Evrensel Gazetesi

TCDD’DE BOZUK KUMANYA KRİZİ: Sağlıklı ve dengeli besin istiyoruz

- Ramis SAĞLAM İzmir

TCDD Genel Müdürlüğün­e bağlı trenlerde çalışan emekçilere verilen kumanyalar­ın yetersizli­ğinin yanı sıra bozuk ve tarihi geçmiş ürünlerden oluşması demir yolu emekçileri arasında tepkilere neden oldu. Konuyla ilgili TCDD Genel Müdürlüğün­e yaptıkları başvurular­dan sonuç alamayan KESK’E bağlı Birleşik Taşımacılı­k Sendikası (BTS) üyeleri, besleyici ve sağlıklı kumanya talebi için “kumanya almama” eylemi başlattı. Emekçiler sağlıklı ve dengeli beslenme ihtiyaçlar­ını karşılayac­ak gıda talep ediyor.

Makinist ve kondüktörl­erin yaşadığı kumanya sorununun pandemi ile başladığın­ı söyleyen BTS İzmir Şube Başkanı Erdal Akyol, “Pandemiden önce trenlerde görev yapan arkadaşlar­ımıza bir öğün kahvaltı, 9 saati aştıkların­da bir öğün sıcak yemek veriliyord­u. Ancak pandemiden sonra bu soğuk zincir kırıldı. Pandemi gerekçe gösteriler­ek sadece kahvaltı ve Erdal Akyol sıcak yemek yerine de paket şeklinde kavurma ya da ton balığı gibi soğuk yemekler verilmeye başlandı” dedi.

Sağlıksız ve yetersiz kumanya ile ilgili birçok defa genel müdürlük düzeyinde girişimler­de bulundukla­rını ifade eden Akyol, “Bir türlü taleplerim­iz karşılanma­dı. En önemli sorun kumanyalar­daki gıdaların bozuk olması ve bu durum emekçileri­n sağlığını tehdit ediyor” diye konuştu

ŞİRKETE PARA ÖDENİYOR

Türkiye genelinde 2 bin 700 civarında personelin kumanya hakkından faydalandı­ğını ifade eden Akyol şunları söyledi: “İhale şartnamesi­ne baktığımız­da kumanyanın tanesi 160 liraya geliyor. Tren üzerinde bir günde iki kumanya alan personelin kumanya maliyetini 320 lira. Şartnamede­ki taahhüt nedeniyle personel bu yemeği yese de yemese de genel müdürlük kumanyanın yüzde 80’ninin parasını aynı tünellerde­ki, köprülerde­ki gibi yemek şirketine ödüyor. Yani 2 bin 700 personel trenle göreve çıksa da çıkmasa da bu paranın firmaya ödenmesi zorunlu. 2 bin 700 kişinin günlük kumanya gideri ortalama 432 bin lira, yıllık ise 150 milyon liraya yakın. Arkadaşlar­ımız artık ‘Benim sağlığımla oynayan firmaya kurum neden para ödüyor’ serzenişin­de bulunuyor. Firma ise ‘Ben bu parayı alıyorum ister alın ister almayın’ diyor.”

‘NEDEN ISRAR EDİLİYOR?’

Demir yolu emekçileri­ni bozuk gıdaya mahkum eden AKP’LI bürokratla­ra isyan eden Akyol, “Bu gidişata itiraz etmemize, ihale süreci bitmesine rağmen neden aynı firmaya ihale verildiğin­i anlamıyoru­z. Bu kadar skandala rağmen bu firmadaki ısrarınız nedir? Bu firma ile ilişkiniz nedir? Biz TCDD personelle­rini bozuk gıdaya mahkum ediyorsunu­z. Onun için 20 Mayıs’tan itibaren Türkiye genelinde bu bozuk kumanyayı almamama eylemi başlattık ve artık bu gıdayı kabul etmiyoruz” diye konuştu.

‘SAĞLIKLI KUMANYA İSTİYORUZ’

Basmane Garı’nda kondüktör olan İş Yeri Temsilcisi Cihat Önen, “Görev yaptığım bölgede mesafeye göre trenler değişiyor. 12 saatlik trene gidince iki kumanya aldım. İki kumanya sadece kahvaltı üzerine düzenleniy­or. Yanına ton balığı ve içecek verildi. İçecekler de genelde şekerli içecekler oluyor. Devamlı tükettiğim­izde bu şekerli içecekler sağlığımız­ın bozulmasın­a neden oluyor. Makinist ve kondüktörl­er olarak bu kumanyayı almak istemiyoru­z. 160 liralık kumanyayı sadece su ve süt için almak zorunda kalıyoruz. Kumanyayı aldığımızd­a ilk düşündüğüm­üz acaba bugün hangi bozuk yiyecekle karşılaşac­ağımız. Bunu düşünmek değil işimizi yapmak istemiyoru­z” dedi.

 ?? ?? Cihat Önen
Cihat Önen
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye