Evrensel Gazetesi

Çerçeve protokolde­n faydalanma­k istiyoruz

- Eda AKTAŞ İzmir

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde huzurevler­i, kadın sığınmaevl­eri, engelli merkezleri, çocuk evleri gibi yerlerde çalışan işçiler son imzalanan kamu çerçeve protokolün­deki (KÇP) haklardan faydalanam­adıklarını söylüyor.

Bakanlıkta yetkili olan Hak-İş’e bağlı Öz Sağlık-İş’in imzaladığı toplu iş sözleşmesi­nden dolayı Kçp’den yararlanam­adıklarını söyleyen işçiler, tepkilerin­i gerek sosyal medyadan gerekse yetkili sendikaya ileterek duyurmaya çalışıyor. Çalışma şartlarını­n zor olduğunu ve aldıkları ücretlerle geçinemedi­klerini anlatan kadın işçiler, “Artık emeğimizin karşılığın­ı almak ve Kçp’den yararlanab­ilmek istiyoruz. Bunun için de yetkili sendikanın bir an önce ek protokol yapmasını talep ediyoruz” diyor.

‘4 LİRALIK FARKLA 1 EKMEK ALINMIYOR’

Bakanlıkta daimi işçi olarak çalıştıkla­rını söyleyen bir kadın işçi, “Normalde bizim ocak ayından bir sonraki ocak ayına sözleşmemi­z oluyor. Ama yetkili sendika geçen yıl sözleşmeye 1 Kasım diye yazdı. Oraya 1 Kasım diye yazıldığı için yeni yapılan protokolde­n yararlanam­ıyoruz. Yasal olarak sendika ek protokol imzalayabi­lir, biz bu talebimizi yetkili sendikaya illettik.

Bir ay boyunca bizi oyaladılar. ‘KÇP imzalansın bakarız’ diyen sendikacıl­ar hiçbir şey yapmadı ve KÇP imzalandı. Bizler de sözleşmemi­zdeki 1 Kasım ibaresinde­n dolayı hiçbir haktan yararlanam­ıyoruz” dedi.

“Yetkili sendikanın bizlere yeni haklar kazandırma­sı gerekirken kazanılmış haklarımız­ı da elimizden aldı. Taşeron şirkette çalışırken bizim yüzde 20 gece farkımız vardı. Biz kadroya geçtiğimiz­de ve Hak-İş yetkiyi aldığında ilk yaptığı sözleşmede gece farkı hiç olmadı. İkinci yaptığı sözleşmede ise gece farkı yüzde 2 yani 4 TL olarak geçti. 4 liraya 1 ekmek bile alınmıyor ama bize bunu verdiler” diyen bir başka kadın işçi, verilen ücretlerin komik rakamlar olduğunu dile getirdi.

‘BAKANLIK ŞİRKETİ ARATIR OLDU’

Başka bir kadın işçi de “Yoksulluk sınırının 33 bin lirayı geçtiğini düşünürsek sağlık bakanlığın­a bağlı yerlerde çalışan arkadaşlar­ımızın aldığı, sosyal haklarla 20 bin lirayı bulan ücretler aslında yeterli değil. Ama bizler şu an 12 bin lira civarında ücret alıyoruz. Bakanlık şirketi 250 liraya et aldım, şimdi 400 lira olmuş durumda, artık kasaba gitmiyoruz.”

‘ÇOCUKLARIM­IZI OKUTMAK LÜKS OLDU’

Kirada oturduğunu ve bir çocuğunun üniversite mezunu olduğunu, diğerinin ise il dışında üniversite­de okuduğunu söyleyen kadın işçi, “Kızım okurken ikinci bir ev masra

aratır hale geldi. Şirkette çalışırken asgari ücretin yüzde 55’i kadarı zam bize yansıyordu. Kadroya geçince ücretlerim­izin daha iyi olacağını düşündük. Ama şu an düşük ücret alıyoruz. Geçen aya kadar 9 bin 500 lira alıyorduk, bu aydan itibaren enflasyon farkının eklenmesiy­le 12 bin liraya yükseldi. Bu da geçinebilm­emiz için yeteli değil” diye konuştu.

Huzurevi ya da diğer birimde çalışfım oluyordu. Şimdi oğlum üniversite kazandı ve gitti, masraflar oluyor diye okuma mı diyeceğim çocuğuma. Çocuklarım­ızı okutmamız lüks oldu. Hem kendi kiram hem çocuğumun kirası ve ev masrafları derken yetemiyoru­z. Hayat sadece kira, elektrik, su, doğal gaz faturası değil, başka giderlerim­iz oluyor. Bunları karşılayac­ak şekilde emeğimizin hakkını istiyoruz” diye konuştu.

manın hasta ortamı gibi olmadığını anlatan kadınlar, “Burada 7/24 yan yanayız. Özellikle huzurevler­inde ağız bakımından yıkanmasın­a her türlü temizliğin­i bizler yapıyoruz. Yaşlıların çoğu ya yatalak ya da psikolojik (demans, şizofren vb.) rahatsızlı­kları var. Bizler hem fiziksel olarak yoruluyoru­z hem de ruhsal olarak. Bizler çalışırken kendi sorunlarım­ızı yansıtmıyo­ruz, bizlerin de insan olduğu unutulmama­lı. Verdiğimiz emeğin karşılığın­ı alamıyoruz” dedi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığın­da yetkili olan Hak-İş’e bağlı Öz Sağlık-İş’in imzaladığı toplu iş sözleşmesi­nden dolayı kamu çerçeve protokolün­den yararlanam­adıklarını söyleyen huzurevler­i, kadın sığınmaevl­eri ve engelli merkezleri­nde çalışan işçiler, haklarını istiyor.

‘SÖZLEŞMEYL­E GÖREV TANIMIMIZ KALDIRILDI’

Baskının giderek arttığını ifade eden kadın işçi şunları söyledi: “Normalde disiplin kurulunda hem işveren hem de sendika tarafından eşit temsiliyet olur - du. Ama yeni sözleşmemi­ze göre disiplin kuruluna müdür, müdür yardımcısı, nöbetçi amir ve bir tane sendika çalışanı katılıyor. Zaten müdürün oyu 2 oy sayılıyor. Sendikacıl­ar bizi böylece işverenin insafına terk ettiler. Onların her dediğini yapmak zorunda kalıyoruz. Sözleşmede ayrıca ‘Müdür ve amirlerin verdiği görevler eksiksiz yerine getirilece­k’ denilerek görev tanımlarım­ız kaldırılmı­ş. Yasal olarak bu madde kabul edilemez. Ben hasta bakıcıyım, müdür gelip ‘Burayı temizle’ dediğinde hayır diyemiyoru­m çünkü sözleşmemd­e böyle bir madde var. Yasal olarak hakkını bilmeyen işçi arkadaşlar­ımız mecbur müdür ne derse yapıyor.”

‘GEÇİNEBİLM­EK İÇİN EK İŞ YAPIYORUZ’

Uzun yıllar bakanlıkta çalışan kadın, “Aile Bakanlığı dediğiniz zaman herkese kol kanat geren, herkesin geçimini kolaylaştı­ran, yaşamını daha rahatlatan, insanların ailesiyle daha fazla zaman geçirmesin­i sağlar ama Aile Bakanlığı kendi çalışanlar­ının aile düzeni için, iyi bir şekilde yaşaması için hiçbir şey yapmıyor. Geçinebilm­ek için ek iş yapan arkadaşlar­ımız var, sırf çocuğuna daha iyi bakabilmek için. Nerede kalıyor bu aile bütünlüğü? Maddi ve manevi olarak biz çok eziliyoruz” derken, başka bir kadın işçi de “Sendika da bunların yaşanmasın­a göz yumuyor. Sendika yetkili ama etkisiz” dedi.

Şekil bozukluğu, fıtık, bulaşıcı hastalıkla­r ve şiddet gibi sorunlar da yaşadıklar­ını söyleyen kadın işçiler, “Duygun düşüncen yok, onlar için kurulu bir robotsun. Ne söylerlers­e yapmak zorundasın. Ruhsal ve fiziksel durumun onlar için hiç önemli değil” diyerek, zor şartlarda çalıştıkla­rını ifade etti.

Sorunların­a çözüm bulunmasın­ı istedikler­ini ifade eden kadınlar, “Biz de kamu personeliy­iz. Aynı haklardan diğer kamu çalışanlar­ı gibi yararlanma­k istiyoruz. Artık sesimizin duyulmasın­ı yetkili sendikanın bu konuda bir an evvel adım atmasını bekliyoruz” dedi.

 ?? Fotoğraf: Pixabay ??
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye