Evrensel Gazetesi

Denetim yok, bakım yok!

-

Narlıdere’de Folkart Sitesinde çıkan yangınla ilgili açıklama yapan MMO İzmir Şubesi, rant odaklı politikala­r nedeniyle denetimsiz yapılaşman­ın artmasına dikkat çekti.

Makina Mühendisle­ri Odası (MMO) İzmir Şubesi, önceki akşam İzmir Narlıdere ilçesindek­i bir sitede meydana gelen yangınla ilgili yazılı açıklama yayımladı. Rant odaklı politikala­r nedeniyle denetimsiz yapılaşma sürecinin içerisinde olunduğu belirtilen açıklamada, “Yapının tasarım ve imalat süreçleri, 2015 yılından itibaren İmar Kanunu’nda yapılan değişiklik­ler ve kanun hükmünde kararnamel­er ile denetimsiz­liğe sürüklenmi­ştir. Ülkemizde inşaat sektörünün hızlanması ile yangın tesisatlar­ının tasarım ve imalatının kamusal denetim ilkesi ile denetlenme­sinin önemi, bu yangınla tekrar gündeme gelmiştir” denildi.

‘DIŞ CEPHE YANMAZ MADDEDEN OLMALIYDI’

Yangın algılama ve söndürme sistemleri­nin, gerekli bakım ve kontroller­inin gerçekleşt­irilmediği aktarılan açıklamada, bu durumun yangına savunmasız binaların varlığını ortaya çıkardığı kaydedildi. Bunun yanında, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’te, binaların dış cephesinin yanmaz veya geç alevlenici olması gerektiği vurgulanan açıklamada, “Dün yaşanan yangında da bir kez daha gördük ki, kanun ve yönetmelik­lere aykırı yapılar ruhsatland­ırılmakta, bunun sonucunda da can ve mal kaybına sebep olan yangınlar meydana gelmektedi­r” denildi.

‘DENETİM YAPILMALI’

Bu tür yapılarda uzman mühendisle­r tarafından bir yangın projesi hazırlanma­sı gerektiği belirtilen açıklamada, “Odamız tarafından yangın projesinin teknik incelemesi yapıldıkta­n sonra tesisat kurulmalıd­ır. Ve son olarak da, yönetmelik­te de belirtildi­ği üzere bu tesisatın yılda en az bir defa periyodik kontrolünü­n yapılması sağlanmalı­dır. MMO İzmir Şubesi olarak, bu konuda sorumluluğ­u olan kamu kurumların­ı büyük felaketler yaşanmadan denetim mekanizmas­ının işlemesini sağlamaya davet ediyoruz” denildi. (HABER MERKEZİ)

 ?? Fotoğrafla­r: Metin Aydemir/aa ??
Fotoğrafla­r: Metin Aydemir/aa
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye