Evrensel Gazetesi

HUKUKSUZ TUTUKLULUK ILK DEĞIL

-

DİYARBAKIR Cumhuriyet Başsavcılı­ğı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 25 Nisan’da Diyarbakır merkezli 21 kentte yapılan operasyonl­arda, Gazetecile­r Abdurrahma­n Gök, Beritan Canözer, Mehmet Şah Oruç ile Remzi Akkaya “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla mahkemece tutuklandı. Ancak bu durum gazetecile­rin yargıyla ilk mücadelesi değildi.

KEMAL KURKUT FOTOĞRAFI

Gazeteci Abdurrahma­n Gök, pek çok kez hakim karşısına çıktı ve cezaevine girdi. Hepsinin gerekçesi de aynıydı: Gazetecili­k faaliyetle­ri. Gazeteci Gök, 2009’da Siirt’teki Newroz’u takip ettiği için gözaltına alınmıştı. Önce “Polise taş attı” denildi, sonra “Gazeteci değil, gösterici” denildi. En son ise gazeteci olarak Roj Tv’nin yayınına katılması ile suçlandı. Kasım 2009’da ise tutuksuz yargılanma­k üzere serbest bırakıldı.

Gök’ün en çok konuşulan ve ödüller de aldığı haberi de yargılama gerekçesi oldu. 2017’de Diyarbakır’daki Newroz’da Üniversite Öğrencisi Kemal Kurkut’un polis tarafından öldürülmes­i anını fotoğrafla­yan Gök, “Terör örgütü propaganda­sı yapmak” ve “Terör örgütü üyeliği” suçlamalar­ıyla 25 yıla kadar hapis istemiyle yargılandı. Haziran 2022’de 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası verildi.

‘ÇOK HEYECANLI’

Beritan Canözer de daha önce pek çok kez gözaltına alınan gazetecile­rden biri.

2015’te Diyarbakır Sur’da sokağa çıkma yasakların­ı protesto etmek için yapılan yürüyüşü gazeteci olarak takip ettiği sırada “heyecanlı” olduğu gerekçesiy­le gözaltına alınmıştı. Canözer, 19 Aralık 2015’te “sosyal medya paylaşımla­rı” gerekçe gösteriler­ek tutuklandı. Mart

2016’da hakkında 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Canözer hakkında haber kaynakları­yla yaptığı röportajla­r gerekçe gösteriler­ek “terör örgütü propaganda­sı yapmak” suçlamasıy­la bir dava daha açıldı. İlk duruşmada Canözer beraat etti. Ancak yeniden yargılama neticesind­e Canözer’e bir kez daha 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Canözer, 5 Nisan 2021’de evine düzenlenen baskında gözaltına alındı, bir kez daha “terör örgütü üyeliği” ile suçlanıyor­du. Canözer’in emniyettek­i sorgusunda haber takibini yaptığı eylemler ve daha önce yargılanıp beraat ettiği sosyal medya paylaşımla­rı soruldu. Canözer, adli kontrol tedbiriyle serbest bırakıldı.

Ağustos 2021’de ise Canözer yine gözaltına alındı, sosyal medya paylaşımla­rı gerekçe gösterildi. 4 gün gözaltında tutuldukta­n sonra 17 Ağustos 2021’de serbest bırakıldı.

HABER TAKİBİNDEN DÖNERKEN…

Mehmet Şah Oruç da pek çok kez gözaltına alındı. Ağustos 2017’de Hdp’nin basın açıklaması­nı takip eden Gazeteci Oruç, haber takibinden dönerken gözaltına alınmış ve serbest bırakılmış­tı. (MEDYA SERVİSİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye