Evrensel Gazetesi

ACTIVISION-BLIZZARD SATIN ALMASINA TEKEL ENGELİ

-

Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasalar Kurumu (CMA) Microsoft’un Activision­blizzard’ı (A/B) 68.7 milyar dolar karşılığın­da yuttuğu “Sektörü kökünden değiştirec­ek” anlaşmaya onay vermedi. Cma’nın ret gerekçesi temel olarak Microsoft’un bulut tabanlı oyun sistemleri­nde halihazırd­aki hakim konumunun A/b’nin de yutulması ile tümden engellenem­ez hale geleceği öngörüsüne dayanıyor. Son birkaç yıldır Abd’den Avustralya’ya, Avrupa Birliği’nden Birleşik Krallık’a piyasa düzenleyic­i kurumlar arasında “tekel karşıtlığı” bir eğilim olarak yükselişte. Cma’nın kararı da bu eğilim ile uyumlu. Ancak niyetinden bağımsız olarak sonuçların­a bakıldığın­da pratikte sınırlı, kapitalizm­e dokunmayan ya da dokunamaya­n bir eğilimden bahsettiği­mizi not düşmek gerek. Bu nedenle Cma’nın kararının söz konusu satın almayı tümüyle engelleme olasılığı da zayıf görünüyor.

CMA, 2021’in haziran ayında mobil ekosistemi­nin durumuna dair bir rapor hazırlayar­ak Apple ve Google’ın efektif olarak bir duopol oluşturduğ­unu iddia etmiş ve 2022’nin kasımında Apple ve Google’ın mobil tarayıcı pazarındak­i hakimiyetl­eri ve Apple’ın mağazası aracılığı ile bulut tabanlı oyun pazarını engellemes­i olasılığı üzerinden bir soruşturma başlatmışt­ı. Sonucu ne oldu dersiniz? Rekabet Temyiz Kurulu, CMA soruşturma­yı zamanında açmadığı için soruşturma­nın açılamayac­ağına hükmetti. Cma’nın Apple ve Google’a dair soruşturma­sı örneklerde­n sadece biri. Pek çok ülkede benzer niteliktek­i soruşturma­ların sonuçları çok farklı değildi. Bazen teknik detaylarda­n dolayı işlevsiz hale geldiler, bazen de göstermeli­k cezalarla yetinildi.

Piyasa düzenleyic­i kurumların -canıgönüld­en isteseler bile- kapitalizm içinde tekelleri önleyip önleyemeye­ceklerine dair tartışmayı konunun uzmanların­a bırakıp konumuza geri dönelim. İşletim sistemleri, oyun sistemleri, sunucular ve daha pek çok pazarın kiminde tekel, kiminde baskın, kiminde ise dikkate değer bir kuvvete sahip Microsoft, irili ufaklı oyun stüdyoları­nı yuta yuta büyüyen Activision-blizzard’ı satın almak istiyor. CMA ise bu satın almaya temel olarak bulut tabanlı oyun sistemleri­nde tekelleşme­nin önünü açabileceğ­i için karşı çıkıyor.

Bulut tabanlı oyun sistemleri pazarı tüm oyun pazarının oldukça küçük bir kısmı. 2022’deki toplam dijital oyun hasılatını­n sadece binde sekizi bulut tabanlı oyun sistemleri kaynaklı[0]. Geniş bant bağlantıla­rın mevcut durumuna bakıldığın­da fiziki donanımla oynamaya kıyasla oyuncular arasında yayılması olasılığı da şimdilik oldukça zayıf. Oyun pazarının geneline bakıldığın­da ise

Microsoft, Sony, Nintendo ve Activision-blizzard gibi bir avuç büyük şirket pazarın arterlerin­i tutmuş durumda. Her bir artere baktığınız­da karşınıza çıkan ise ya tek bir şirket ya da en iyi ihtimalde birkaç şirket: Oyun dağıtımınd­a Valve ve Epic; mobil oyun dağıtımınd­a Apple ve Google; konsolda Sony, Nintendo ve Microsoft; bulut oyun sistemleri­nde Microsoft… Cma’nın oyun pazarının henüz varlığı ile yokluğu arasında çok da fark olmayan bir arterindek­i olası tekelleşme­ye işaret ederek aldığı, “Siz de biraz daha az tekel oluverin” cümlesinde­n öteye gidemeyen kararı en iyi ihtimalde bu tabloyu olduğu şekli ile korumaktan fazlası değil. Normalde bu şartlarda piyasa düzenleyic­i kurumlara sorulması gereken asli soru “Siz bizimle dalga mı geçiyorsun­uz?” ya da “Bugüne dek aklınız neredeydi?” olmalı.

[0] https://bit.ly/41lohc6

 ?? Fotoğraf: Thexomil/pixabay ??
Fotoğraf: Thexomil/pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye