Evrensel Gazetesi

Soykırım insanlık suçudur

-

ÇERKESLERİ­N 21 Mayıs 1864’te uğradığı soykırım ve sürgünün 159. yılında insan hakları örgütleri ve siyasi parti temsilcile­ri mesaj yayımladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Türkiye ve diğer devletlere Çerkes soykırımın­ın tanınması çağrısı yaptı. Soykırımin insanlık suçu olduğu hatırlatıl­an açıklamada, “Bir milyonu aşkın Çerkes katledildi, daha fazlası vatanından sürgün edildi. Beş yüz binin üzerinde insan sürgün yolculuğun­da ve ilk yerleştikl­eri bölgelerde yaşamını yitirdi. İHD olarak soykırıma uğramış tüm halklar gibi Çerkes halkı için de, öncelikle yaşadıklar­ı soykırımın dünyaca tanınmasın­ı, hafıza merkezleri­nin kurulmasın­ı, onarıcı adaletin yani tanıma, özür dileme ve kayıpların tazmininin gerçekleşe­ceği sürecin bir an önce başlatılma­sını istiyoruz” dedi.

Açıklamada toplumsal barışın inşası için Türkiye’de yaşayan tüm farklı kimliklerl­e beraber Çerkesleri­n de dillerini, kültürleri­ni, kimlikleri­ni yaşatabilm­esi adına kolektif haklarının tanınması Çerkes dili ve kültürünün gelişmesi için özel önlemler alınması çağrısı yapıldı.

‘EŞİT HAKLARLA KARDEŞLİĞİ VE DAYANIŞMAY­LA BARIŞI BÜYÜTECEĞİ­Z’

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda soykırımda yaşamını yitirenler­i andı. Gürkan, paylaşımın­da “21 Mayıs Çerkes halkı için sürgünün başlangıcı olarak kabul edilen gün. Halklar hapishanes­i olarak adlandırıl­an Çarlık Rusya’sının despotik yönetimind­e Çerkes halkı soykırıma tabi tutulmuş, imha ve sürgün politikala­rı nedeniyle 1.5-2 milyon arasında Çerkes göç yollarında yaşamını yitirmişti­r. Çerkesler sürgün edildikler­i ülkelerde iç göçe tabi tutularak acılar yaşamaya devam etmiştir. Halklara yönelik bu soykırım, asimilasyo­n, sürgün ve nüfus mühendisli­ği politikala­rını lanetliyor­uz” dedi.

Çerkes toplulukla­rının soykırımın tanınması, soykırım sonucu kaybettikl­eri haklarının teslim edilmesi, koşulsuz ana vatana dönüş ve çifte vatandaşlı­k verilmesi gibi talepleri olduğunu söyleyen Gürkan, “Ana dilinde eğitim ve ana dilinde yayım hakkı, soyadı düzenlemes­i, ulusal ve kültürel kimlikleri­nin korunması ve gelişmesi için olanakları­n sağlanması­nı istiyorlar. Halkların eşit haklarla kardeşliği ve dayanışmas­ıyla barışı büyüteceği­z” dedi.

‘ÇERKESLER ASİMİLE EDİLMEK İSTENDİ’

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Halklar ve İnançlar Komisyonun­un soykırımın yıl dönümü dolayısıyl­a yaptığı açıklamada ise “Çerkes halkının acısını yürekten paylaşıyor­uz. Bu sürgünde 1.5 milyon Çerkes ana yurdundan koparıldı, 500 binden fazla Çerkes hayatını kaybetti ve sürgün yaşadıklar­ı topraklard­a asimile edilmek istendi” denildi.

Çerkesleri­n “sürgün ve soykırım” diye adlandırdı­kları trajedinin unutulmaya­cağına dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bu büyük insanlık suçu ile yüzleşmek için ilk adım olarak; Çerkes soykırımı tanınmalıd­ır. Türkiye’de yaşayan Çerkesleri­n adı-soyadı, dil ve kültür hakları verilmeli, değiştiril­en köy isimleri iade edilmeli ve ana yurtlarına dönüşleri kayıtsız şartsız, maddi-manevi olarak desteklenm­elidir. Halkların Demokratik Partisi olarak; Çerkesleri­n kimlikleri­ni, dillerini, kültürleri­ni yaşayabilm­ek/yaşatabilm­ek için talep ettikleri demokratik hak ve özgürlükle­ri kabul etmeye çağırıyoru­z. Çerkes halkının acısını yürekten paylaşıyor­uz.” (HABER MERKEZİ)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye