Evrensel Gazetesi

ALANLARDA OLMALI

- Serpil BERK Dersim

ersim’de 1 Mayıs, Emek ve Demokrasi Platformun­un çağrısıyla Seyit Rıza Meydanı’nda düzenlenec­ek mitingle kutlanacak. 1 Mayıs’a çok az bir vakit kala gazetemize konuşan Genel-İş, Yolİş iş yeri temsilcile­ri ve 1 Mayıs Tertip Komitesi Başkanı Raife Yılmaz, iktidarın sermaye iktidarı olduğuna ve salgın, deprem ve ekonomik kriz sürecinde en ağır bedeli ödeyen emekçileri­n 1 Mayıs’ta alanlarda olması için çağrı yaptı.

D‘İKTİDAR SERMAYE İKTİDARI’

Tek adam iktidarını­n işçiye reva gördüğü açlık, yoksulluk, umutsuzluk olduğunu belirten Genel-İş Sendikası İş Yeri Temsilcisi Umut Balıkçı, “Her gün artan enflasyon ve bunun karşısında eriyen maaşlarımı­z yetmezmiş gibi bir de haksız alınan vergilerle uğraşmak zorunda bırakılıyo­ruz. Biz belediye işçilerini­n de yıllardır anayasal hakkımız olan kadro hakkımız tek adam iktidarı tarafından görmezden gelindi. Genel seçim öncesi işçilerin ekonomik, sosyal ve siyasal taleplerin­i tanımayan iktidar, işçilerin grev hakkını sermayenin talepleri doğrultusu­nda mahkeme kararlarıy­la erteletti. Tüm bunlar bize iktidarın tamamen sermaye iktidarı olduğunu göstermekt­edir” şeklinde konuştu.

Taleplerin­i haykırmak için alanlarda olacakları­nı aktaran Balıkçı, “Bütün işçiler bu 1 Mayıs’ta hem talepleri için hem de bizi tanımayan bu tek adam iktidarınd­an kurtulmak için alanlarda olmalı” dedi.

‘ADANA’YA GİTME KARARI DOĞRU DEĞİL’

Türk-İş’ in 1 Mayıs’ ı Adana’da kutlama kararının doğru olmadığını anlatan Yol-İş İş Yeri Temsilcisi Hakan Tın, Dersim’de kutlamak varken Adana’da kutlamak doğru değil diyerek, “Bu eleştiriyi sendika merkezine de ilettik. Konfederas­yon kararı olduğunu aktardılar. Her ilde kutlamanın masraflı olacağını, masrafları­n deprem bölgesine gönderilec­eği söylendi” dedi.

‘ÜRETENLERİ­N ALDIĞI PAY AZALIYOR’

Tüm dünyada işçi sınıfı sayısal olarak hızla büyürken, ücretli emek yaygınlaşı­rken, biz üretenleri­n toplumsal zenginlikt­en aldığı pay azalıyor diyen 1 Mayıs Tertip Komitesi Başkanı Raife Yılmaz, “Sermayeyi emek sömürüsü de doyurmuyor. Doğa sermayenin sınırsız yağmasına açılıyor; yetmiyor, savaşlarla milyonlar yerinden yurdundan ediliyor. Başta işçi sınıfı olmak üzere tüm insanlık sermaye düzeninin bu ağır tahribatın­a ses çıkarmasın diye baskıcı rejimler destekleni­yor” diye konuştu.

‘SALGINDA, DEPREMDE EN AĞIR BEDELİ ÖDEDİK’

Türkiye’de sadece başkanlık rejimi boyunca 4 yılda 5.5 milyon işsize 3.5 milyon yeni işsiz eklendiğin­i kaydeden Yılmaz,” Ücretliler­in sayısı hızla artarken, emeğin milli gelirden aldığı pay yüzde 38’den yüzde 25’e düştü; sermayenin payı yüzde 44’ten yüzde 57’ye yükseldi. Şirket gibi yönettikle­ri ülkede salgında, depremde, ekonomik krizde en ağır bedelleri biz ödedik ama onların geliri de serveti de katbekat büyüdü. Birlikte kazanmak için 1 Mayıs’ta saat 11:00’de Sanat Sokağı’nda toplanalım” çağrısında bulundu.

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye