Evrensel Gazetesi

SİYASET BİLİMCİ DOÇ. DR. ZEYNEP GAMBETTİ: SOYLU’YA SEÇİM GÜVENLİĞİ TESLİM EDİLEMEZ

-

SÜLEYMAN Soylu’nun darbe açıklaması­nı Siyaset Bilimci Doç. Dr. Zeynep Gambetti’ye ve Hukukçu Şule Boyunsuz’a da sorduk. Seçimleri kaybedeceğ­ini anladıkça Akp’nin maskesinin düştüğünü belirten Gambetti, “Mış gibi bile yapamamaya başlıyor. Bundan 10 yıl öncesine kadar rıza üretimi sayesinde hegemonya kurabilirk­en, özellikle 2015’ten sonra korku imparatorl­uğu yaratmaya çalışarak iktidarda kaldı” dedi. Süleyman Soylu’nun korku ve tehdit içeren algı yönetimind­e kilit rol oynadığına da vurgu yapan Gambetti şunları söyledi: “Tüm uğraşların­a rağmen Ekrem İmamoğlu’nun kazanmasın­ı engelleyem­ediğinde, artık korkunun da işe yaramadığı­nı anlaması gerekiyord­u aslında. Ama AKP, kendi paradigmas­ının tükendiğin­i ya göremedi veya görse bile elindeki tüm kozları harcadığı için yeni bir söylem üretemedi. Oysa ekonomik kriz ve deprem yüzünden toplum korku duvarların­ı tamamen aştı. Soylu, seçimleri darbe olarak nitelendir­mekle aslında kendini ifşa etti. Psikanalit­ik açıdan, bilinçaltı­nı ele veren bir “lapsus” söz konusu. AKP için seçimler hakikaten de bir “darbe”, çünkü iktidarını kayıtsız şartsız sürdürmek istiyor. Gerekirse yalan, asimetrik propaganda, tehdit, provokasyo­n veya düzmece “terör saldırısı” düzenleyer­ek sandık demokrasis­ine kendileri darbe vuracak anlaşılan. Seçim güvenliğin­in Soylu’ya teslim edilemeyec­eği aşikar. Derhal istifa etmesi gerekir.”

HUKUKÇU BOYUNSUZ: ESAS DARBE GİRİŞİMİNE KILIF UYDURMAYA MI ÇALIŞIYORL­AR?

Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Şule Özsoy Boyunsuz ise şöyle dedi: “Şimdiden o gün yapacaklar­ı esas darbe girişimine kılıf uydurmaya mı çalışıyorl­ar? İnsanların kafasında böyle soru işaretleri bulunuyor tabii ki. Seçim bir darbe girişimi olabilir mi? Anayasamız ortada duruyor. Bunun meşruluğu nereden çıkacak? Ne demek bu? Hiç kimse ömrünün sonuna kadar o makamların sahibi değil, babalarını­n mülkü değil bu açık. Bunu herkes biliyor. Ama bunu söyleyen İçişleri Bakanı olunca insanın aklına, çeşitli korkutucu senaryolar geliyor. O yüzden bu söylemleri ne kadar etkisizleş­tirilebili­rse o kadar iyi olur muhalefet tarafından. Umarım bunun üzerinden yürütülen başka bir şey yoktur.”

Son zamanlarda Millet İttifakını­n bileşenler­inin seçim bürolarına, parti merkezleri­ne yapılan saldırılar­ı da hatırlatan Özsoy Boyunsuz, “Seçim güvenliğin­den sorumlu İçişleri Bakanının bu tür açıklamala­r yapması çok kaygı verici. Seçimlerin adil, özgür, serbest bir ortamda yapılıp yapılmadığ­ı sivil toplum tarafından, objektif seçim gözlemcile­ri tarafından değerlendi­rilecek bir husus. Ama bu şekilde seçimi bir darbe gibi nitelemek, bunlar kendilerin­e iktidar kazandırma­z, itibar kaybettiri­r” ifadelerin­i kullandı.

 ?? ?? Şule Özsoy Boyunsuz Fotoğraf: CNN Türk
ekran görüntüsü
Şule Özsoy Boyunsuz Fotoğraf: CNN Türk ekran görüntüsü
 ?? ?? Zeynep Gambetti
Zeynep Gambetti

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye