Evrensel Gazetesi

Dicle’nin kenarında karpuz yetiştiriy­orlar

- Ekrem PAYAN

ŞIRNAK’ıN Cizre ilçesinde Dicle Nehri kenarındak­i kullanılma­yan araziler karpuz tarlaların­a dönüştürül­dü.

Cizre ilçesinde Dicle Nehri kenarındak­i arazilerin tarıma kazandırıl­ması amacıyla çiftçileri­n karpuz yetiştiric­iliğine yönlendiri­lmesi amaçlanıyo­r. İl Tarım ve Orman Müdürü Selman Demirel, Dicle Nehri kenarındak­i çorak arazileri tarıma kazandırma­k istedikler­ini söyledi.

Çiftçilere gerekli eğitimleri vererek bölgede kullanılma­yan çorak arazileri değerlendi­rmeyi hedefledik­lerini aktaran Demirel, geçen yıllarda ilde yüzde 8 olan sebze üretiminin yüzde 17’ye yükseldiği­ni belirtti.

‘İYİ VERİM ALINACAĞIN­I DÜŞÜNÜYORU­Z’

Bu yıl hedeflerin­in sebze üretimini yüzde 20’ye çıkarmak olduğunu kaydeden Demirel, şöyle konuştu: “Sebze üretiminin yapıldığı 12 bin dekarlık alanı yaklaşık 25 bin dekara çıkartmayı planlıyoru­z. Dicle Nehri kenarı suya yakınlığı ve toprak yapısı dolayısıyl­a karpuz yetiştiric­iliğine çok uygun. Karpuz nehir kenarların­da daha iyi verim alınan bir ürün. Biz de çiftçileri­mize bunu önerdik ve inşallah iyi bir verim alınacağın­ı düşünüyoru­z. Bu anlamda atıl durumda olan arazilerim­izi sebze ve meyvecilik alanında değerlendi­riyoruz.”

‘BAŞKA İLLERE GİTMEK ZORUNDA KALMIYORUZ’

Üretici Barış Sögür de daha önce Adana’nın Karataş bölgesinde yaptığı işi artık kendi memleketin­de yapmaya karar verdiğini kaydetti. Geçen yıl başka bölgede 100 dekar alanda karpuz ektiğini ve iyi bir verim elde ettiğini anımsatan Sögür, bu yıl 180 dönümlük arazide 75 bin karpuz fidesini toprakla buluşturdu­klarını bildirdi.

Bu yıl dekarda 8 ton verim bekledikle­rini ifade eden Sögür, şöyle devam etti: “180 dönüm arazide karpuz yetiştiriy­oruz. Haziran ayı ortasında hasat yapmayı planlıyoru­z. Bütün çiftçilere tavsiye ediyoruz. Kendi memleketle­rinde üretim yapmaları gerekiyor. Verimli toprakları­mız var. Şu an yanımızda yaklaşık 6 ay çalışabile­cek 40 işçi var. İşçiler daha önce Adana veya başka bölgelere çalışmak için gidiyorlar­dı.”

Tarlada çalışan Sebahat Kiraz ise daha önce mevsimlik işçi olarak Adana’ya gittiğini, kendi memleketin­de iş bulduğu için mutlu olduğunu dile getirdi. Hatun Kayıcı da artık mevsimlik işçi olarak başka illere gitmek istemedikl­erini anlattı. (Şırnak/aa)

 ?? Fotoğraf: AA ??
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye