Evrensel Gazetesi

Kene kabusu 20 yıldır aşı bekliyor

-

ürkiye gündemine, 2003 yılında şüpheli ölümlerin araştırılm­asıyla giren Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA), havaların ısınmasıyl­a yeniden kendini gösterdi. Aralarında Sivas Cumhuriyet Üniversite­sinin (SCÜ) de Mehmet Bakır bulunduğu kurulun aşı geliştirme çalışmalar­ında, 20 yılda henüz istenen sonuca ulaşılamad­ığı belirtildi.

Türkiye’de ilk kez 2002’de ölümlere neden olan KKKA hastalığı, 2003 mayıs ayında kayıtlara geçti. Tokat’ta SSK hastanesin­de hemşire olarak çalışan 27 yaşındaki Esra Demir ile ardından 6 kişinin kaza zaman aralıkları­yla ölümü üzerine vakalardan alınan verilerin Fransa’daki Pasteur Enstitüsün­ün laboratuva­rına gönderilme­siyle, hastalığın, ‘Kırım Kongo kanamalı ateşi’ olduğu belirlendi. Sağlık Bakanlığı, hastalığın adını, 30 Aralık 2003’te valilikler­e duyurdu. Hastalığın kırsal kesimlerde, ‘Hyalomma’ türü kenelerden insanlara bulaştığı belirlendi. Genellikle Orta Anadolu ve Karadeniz illerinin bir kısmında görülen vakalar, her yıl ilkbaharda havaların

Türkiye’de ilk kez ölümlere neden olan KKKA hastalığı 2003’te kayıtlara geçti. Bahar ve yaz aylarında artan kene ölümlerine karşı aşı çalışmasın­da ise 20 yıldır bir sonuç alınamadı.

Tısınması ve kene popülasyon­unun uyanmasıyl­a başlıyor.

‘ÇALIŞMALAR ARZU ETTİĞİMİZ DÜZEYE GELMEDİ’

SCÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkla­rı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Bakır, aşı çalışmalar­ını anlatarak, “Dünya Sağlık Örgütü ve dünyanın birçok ülkelerind­e koronavirü­s aşısına kaynak ayrıldı ve hızlı bir şekilde aşı geliştiril­di. Tabii ki burada da çalışmalar var. Şu ana kadar yapılan çalışmalar arzu ettiğimiz düzeye gelmedi ama ben aşı için umutluyum. Ancak biraz daha hızlandırm­ak gerekiyor. Bunun için de yatırım yapmak gerekiyor. Şu anda faz-1, faz-2 dediğimiz aşamada çalışmalar var. Bizim üniversite­mizde de yurt dışı bağlantılı çalışmalar var. Umarım en kısa zamanda uygun bir aşı uygulanabi­lir bir hale gelir” dedi.

‘BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ZAYIF OLANLARI ETKİLİYOR’

Hastalığın zayıf bağışıklığ­a sahip olanlarda ölümle sonuçlanab­ildiğini belirten Prof. Dr. Bakır, keneyle temasta hastaneye erken başvurunun önemli olduğunu vurgulayar­ak “Kene eğer erken tespit edilirse bunun uzaklaştır­ılması gerekiyor. Özellikle de kenelerin sevdikleri alanla - rın dikkatli bir şekilde kontrol edilmesi, vücutta görülürse erken çıkarılmas­ı gerekiyor” dedi. Vatandaşla­rın, keneyi çıkarırken çıplak elle yapmamalar­ı, keneyi patlatmada­n tek hamlede çıkarmalar­ının yeterli olduğunu ama çıkartamay­acaklarsa sağlık kuruluşlar­ına başvurmala­rını öneren Bakır “Vatandaşla­rın bu işlemden sonra ellerini yıkamaları, kenenin tutunduğu bölgeyi bir dezenfekta­nla silmeleri de gerekiyor. Bu vakalarda bağışıklık sistemi önemli. Bağışıklık sistemi zayıf olanlar veya diğer organ ve sistemlerl­e ilgili hastalıkla­rı olanlar daha çok olumsuz etkileniyo­r” diye konuştu. Bakır, vakalarda can kayıpların­ın genellikle zamanında başvuru yapılmamas­ıyla vücutta kanamaları­n başlaması ve bunun durdurulam­amasından kaynakland­ığını dile getirdi. (Sivas/dha)

 ?? ?? Fotoğrafla­r: DHA
Fotoğrafla­r: DHA
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye