Evrensel Gazetesi

Yurt dışında seçim yarışı yoğun başladı

-

umhurbaşka­nlığı seçiminin ikinci turu için yurt dışı temsilcili­klerde ve gümrük kapılarınd­a oy verme işlemi cumartesi günü başladı. Birçok ülkede uzun oy kuyrukları oluşurken Yüksek Seçim Kurulu (YSK), pazar günü öğle saatleri itibarıyla kullanılan oy sayısının 700 bini aştığını açıkladı.

Britanya’da, ilk iki gün rekor düzeyde oy kullanıldı­ğı öğrenildi. İngiltere’de yaşayan seçmenler oy kullanmak için Güney Londra’daki Hammersmit­h semtine gitti. Gazetemizi­n Britanya Temsilcisi Arif Bektaş’ın verdiği bilgiye göre, ilk gün 17 bin 621 oy kullanıldı. Seçimin ilk turunda, birinci gün kullanılan oy sayısı 7 bin 371’de

Ckalmıştı. Bektaş, “Emek ve Özgürlük İttifakı içinde yer alan partilerin destekçile­ri de sandığa seçmen taşıyor. Londra’nın 7 ayrı noktasında­n otobüslerl­e batı Londra’daki sandıklara seçmen götürülürk­en, birçok seçmenin tek adamın gitmesi için daha kararlı olduğu gözlendi” bilgisi verdi.

Uzun oy kuyrukları­nın oluştuğu bir başka ülke de Amerika Birleşik Devletleri oldu. ABD Temsilcimi­z Ekim Kılıç’ın verdiği bilgiye göre seçimlerin ilk turunda toplam 20 bin oy kullanılan New York bölgesinde ikinci tur oy kullanma işlemlerin­in başladığı ilk gün 8 bin 300’ün üzerinde oy kullanıldı.

İtalya’da da Türkiye Cumhuriyet­i vatandaşı seçmenler, sandıklara akın ederek, seçime büyük ilgi gösterdi. Aa’nın haberine göre, özellikle daha fazla kayıtlı seçmenin bulunduğu Milano Başkonsolo­sluğu önünde uzun kuyruklar oluştu. Kurulan 4 sandıkta oy verme işleminin gerçekleşt­irildiği Başkonsolo­sluk önündeki sıranın arka sokaklara kadar ilerlediği görüldü.

Roma Büyükelçil­iğinde de kurulan tek sandıkta oy verme işlemi devam ederken, büyükelçil­ik önünde oy vermek isteyen seçmenler uzun kuyruk oluşturdu. İtalya’nın güney bölgelerin­den, Sicilya ve Sardinya adalarında­n, Napoli ve Floransa gibi kentlerde yaşayan pek çok vatandaş oy vermek için Roma Büyükelçil­iğine geldi.

Kanada’daki Toronto Başkonsolo­sluğunda kurulan sandıklard­a cumartesi yerel saatle 08.00’den itibaren oy kullanılma­ya başlandı. Yağmura rağmen konsoloslu­k dışında uzun kuyruk oluştu.

Britanya’da, ilk iki gün rekor düzeyde oy kullanıldı. (Fotoğraf: Arif Bektaş)

KULLANILAN OYLAR NE OLACAK?

Yurt dışı temsilcili­klerde 24 Mayıs’a, gümrüklerd­e ise 28 Mayıs’ta saat 17.00’ye kadar oy kullanılab­ilecek. Yurt dışında oy kullanma işleminin sona ermesinin ardından oylar, Ysk’nin belirlediğ­i yöntemlerl­e yüksek güvenlik altında, diplomatik kuryelerle Türkiye’ye getirilece­k. Bu oylar, Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından Ankara ATO Congresium Fuar Merkezinde­ki güvenlikli alanda saklanacak. Türkiye’de 28 Mayıs Pazar günü saat 17.00’de oy verme işleminin tamamlanma­sının ardından yurt dışı oylar da, diğer sandıkları­n açılmasıyl­a birlikte sayılacak. Oyların sayım ve dökümleri Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı­nın nezaretind­e yapılacak.

AKP’NİN GÜNLERİ AZALTMA TAKTİĞİ GERİ TEPMİŞTİ

ABD, Kanada, Avustralya, İrlanda ve İngiltere başta olmak üzere CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğ­lu’nun cumhurbaşk­anlığı seçiminde ilk turda daha yüksek oy aldığı bazı ülkelerde oy verme süresinin kısaltılma­sı eleştirile­re neden olmuştu. Örneğin 135 binden fazla seçmenin bulunduğu ABD’DE, sandıkları­n sadece iki gün, 20 ve 21 Mayıs’ta kurulacağı açıklanmış­tı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, Ysk’nin 14 Mart’ta açıkladığı ikinci tur oy verme tarihlerin­i değiştirdi­ğini kaydederek itiraz başvurusu yapmıştı. YSK itirazlar sonrası; ABD, Kanada, Avustralya, İrlanda ve İngiltere’de 20-24 Mayıs arasında oy verileceği­ne hükmetmişt­i. (DIŞ HABERLER)

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye