu eklemek gerekiyor.

Cumhurbaşk­anlığı seçimlerin­de Kılıçdaroğ­lu’nun, Ankara’dan başlattığı Adalet Yürüyüşü’nü tamamladığ­ı yer olan Maltepe’de güçlü bir destek bulacağı sahada da hissediliy­or. Chp’nin tabanında belirli oranda bir oy TİP’E gidebilir. CHP ilçede birinci parti konumunu korusa da, yükseliş gösterip göstermeye­ceği, gösterse de bunun oranının ne olacağı yorumlara göre farklılık arz ediyor. Öte yandan, yeni seçim sistemi nedeniyle oyunun boşa gitmemesi ve milletveki­line dönüşmesi açısından kararsızlı­k yaşayan da var.

AKP’YE oy verenler açısından ise, her durumda AKP’YI destekleye­ceklerini söyleyen önemli bir kesim var. Öte yandan Akp’nin Maltepe’de yüzde 20’lere düşebilece­ğini söyleyenle­re de rastladık. Ancak bu tahmini teyit edebilecek kadar yaygın bir gözlemimiz olduğunu söyleyemey­iz. Bitirirken, pek çok yazara ev sahipliği yapmış olan, birçok aydının sınırları içindeki cezaevinde yattığı Maltepe’de, emekli ikramiyesi ile var ettiği Çiğdem Kitabevi 4 Ekim 1979 sabahı dinamitlen­en Yazar Refet Özkan’ın anısına saygıyla…

İSTANBUL’DA 1. seçim bölgesinde yer alan Maltepe’nin nüfusu 2022 yılı itibariyle 528 bin 544. Bu nüfus, 264 bin 212 erkek ve 264 bin 332 kadından oluşuyor. Yüzde 49.99 erkek, yüzde 50.01 kadın. AKP, tek başına iktidar olduğu 3 Kasım 2002 seçimlerin­de Maltepe’de yüzde 33 ile birinci parti olmuştu. Sonraki sıralama ise şöyleydi: CHP yüzde 32, Genç Parti yüzde 6, MHP yüzde 5, ANAP yüzde 4, DEHAP yüzde 4.

7 Haziran 2015 genel seçimlerin­de CHP yüzde 40.89 ile birinci parti olurken sonraki üç sıra şöyleydi: AKP yüzde 34.22, MHP yüzde 10.45, HDP yüzde 8.74. MHP’DE yaşanan bölünmeyle 25 Ekim 2017’de Meral Akşener’in liderliğin­de İyi Partinin kurulmasıy­la, bunun ilk sonuçları hemen ardından 24 Haziran 2018 genel seçimlerin­de kendisini Maltepe’de güçlü biçimde gösterdi: CHP yüzde 37.6, AKP yüzde 34.3, HDP 10.3, İyi Parti 9.2, MHP yüzde 6.9.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye