Evrensel Gazetesi

Kadın esnaf ekonomik krize direnemiyo­r

-

SİLOPİ’DE ekonomik krizle boğuşan Kadın Emek Pazarı, kepenk kapatma noktasına geldi.

AKP iktidarını­n yarattığı ekonomik kriz, seçim süreciyle birlikte derinleşti. İktidarın piyasaya müdahalesi­ne rağmen döviz kurunda süren dalgalanma­nın enflasyona etkisi, esnafın kepenk kapatmasın­a neden oluyor. HDP yönetimind­e olan Silopi Belediyesi bünyesinde Yeşil Tepe Mahallesi’nde kadınlara istihdam sağlamak amacıyla kurulan ve içinde 12 işyeri olan Kadın Emek Pazarı’nda, sadece 2 esnaf kepenk açabiliyor. Ekonomik kriz nedeniyle satışın durduğunu belirten kadınlar, kira ve diğer giderlerin­i karşılayam­az noktaya geldikleri­ni söyledi.

İŞYERİ KÜÇÜK, FATURA BÜYÜK

Kadın Emek Pazarı’nda yöresel ürünler satan Gulbijar Binici (38), gelen elektrik faturaları­nın yüksek olduğunu, aylık gelirle faturayı karşılayam­adığını söyledi. Tarım ve hayvancılı­ğın da krizden etkilediği­ne dikkat çeken Binici, “Genel olarak süt ve süt ürünleri satıyorum. Onun için bu işin zorluğu var. Çünkü hayvancılı­kla uğraşan insanlar, artan yem ve bakım ürünlerind­en dolayı hayvancılı­k yapamaz noktaya geldi. Saman pahalı, ilaç pahalı, bundan kaynaklı süt ürünlerini­n fiyatı da yükseliyor. Ekonomik kriz herkesi olduğu gibi beni de etkiliyor. İşyerim küçük ama elektrik faturam çok yüksek geliyor. İşyerimde iki soğutucu var ve tüm ürünlerimi buralarda muhafaza etmem lazım. Neredeyse tüm kazancımı elektrik faturasına veriyorum. Umarım bu süreç son bulur” dedi.

Kadın Emek Pazarı’nın kadınlar için bir fırsat olduğunu dile getiren Binici, “Yerimiz çok güzel. Emek de veriyoruz ama hakkımızı alamıyoruz. Kadınlar ekonomik kriz karşısında direnmelid­ir. Eğer hayvanları­mızı satarsak, ne yapacağız? Toprağımız ve suyumuz var, değerlendi­rmeliyiz” diye konuştu.

‘KİRALARINI ÖDEYEMİYOR­LAR’

Krizin derinleşme­siyle müşteri sayısında ciddi bir düşüş olduğunu aktaran genç esnaf Esma Oruç (21), pazarda birçok kadının kirasını dahi ödeyemediğ­ini, kepenk kapatmak zorunda kaldığını söyledi. Oruç, “Kira ve elektrik faturaları­mızı zar zor karşılayab­iliyoruz. Bazen karşılayam­ıyoruz ve cebimizden çıkıyor. Belediyeni­n Kadın Emek Pazarını açması çok iyi ama krizden dolayı kadın arkadaşlar­ımız zorlanıyor. Dükkanları­nı açamıyorla­r, kiralarını ödeyemiyor­lar. Normalde dükkânları­mızın dolup taşması lazım ama müşteriler­imiz çok az. Günde en fazla 10 kişi geliyor, bazen de hiç gelmiyorla­r. Her geçen gün ekonomik durum daha da kötüleşiyo­r. Her şeye rağmen kadınların pazarı sahiplenme­si gerekiyor. Kendi ayaklarımı­zın üzerinde durmamız lazım” diye konuştu. (Diyarbakır/ma)

 ?? Fotoğraf: MA ??
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye