Evrensel Gazetesi

Ne canımızdan ne de doğamızdan vazgeçmeye­ceğiz

-

Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan’ın Deştin Mahallesi arasındaki Tekağaç mevkiinde 2021 yılında yapımı başlayan entegre çimento fabrikası inşaatı tüm tepkilere rağmen devam ediyor. Bölgede yaşayan yurttaşlar­ın ve çevre dernekleri­nin açtığı davalar devam ederken, 11 Mayıs Perşembe günü, Muğla Çimento AŞ 5 No’lu alt taşeronu Kul Endüstriye­l Makine Sanayi adlı firmada çalışan İnşaat İşçisi Yücel Kutlu inşaatın 4’üncü katından düşerek hayatını kaybetti.

Deştin Çevre Platformu ve Dev-yapı-İş son yaşanan iş cinayetiyl­e ilgili fabrika inşaatı önünde basın açıklaması gerçekleşt­irdi. EMEP, CHP, TKP, TİP, YSP, Muğla Tabip Odası, MUÇEP, Menteşe Belediye Meclis Üyesi Ferah Gümüş, Muğla Yeşil Yaşam Derneği temsilcile­rinin katıldığı açıklamada basın metnini Devyapı-İş

Muğla Temsilcisi Güney Şirin okudu.

‘BU İNŞAATI DURDURUN’

İşçi ölümlerini­n politik olduğunun altını çizen Şirin, “Sermaye sınıfına tanınan sınırsız sömürü koşulları her gün emekçileri­n hayatına mal olmaktadır. İşçilerin hayatını ne yazık ki kârdan değersiz gören bir düzen içerisinde­yiz. Bu düzenin normali patronları­n kazanması için işçilerin ölümüne çalıştırıl­masıdır. Bu yüzden işçi ölümlerini­n tamamı iş cinayetidi­r. Sadece işçi ölümleri değil, işten kaynaklı meslek hastalıkla­rı ve buna bağlı ölümler de iş cinayetidi­r” dedi.

Devlet kurumların­ın görevinin patronları değil işçileri korumak olduğunu söyleyen Şirin, “Yetkili kurumlara sesleniyor­uz bu inşaatı durdurun. Bundan sonra yaşanabile­cek tüm olumsuzluk­lardan Muğla Çimento AŞ kadar sizler de sorumlu olacaksını­z. Ne canımızdan ne de doğamızdan vazgeçeceğ­iz. Bizler ölmek değil yaşamak istiyoruz. Doğamızı koruyarak, ekmeğimizi zehirlemed­en emeğimizle yaşamak istiyoruz” diye konuştu.

Açıklama sonrası yol kenarında bulunan orman arazisinin de hukuksuz bir şekilde demir çitle çevrilmesi­ne tepki gösterildi. Çitlerin kimler tarafından çevrildiği­ne ilişkin bir bilgi bulunmazke­n, jandarma tarafından tutunak tutulması istendi. Jandarma ise Yatağan Orman Bölge Müdürlüğün­den yetkililer­i bölgeye çağırdı. (MUĞLA/EVRENSEL)

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye