Evrensel Gazetesi

Biz kazanırsak herkes kazanacak

- Hilmi MIYNAT Denizli

Denizli’deki Yonga Mobilya işçileri grevlerind­e 15 günü geride bıraktı. Dayanışma ziyaretler­iyle moral buldukları­nı ifade eden işçiler mücadelede kararlı oldukların­ı söylüyor.

ürk-İş’e bağlı Ağaç-İş’in örgütlü olduğu Denizli’deki Yonga Mobilya’da toplu iş sözleşmesi­nde anlaşma sağlanamam­ası üzerine işçilerin başlattığı grev sürüyor. Denizli’deki diğer fabrikalar­da da grevlerini­n konuşulduğ­unu belirten işçiler, “Biz kazanırsak herkes kazanacak” diyor.

Yonga Mobilya işçileri, 2023 brüt asgari ücrete yüzde 30 zam isterken, patron ise yüzde 18 teklif etti. Anlaşma sağlanamay­ınca işçiler 9 Mayıs günü davul zurna ve halaylar eşliğinde greve çıktı.

Grevin 15’inci gününde görüştüğüm­üz işçiler yapılan ziyaretler­le moral buldukları­nı ifade etti. Yonga Mobilya işçileri, “Bizim moralimiz gayet yerinde. Bundan sonrasını işveren düşünsün” dedi.

T‘BİZ KAZANIRSAK HERKES KAZANACAK’

Sendika ve emek örgütlerin­in yanı sıra, grev sürecinin seçime denk gelmesinin de etkisiyle birlikte AKP-MHP dışındaki siyasi parti temsilcile­ri de grev çadırına destek ziyaretind­e bulundu. Denizli OSB yolundaki grev çadırı aynı zamanda servis güzergahın­da. Grev diğer fabrikalar­daki işçiler arasında da tartışılıy­or.

Aynı zamanda fabrikadan emekli olan, çıkan ya da çıkarılan eski işçilerin de destek ziyaretind­e bulunduğun­u ifade eden grevdeki bir işçi, “Eski işçiler ziyarete geliyor. Fabrikayla bağı yok ama bizim kazanmamız­ı istiyor. Dışarıdan da destek var. Mesela geçen markete grev önlüğü ile gittim. Gören ‘Grevdeki işçilerden misin’ diye sorup başarılar diliyor. Denizli duydu grevi, biz kazanırsak herkes kazanacak” diye konuştu.

Haklarını istedikler­ini söyleyen bir diğer işçi de “Biz ne istiyoruz? Bugünkü brüt asgari ücretin üstüne yüzde 30 zam. Yönetimin teklifi asgari ücretin yüzde 18 fazlası. Bu bize reva mıdır?” diye sordu.

 ?? ?? Fotoğraf: Hilmi Mıynat/evrensel
Fotoğraf: Hilmi Mıynat/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye