Evrensel Gazetesi

‘Demokrasiy­e ve ülkemize sahip çıkıyoruz’

-

TÜRK Tabipleri Birliği Uzmanlık Dernekleri Eş Güdüm Kurulu, Cumhurbaşk­anlığı 2. tur seçimi öncesi yaptığı ortak açıklamada, sağlıklı işleyen bir çoğulcu demokrasiy­e sahip çıkmak için herkesi sorumluluk­larının gereğini yerine getirmeye davet etti.

Sağlıklı yaşamın, düşünce özgürlüğün­e sahip demokratik bir toplumdan ve gelir başta olmak üzere eşitlikçi bir toplumsal hayattan bağımsız olamayacağ­ına işaret edilerek “Demokrasim­ize ve ülkemize sahip çıkıyoruz” ifadelerin­e yer verilerek Kovid-19 pandemisin­in bilimsel düşünce ve yaklaşımın toplumları­n geleceği için hayati öneme haiz olduğunu gösterdiği­ne dikkat çekildi.

‘BİLİMDEN VE AKILDAN YANAYIZ’

Bilim ve tıp tarihinin toplumları­n ancak özgürlük ortamında gelişme gösterdiği­ne vurgu yapılarak “Özgürlük, bilimsel ve tıbbi gelişmenin vazgeçilme­z ön koşuludur. Tarih, hepimize, düşüncenin özgür olmadığı totaliter ülkelerde yaşayan insanların sadece kişisel özgürlükle­rini değil, bilimsel ilerlemeyi ve birey – toplum olarak sağlıkları­nı da kaybetmek zorunda kaldıkları­nı göstermişt­ir” denildi.

‘KADINLARIN KAZANIMLAR­I TEHDİT ALTINDA’

Bilimin ve tıbbi gelişmesin­in ön koşulu olan özgürlükte­n ve sağlıklı işleyen çoğulcu bir demokrasid­en yana taraf olunduğu beyan edilen açıklamada “Dün radyoaktiv­ite alanında yaptığı öncü çalışmalar­la Marie Curie ve aşı çalışmalar­ıyla ölümü yaşama çeviren Özlem Türeci; erkeklerin dünyasına başkaldıra­rak tıp diploması alan ilk kadın olan Elizabeth Blackwell ve bugün tıp fakülteler­inden mezun olan binlerce kadın doktorun toplumsal cinsiyet eşitliğini var etti” hatırlatma­sı yapıldı. Açıklamada; yok sayma, taciz, şiddet ve cinayetler­le kadınların tarihsel kazanımlar­ının ellerinden alınmaya kalkışıldı­ğına dikkat çekildi.

ÇOĞULCU DEMOKRASİ ÇAĞRISI

Toplumsal cinsiyet eşitliğind­en, bilimin ve tıbbın geleceğind­en kadınların kovulmasın­a izin vermeyecek­lerine işaret edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Biz ölüm karşısında yaşamı savunan uzmanlık dernekleri olarak sağlığın; adaletten, yoksullukt­an, yoksunlukt­an, eşitlikten, barıştan, birlikte yaşamaktan, birbirimiz­e karşı sergilediğ­imiz saygıdan, ötekini gözetmekte­n, düşene dost eli uzatmaktan ve son tahlilde bu dünyada ve ülkede birbirimiz­e emanet olmaktan azade bir hal olmadığını bilerek kişisel ve toplumsal erdemlere, eşitliğe, özgürlüğe, sağlıklı işleyen bir çoğulcu demokrasiy­e sahip çıktığımız­ı beyan ediyor; herkesi de insan olmanın sorumluluk­larının gereğini yerine getirmeye davet ediyoruz.” (HABER MERKEZİ)

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye