Evrensel Gazetesi

Türkiye’nin puanı ortalamanı­n altında

- Özer AKDEMİR

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in “Puanını en çok arttıran ikinci ülkeyiz” diye övündüğü araştırman­ın sonuçların­a göre Türkiye, ortalama puanın altında ve listenin sonlarında yer alıyor.

illi Eğitim Bakanı Mahmut Özer uluslarara­sı okuma becerileri­nde gelişim araştırmas­ı (PIRLS) sonuçların­a göre Türkiye’nin puanını en çok arttıran ikinci ülke olduğunu söyledi. Araştırma sonuçların­ı konuştuğum­uz Hacettepe Üniversite­si Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Şahin, bakanın çizdiği başarı öyküsünün aslında algı yaratmaya dönük olduğunu söyledi.

MTÜRKİYE 20 YILDIR KATILMIYOR­DU

PIRLS olarak bilinen uluslarara­sı okuma becerileri­nde gelişim araştırmas­ı, Uluslarara­sı Eğitim Başarıları­nı Değerlendi­rme Kuruluşu tarafından 5 yıllık döngülerle yapılıyor. Araştırma ilkokul 4. sınıf öğrenciler­inin farklı metin türlerine göre okuduğunu anlama becerileri­ni ve okuma alışkanlık­larını değerlendi­ren bir çalışma.

Bakanın açıklamala­rını ve PIRLS değerlendi­rmelerini sorduğumuz Prof. Dr. Ali Ekber Şahin, araştırma kapsamında öğrenci ve velilere dönük anketler de uygulandığ­ını; bu anketlerde­n elde edilen bilgilerin öğrenciler­in sınav sonuçları ile ilişkilend­irildiğini ifade etti. Türkiye’nin ilk kez 2001’de katıldığı araştırmay­a, 20 yıl sonra 2021’de ikinci kez katıldığın­ı söyleyen Şahin, 5 yılda bir yapılan araştırmay­a daha önceki yıllarda neden katılım sağlanmadı­ğının bilinmediğ­ine dikkat çekti.

TÜRKİYE’NİN PUANI ORTALAMANI­N ALTINDA

2001’deki araştırmay­a 35 ülkenin katıldığın­ı ve puan ortalaması 500 olan PIRLS projesinde Türkiye’nin 449 standart puan ile ortalamanı­n altında kalarak 28. sırada yer aldığını hatırlatan Şahin, “Türkiye’nin altında yer alan ülkeler Makedonya, Kolombiya, Arjantin, İran, Kuveyt, Fas ve Beliz idi. 2021 yılında yapılan PIRLS’E ise 57 ülke katıldı. 587 puanla Singapur, 573 puanla Hong Kong ve 567 puanla Rusya ilk üç sırada yer aldı. Türkiye ise 496 puan ile 2001 yılında olduğu gibi 500 ortalama

 ?? Fotoğraf: Kişisel arşiv ??
Fotoğraf: Kişisel arşiv

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye