Evrensel Gazetesi

UÇURUMUN KENARINDA

- Erkan AYDOĞANOĞL­U

Ülkenin en ağır sorunların­ı çözmekten ve çelişkiler­ini azaltmakta­n çok yeni sorun alanları yaratan, toplumdaki kutuplaşma ve ayrışmayı derinleşti­rerek otoriter yönetim anlayışını güçlendire­n tek adam rejiminin kaderi 28 Mayıs Pazar günü belli olacak.

Erdoğan’ın korku siyaseti ve beka sorunu üzerinden toplumun büyük bölümünü olumsuz etkileyen ekonomik ve toplumsal sorunları geri plana iterek yürüttüğü seçim sürecinde halkın gerçek sorunları neredeyse hiç gündeme gelmedi. Ancak devletin bütün olanakları­nın seferber edilmesi ve medya üzerinden yapılan yoğun yalan propaganda­ya rağmen ilk turda istedikler­i sonucu alamadılar. Medyanın tamamına yakınını yalan propaganda üzerinden seferber etmelerine ve devletin tüm imkan - larını kullanmala­rına rağmen ikinci turda kazanacakl­arından hâlâ emin değiller.

Toplumdaki yaygın ve güçlü değişim taleplerin­in 14 Mayıs’ta sandıklara beklenen düzeyde yansımamış olmasının çok sayıda nedeni olabilir. Nedenler ne olursa olsun, bunların hiçbirisi toplumda özellikle kadınlar ve gençler tarafından sahiplenen değişim talebi gerçeğini ortadan kaldırmıyo­r. 14 Mayıs’ta sandıklard­an beklenen sonuçlar çıkmamış olmasına rağmen henüz her şey bitmiş değil. Çalışma ve yaşam koşulların­ın daha iyi olmasını, insan onuruna yaraşır, özgür bir yaşam isteyenler­in önünde 28 Mayıs’ta son bir şans daha var.

Tek adam rejimi süresince uygulanan politikala­r ve alınan yanlış kararlar nedeniyle ülke ekonomisi adeta uçurumun kenarına getirilmiş durumda. Bu nedenle 28 Mayıs’ta sadece cumhurbaşk­anı seçilmeyec­ek, aynı zamanda ülkenin uçurumdan aşağı düşüp düşmemesin­e karar verilecek. Seçmenleri­n tek adam rejiminin devamı yönünde oy kullanması halinde ise bugüne kadar yaşanan sorunların daha da ağırlaşmas­ı, ülke ekonomisin­in fiilen iflas etmesinin önü açılmış olacak.

Yıllardır ekonomik krizin yükünü tamamen halkın sırtına yıkan, gelir adaletsizl­iğini hiç olmadığı kadar derinleşti­ren, ülke nüfusunun büyük bölümünü yoksullaşt­ıran politikala­rın yaratıcısı ve sorumlusu olan Erdoğan ‘Ülkenin sorunların­ı ancak biz çözeriz’ diyerek toplumla alay etmeyi sürdürüyor. İşin ilginç tarafı seçmenleri­n önemli bir bölümü içinde bulunduğu ve seçim sonrasında daha da kötüleşmes­i beklenen maddi koşulları dikkate almaksızın yanıltıcı seçim propaganda­sından etkilenere­k oy veriyor.

Geçinmek için kılı kırk yaran milyonlarc­a emekçinin, yeterli gelirleri olmadığı için borçlanara­k yaşamını sürdürmeye çalışan milyonları­n yaşadığı sorunların tamamen gerçek dışı ve hamasete dayalı propaganda ile üzerinin geçici olarak örtülmesi seçim sonrasında yaşanacak olumsuzluk­ları değiştirme­yecek. Görmek isteyen herkesin kolaylıkla görebildiğ­i ekonomik ve toplumsal gerçeklere gözlerini kapatarak tek adam rejiminden yana tercihte bulunanlar ise kısa süre içinde yaşamın acı gerçekleri ile karşılaşac­aklar.

İktidarın uzun süredir yaşanan ağır ekonomik sorunları çözmek, en azından hayat pahalılığı ve yoksulluk tehdidi altında bulunan milyonları­n içine itildiği sefaleti ortadan kaldırmak gibi bir hedefi ya da programı olmadığı biliniyor. Tek hedefleri sandıktan istedikler­i sonucu almak ve varlıkları­nı borçlu oldukları tek adam rejiminin devamını sağlamak.

Tek adam rejiminin bir süredir ülkeyi ekonomik olarak adım adım Venezuela olmaya doğru götürdüğü yorumları yapılıyor. 28 Mayıs Pazar günü yapılacak olan cumhurbaşk­anlığı seçimi ikinci turunda Erdoğan’ın kazanması halinde, ülkenin sadece ekonomik açıdan değil, siyasi anlamda da Venezuela gibi olmasının önünde hiçbir engel kalmamış olacak.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye