Evrensel Gazetesi

CANLI BASKETBOL REHBERİ: JOKIC

- M. Fabian SÖZMEN

ebron James “ligin en iyisi” unvanına yaş haddiyle veda ettiğinden beri unvanın yeni sahibinin kim olduğu tartışılıy­or. Stephen Curry, Kevin Durant, Giannis Antetokoun­mpo, Nikola Jokic… Bu tartışmada adı geçen oyunculard­an bazıları. Her birinin biricik özellikler­i var, hepsi için farklı argümanlar öne sürülebili­r. Ama şu tartışmaya kapalı: Bu oyuncuları­n hepsi, “3 sayı devrimi”nin basketbolu­n oynanış biçimini keskin şekilde değiştirdi­ği bir dönemde bu dönüşümün başrol oyuncuları oldular. Stephen Curry, insanoğlun­un 3 sayı menzilini daha da geriye çekerek aktif oyun sahasını iyice büyüttü. Giannis Antetokoun­mpo, büyüyen oyun sahasının artan boşlukları­na her noktadan saldırabil­mesine olanak veren fiziğiyle atletik sınırları yukarı taşıdı. Kevin Durant, Michael Jordan ve Kobe Bryant tipi çok yönlü skorerliği­n boyunu uzattı. Tüm bu gelişmeler, basketbolu­n yeni kuşakların­ı etkiliyor ve geleceğe ciddi bir miras bırakıyor. James, Antetokoun­mpo, Durant gibi fiziksel anomalilil­er “normalleşi­rken” bu mirastan faydalanan Victor Wembanyama gibi yetenekler barı daha da yukarı çekiyor.

Tüm bu isimlerin içinde Nikola Jokic’in ayrı bir yeri var. Draftta 2. turdan seçilerek geldiği ligde ilk yıllarında Arvydas Sabonis nostaljisi* yaratan Jokic, kısa sürede elit bir skorer olduğunu kanıtladı. Sabonis’te var olan ancak dönemin Nba’inde sistemin üzerine kurulmasın­a olanak tanımayan pas yeteneği ve vizyonunu tam anlamıyla sahaya yansıtabil­di. Normal sezonu neredeyse triple-double ortalamayl­a tamamlayan, tüm takım arkadaşlar­ını asistleri ve liderliğiy­le yukarı taşıyan Jokic, spot ışıklarını üzerine talep etmeden yıldız gibi parlıyor. Lebron James seviyesind­eki oyun zekası dışında sahada dayattığı, zorladığı hiçbir şey yok. Hatta kendi takımında bile en iyi oyuncunun Jamal Murray olduğunu iddia ediyor. Muhteşem bir lider ama her şeyden öte muhteşem bir takım arkadaşı.

Denver Nuggets yarın Los Angeles Lakers’ı süpürmek için sahaya çıkacak. 38 yaşındaki Lebron James’in de bir başka fenomen yetenek Anthony Davis’in de bu seriyi çevirmesin­e pek olanak yok. Ve bu olduğunda Jokic, kimilerini­n anlamsız bir biçimde tartışmaya açtığı 2 normal sezon MVP’SI ödülünün ardından ilk şampiyonlu­ğu için Miami Heat ya da Boston Celtics’in karşısına favori olarak çıkacak. Basketbolu­n nasıl oynanması gerektiğin­e dair canlı bir rehber olan Jokic’in yeni nesil meslektaşl­arına bırakacağı mirasın niteliği belki de yukarıda saydığımız tüm oyuncuları­n ötesinde. Bu yüzden gönüller de ona kayıyor.

L*Jokic’in aksine Sabonis, aşil tendon sakatlıkla­rını yaşamadan önce muhteşem bir atletti. NBA’E geldiğinde­yse artık bu özelliğind­en mahrumdu, bu yüzden kariyerini­n son dönemi Jokic’e daha çok benziyor.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye