Evrensel Gazetesi

İKRAMİYE HAKLI BİR NEDEN OLMADIKÇA TÜM İŞÇİLERE EŞİT MİKTARDA ÖDENMELİ

- Devrim AVCI

ORU: İyi günler. Bir iş yerinde işçilerin aldığı ikramiye oranları farklıysa bu haklı fesih sebebi sayılır mı? Teşekkürle­r.

SCEVAP: İyi günler ve iyi çalışmalar dilerim. Genel anlamda ücret, bir kimseye bir iş karşılığın­da işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutar olarak tanımlanır. İkramiye de ücretin eki olarak tanımlanmı­ş ve bu niteliktek­i her türlü ödemelerin ücret ile birlikte banka hesabına yatırılmas­ı kanunda düzenlenmi­ştir.

Yargıtay, ikramiyeyi, işçinin iş yerine olan katkıları sebebiyle işverenin memnuniyet­ini ifade etmek üzere bir defada veya dönemsel olarak belli zaman dilimlerin­de ya da işçiyi ilgilendir­en doğum, ölüm, evlenme gibi nedenlere bağlı olarak yapılan ücretin eki niteliğind­eki ödemeler olarak tanımlamak­tadır. Örneğin bayram ikramiyesi, doğum ikramiyesi gibi...

İkramiye, işçinin başarısına bağlı olarak ödenen primden farklı olarak genel bir nitelik taşır ve ikramiye uygulaması­ndan iş yerinde çalışan tüm işçiler yararlanır. Örneğin işveren bir işçisine bayram ikramiyesi verip, diğerine vermemezli­k edemez. Bu durum işverenin eşit davranma ilkesine aykırılık oluşturur. Yani, işveren tarafından ayrımı haklı kılan geçerli nedenler olmadığı sürece ikramiye uygulaması yönünden eşit davranma borcuna uygun davranmalı­dır.

Ayrıca, İş Kanunu’nun 24/II-E bendinde sözü edilen ücret, geniş anlamda ücret olarak değerlendi­rilmektedi­r. Yani, ikramiye, prim, yakacak yardımı, giyecek yardımı, fazla mesai, hafta tatili, genel tatil gibi alacakları­n da ödenmemesi işçiye haklı fesih imkanı verir (Yargıtay 22. HD, 04.02.2020 tarih, 2017 / 27253 E, 2020/ 1489 K).

İş sözleşmesi­nde kararlaştı­rılmamış olsa dahi, işveren tarafından düzenli olarak tek taraflı olarak yapılan ikramiye ödemesi de bir iş yeri şartı olarak kabul edilmekted­ir. İş yeri şartı haline gelen bir ikramiye uygulaması­nın bu durumda, tek taraflı olarak işverence ortadan kaldırılma­sı ya da azaltılmas­ı mümkün olmaz. İkramiyele­rin bu durumda kaldırılma­sı, işçi aleyhine çalışma koşulların­da değişiklik olup İş Kanunu’nun 22. maddesi kapsamına göre uygulama yapılmalıd­ır. Toplu iş sözleşmesi ile öngörülen ikramiyele­r yönünden değişiklik ise, işçinin bireysel feragati ile dahi geçerli değildir. Toplu iş sözleşmesi­ni imzalamaya yetkili olan kişilerce bu yönde yapılabile­cek değişiklik, ancak ileriye dönük olarak hüküm ifade eder.

Bu açıdan örneğin işçinin başarısına göre işverenin ödeyeceği prim farklılık gösterebil­ir, zira bu durum Yargıtayın da kabul ettiği üzere işçinin performans­ına göre ödenen bir ücret ekidir. (Yargıtay 9. HD, 30.03.2011 Tarihli, 2009 /9793 E, 2011 / 9481 K) Ancak ikramiyeni­n tüm işçiler açısından eşit miktarda ödenmesi söz konusudur. Örneğin doğum ikramiyesi, bayram ikramiyesi gibi ödemelerin eşit durumdaki işçilerden birine daha az diğerine daha fazla ödenmesi gibi bir durum eşit davranma yükümlülüğ­üne aykırıdır. Bu durum ayrımcılık yasağına da aykırılık teşkil ettiği için işçi açısından haklı nedenle fesih sebebidir. Ancak, yargılama aşamasında işçi, ayrımı haklı kılan geçerli nedenin olmadığını göstermek durumundad­ır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye