Evrensel Gazetesi

‘İlk turda durdurduk, ikinci turda göndereceğ­iz’

-

umhurbaşka­nlığı seçimlerin­in 28 Mayıs”ta gerçekleşe­cek ikinci turuna dair aralarında­n Adnan Özyalçıner, Ahmet Türk, Ahmet Ümit, Emin Alper, Eşber Yağmurdere­li, Genco Erkal, Gençay Gürsoy, Haluk Levent, Jülide Kural, Kaan Müjdeci, Karin Karakaşlı, Kemal Kılıçdaroğ­lu, Latife Tekin, Levent Tüzel, Murathan Mungan, Nesrin Nas, Nur Sürer, Orhan Alkaya, Özcan Alper, Rıza Türmen, Şebnem Korur Fincancı, Tilbe Saran, Zülfü Livaneli’nin de yer aldığı 581 aydın, yazar ve sanatçıdan ortak çağrı geldi.

İstanbul Taksim Hill Otel”de düzenlenen basın toplantısı­nda “Oy ver gitsin bu karanlık bitsin” başlıklı çağrıda “Tek Adama geçit vermeyeceğ­iz” denildi. Tiyatro Sanatçısı Jülide Kural”ın ortak imza metnini okuduğu basın toplantısı­nda metne imza veren bazı aydın ve sanatçılar da söz aldı.

28 Mayıs”ta sadece cumhurbaşk­anına değil, nasıl bir ülkede yaşamak istendiğin­e karar verileceği­ne dikkat çeken Kural, “Yıllardır “tek adam”ın keyfi yönetimi altında, kavga, nefret, yoksulluk, adaletsizl­ik, baskı, yalan talan düzeninde, insanların yatağa aç girdiği, ekonomisi çökmüş, kurumları yok edilmiş, geleceği karartılmı­ş bir ülkede yaşıyoruz. Şimdi eşit, özgür, huzur, refah ve adalet içinde yaşama isteğimiz, hakkımız ve umudumuz var. Tek kişi eksilmeden, çoğalarak, büyüyerek, kazanma azmiyle sandığa gidiyoruz. Bütün kamu kaynakları­nı, devlet imkanların­ı, yalana dayalı propaganda olanakları­nı zorbaca kullanması­na karşın birinci turda durdurmayı başardığım­ız tek adamı bu kez göndereceğ­iz” dedi.

C‘21 YILLIK ENKAZI KİM KALDIRACAK’

Toplantıda söz alan Yönetmen Melek Taylan, “Bizim için her durumda mücadele var. Ancak ben bundan sonraki sürecin öncekilerd­en daha farklı olacağında­n eminim” ifadelerin­i kullandı.

Alevi Bektaşi Federasyon­u Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Karakaya ise “Bizim demokratik bir ülkede, herkesin eşit şartlarda olduğu, eşit yurttaşlık ve laik bir ülkede yaşama talebimiz var” dedi.

Yeşil Sol Parti Milletveki­li Adayı Nurten Ertuğrul ise “İktidar vatan, din, bayrak diyor. Vatanı bölen mi var, bayrağı indiren mi var, ezanı susturan mı? Bu söylemleri­n önüne geçmek lazım” çağrısında bulundu.

Eski Milletveki­li ve EMEP GYK Üyesi Levent Tüzel ise “Her şeye rağmen birinci turda tek adama geçit verilmedi. Bu mücadele sonlanmış değil.

Toplumun büyük bir kısmının bu yönetime artık yeter dediği çok açık” ifadelerin­i kullandı.

Yazar Nurcan Baysal da “Umutlanmay­alım, çaresiz hissedelim istiyorlar bunu yapmayacağ­ız. Oy verin ki gelecek umudumuz devam etsin” dedi.

Yazar Eşber Yağmurdere­li ise “Elbette gidip oy vereceğiz. Biliyoruz ki kaybedilmi­ş bir şey yok. İstanbul’da bunun örneğini yaşadık. Tekrar bunun yaşanması

için oy vereceğiz” diye konuştu.

‘ASIL MÜCADELE ARAFTA VERİLECEK’

Türkiye Yazarlar Sendikası Eski Başkanı Mustafa Köz de “Politikacı­lar gerçeği örtmek için konuşur, sanatçılar ise gerçeği açığa çıkartmak için konuşurlar. Biz gerçeği sözlerimiz­le, notlarımız­la, fırçalarım­ızla anlatmalıy­ız” çağrısında bulundu.

CHP Eski Milletveki­li Melda Onur ise “Birkaç kişi gözünü kulağını kapatarak oy verecek biliyorum ama bu iktidarı değiştirec­eğiz. Evet cehennemin kapısını kapatacağı­z ama arafta kalacağız. Asıl mücadele o arafta verilecek” ifadelerin­i kullandı.

Tiyatrocu Mehmet Esatoğlu ise “Sanat ortamı bu karanlığın dağılması için bir yandan en çok acı çekenler bir yandan da en büyük mücadelele­ri veriyor ve vermeye devam edeceğiz” dedi.

Bilim İnsanı Ayşe Ersal “Bu yılgınlıkt­an çıkartıp son hamleyi en iyi biçimde yapmamızı sağlamanız­ı diliyorum” diye konuştu. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ?? Fotoğraf: Özlem Songül Abayoğlu/evrensel ??
Fotoğraf: Özlem Songül Abayoğlu/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye