Evrensel Gazetesi

İspanya’da nisanda rekor sıcaklık

-

KURALIK sorunuyla mücadele eden İspanya’da yerel yönetimler, Afrika’dan gelen dalgayla mevsim normalleri­nin üzerinde seyrederek rekor kıran hava sıcaklıkla­rına karşı önlem almaya başladı.

Ülkenin güneyinde yer alan Endülüs bölgesinde­ki Kurtuba kentinde bulunan havaalanın­da hava sıcaklığı 27 Nisan’da 38.7 dereceye ulaştı. Bu, şimdiye kadar nisan ayında tespit edilen en sıcak gün olarak kayıtlara geçti.

Başta güneydeki Endülüs, Extremadur­a, Murcia gibi bölgeler olmak üzere çok sayıda yerel yönetim, yaşlıların ve solunum rahatsızlı­ğı bulunan hastaların öğle saatlerind­e zorunlu olmadıkça evden çıkılmamas­ı, gölgede kalınması, bol sıvı tüketilmes­i, şapka takılması, güneş kremi kullanılma­sı veya aşırı yemekten kaçınılmas­ı gibi uyarılara şimdiden başladı.

Başkent Madrid’de normalde haziran ayı başında hizmete giren kamusal havuzların 13 Mayıs’tan itibaren, nehir kıyısındak­i plajın da bu hafta halka açılacağı, sivil yardım ekiplerinc­e sokakta özellikle yaşlılara su dağıtılaca­ğı duyuruldu. Ayrıca Katalonya ve Valensiya gibi bazı özerk yönetimler­de de yaşlılara yönelik yaz aylarındak­i önlemlerin öne çekildiği bildirildi.

KURAKLIK TARIMI VURDU

Tarihinin en kurak ilkbaharla­rından birini geçiren İspanya’da 130 günden fazla yağış düşmeyen çok sayıda bölge bulunuyor. Çiftçiler ve Çiftlik Sahipleri Örgütleri Konfederas­yonu (COAG), “İlkbahar ve kış aylarında yağış eksikliği, son haftalarda­ki yüksek sıcaklıkla­rla daha da kötüleşti. Özellikle Endülüs, Extremadur­a, Castilla La Mancha, Murcia ve Aragon gibi en kurak bölgelerde tarımsal alanda yapılan işler ve yatırımlar büyük ölçüde azaldı. Kayıplar, en az 3.5 milyon hektarlık tahıl alanına tekabül ediyor” açıklaması­nda bulundu.

Mart ayından itibaren orman yangınları­yla da mücadele eden İspanya’da şimdiye kadar 200 bin hektarlık alanın zarar gördüğü belirtildi. (AA)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye