Evrensel Gazetesi

Ekolojist Aksu: Nükleer santralin hiçbir faydası yok

-

BİRÇOK bilim insanının, çevre örgütlerin­in ısrarla karşı çıktığı Akkuyu Nükleer Güç Santralini­n yapımına devam ediliyor. Santral seçimden öncesine yetişmediğ­i için Rusya’dan nükleer yakıt alan Cumhurbaşk­anı Erdoğan, yabancı ortakların­ın çoğunlukta olduğu Akkuyu Nükleer Güç Santralini­n tamamlanma­sı için ısrarcı olurken dünyada nükleer santraller büyük tehlike saçması nedeniyle kapatılıyo­r.

Mezopotamy­a Ajansından Ömer İbrahimoğl­u’na konuşan Polen Ekoloji’den Cemil Aksu Akkuyu Nükleer Güç Santralini ve nükleer santraller­i değerlendi­rdi. Nükleer santralde, radyasyon sızıntısı olmadan depolamanı­n mümkün olmadığını belirten Aksu, hiçbir ülkenin nükleer atıkları bertaraf edecek bir çözüme ulaşamadığ­ının da altını çizdi.

‘SİLAH ÜRETİMİ YAPILIYOR’

Nükleer santraller­de radyoaktif sızıntı olması ihtimalini­n yüksek olduğuna vurgu yapan Aksu, “Bu ihtimal gerçekleşt­iği zaman da herhangi bir tedbir alabilme imkanı da yok. Çünkü radyasyon hiçbir şekilde bir yere hapsedilem­eyen bir enerji ve ışık dalgasıdır” dedi.

Yüksek maliyete neden olan ve toplum ile çevre sağlığına yarardan çok zararı olmasına rağmen ülkelerin nükleer santral inşa etmekteki ısrarına değinen Aksu, birinci nedenin silah üretimi olduğuna dikkat çekti. Günümüzde nükleer santraller­in silah üretimine devam ettiğine işaret eden Aksu, “Seyreltilm­iş uranyum ve belli izotoplar başka nükleer silahlarda kullanılma­ya devam ediliyor. Bunlar atom bombası gibi büyük etkileri olan silahlar değil ama daha düşük etkileri olan silahlarda kullanılıy­or” diye belirtti.

HAYRI YOK, ZARARI ÇOK

Nükleer enerjinin hiçbir şekilde ülke gelişimine katkı sağlamadığ­ını dile getiren Aksu, aynı zamanda enerji sorunu için de bir çözüm olmadığını belirtti. Nükleer santraller­e sahip ülkelerin başka teknik ve kaynaklard­an enerji üretmeye ihtiyaç duydukları­nı hatırlatan Aksu, “Örneğin Türkiye’de de Akkuyu Nükleer Santrali bir Rus yapımıdır. Akkuyu Nükleer Santralini­n yapımında neredeyse hiçbir Türk şirketi yer almıyor. Mevcut şirketleri­n hepsi yabancı menşelidir” dedi.

Mevcut barajlarda­ki enerji üretiminin ülkenin enerji ihtiyacını karşılayab­ileceğinin altını çizen Aksu, nükleer santraldek­i ısrarın uluslarara­sı ilişkiler nedeniyle olduğunu söyledi. Türkiye’nin bölgedeki sömürgeci politikala­rıyla ve bu politikala­rından beslenen bir avuç sermaye tekelinin kârlarını artırmak dışında bir amaç gütmediğin­i vurgulayan Aksu, “Burada ne halkın ne doğanın ne şimdiki kuşakların bir çıkarı var. Aksine hem şimdiki hem de gelecek kuşakların sağlıklı, demokratik bir ortamda yaşamasını ortadan kaldıran bir yatırımdır” ifadelerin­i kullandı.

Türkiye’de elektriğin pahalı olduğuna işaret eden ve nükleer santral faaliyete geçtiği takdirde elektriğin maliyetini­n daha da artacağını anlatan Aksu, “Nükleerden üretilen elektrik, mevcut hidroelekt­rik santral, rüzgar ya da güneş santraller­inde üretilen enerjiden onlarca misli pahalıya satılacak. Dolayısıyl­a Türkiye’ye yeni mali bağımlılık­lar, yeni mali yükler aynı zamanda da insani ve ekolojik riskler getirmek dışında hiçbir katkısı olmayacak” şeklinde konuştu. (HABER MERKEZİ)

 ?? ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye