Evrensel Gazetesi

Ukrayna’ya aylar sonra büyük saldırı, 12 ölüm

-

Rusya dün erken saatlerde Ukrayna’daki şehirlere çok sayıda füze fırlattı ve yaklaşık iki ay sonra ilk büyük ölçekli hava saldırısın­da en az 12 kişi yaşamını yitirdi. Uman kentinde, üst katından vurulan bir apartmanda yangın çıktı. Bölge Valisi Ihor Taburets, aralarında iki çocuğun da bulunduğu en az 10 kişinin öldüğünü ve dokuz kişinin hastaneye kaldırıldı­ğını söyledi.

Yerel haber kaynakları­na göre, Uman’da hayatını kaybedenle­r için 3 günlük yas ilan edildi, tüm eğlence etkinlikle­ri iptal edildi.

DNİPRO’DA DA İKİ KİŞİ ÖLDÜ

Güneydoğud­aki Dnipro kentinde de bir eve isabet eden füze, iki yaşındaki bir çocuk ile 31 yaşındaki bir kadının ölümüne yol açtı. Bölge Valisi Serhiy Lysak’a göre saldırıda üç kişi de yaralandı. Ukrayna ordusundan ise Rusya tarafından ateşlenen 23 seyir füzesinden 21’inin düşürüldüğ­ü açıklaması yapıldı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Telegram paylaşımın­da “Bu Rus terörü Ukrayna’dan ve dünyadan adil bir yanıt almalıdır” diye yazdı.

Geçen yılın sonlarında­n itibaren Rusya doğrudan sivil yerleşimi ve altyapıyı hedefleyen bu tür saldırılar­ı haftada bir düzenlese de kış biterken bu saldırılar azalmış, Batılı ülkeler Moskova’nın Ukrayna şehirlerin­i vurmak için uzun menzilli füze cephaneliğ­inin çoğunu kullandığı yorumu yapmıştı. Öte yandan başkent Kiev de patlamalar­la sarsılırke­n, yetkililer hava savunma birimlerin­in 11 füze ve iki insansız hava aracını imha ettiğini

KİEV TAARRUZA HAZIRLANIY­OR

Rusya belirli aralıklarl­a Ukrayna’nın enerji alt yapısı ve sivil yerleşim bölgelerin­i hedef alıyor. (Fotoğraf: Aa/arşiv)

bildirdi.yetkililer, Kiev’in hemen güneyindek­i Ukrayinka kasabasınd­a iki kişinin yaralandığ­ını söyledi. Interfax Ukrayna haber ajansına göre, gece yarısından sonra merkezdeki Kremenchuk ve Poltava kentleri ile güneydeki Mykolaiv’de de patlamalar oldu.

Öte yandan Ukrayna, Batı tarafından gönderilen yüzlerce tank ve zırhlı aracı kullanarak karşı saldırıya hazırlanıy­or. Ukrayna’nın

hedefinde Rusya’nın 24 Şubat 2022 sonrası ele geçirdiği kentler olduğu belirtiliy­or.

Düzenlediğ­i bir basın toplantısı ile gazetecile­rin sorularını yanıtlayan Ukrayna Savunma Bakanı Oleksey Reznikov “Hazırlıkla­rda sona geliniyor” dedi. Reznikov, Batının silah yardımları ile ilgili olarak da “Teçhizat taahhüt edildi, hazırlandı ve büyük oranda da gönderildi. (Operasyona) en geniş anlamıyla hazırız” ifadelerin­i kullandı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenber­g, perşembe günü yaptığı açık

lamada, İttifak ülkelerini­n savaşın başlangıcı­ndan bu yana geçen 14 aylık süre içinde Ukrayna’ya 230 adet tank, bin 550 adet zırhlı araç ve “önemli miktarda” cephane temin ettiğini bildirmiş ve bu desteğin Ukrayna’yı, Rus işgali altındaki toprakları­nı yeniden ele geçirmek için güçlü bir pozisyona soktuğunu ifade etmişti.

Rusya ise, Donbas bölgesinin henüz kontrol altına alamadığı bölgelerin­i ele geçirmeye çalışırken, çatışmalar­ın ana odağı aylardır doğudaki Bahmut şehri. (DIŞ HABERLER)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye