Evrensel Gazetesi

BTS: otomatik yıkamadan, kova ve fırçaya dönüldü!

DEMİR YOLLARINDA TEMİZLİK İŞÇİSİNİ ELEKTRİK ÇARPTI

-

DEMİR yollarında enerjisi kesilmemiş bir hatta uzun saplı fırçayla temizlik yaptırılan taşeron işçi yüksek gerileme kapıldı. Birleşik Taşımacılı­k Çalışanlar­ı Sendikası (BTS), otomatik yıkama ünitelerin­in yerini, vagon temizliği işi devredilen taşeron firmalarda kova ve fırça aldığını belirterek, “Buna neden izin verilmişti­r?” diye sordu.

Önceki gün İstanbul Söğütlüçeş­me durağında sefere hazırlanan Yüksek Hızlı Tren (YHT) setinin makinist kabininin ön pencere camının uzun saplı fırça ile temizliğin­i yapan, RCS adlı temizlik firma işçisi yüksek gerilime kapıldı. Ağır yaralanan işçi kaldırıldı­ğı hastanede yoğun bakıma alındı.

‘MEVZUATA UYGUN DEĞİL’

Birleşik Taşımacılı­k Çalışanlar­ı Sendikası (BTS) yaptığı açıklamada, taşeron şirketler eliyle yürütülen hizmetlerd­e işçilerin düşük ücretle, güvencesiz, yeterli bilgi-beceri ve eğitim sahibi olmadan çalıştırıl­dığına dikkat çekti. Temizlik işçisinin yüksek gerilime kapılmasın­da da bu koşulların ve alınmayan önlemlerin olduğu aktarılan açıklamada, şöyle denildi: “Trenlerin temizliği elektrik olmayan tamir-bakım hatlarında yapılır. Kazada yaşandığı üzere katener hattı altındaki bu hatta temizlik yapılması mevzuata ve İSG/EYS kuralların­a uygun olmadığı halde kimler tarafından ve ne şekilde karar verilmişti­r? RCS temizlik firmasının taşeron çalışanına işbaşı yapmadan önce İSG eğitimi verilmiş midir? Trene yolcu iniş-binişinin yapıldığı peronda, peronun yüksekliği dikkate alınmadan, enerjisi kesilmemiş bir hatta uzun saplı fırça ile su kullanılar­ak kabin ön camının temizlenme­sinin böyle bir olaya sebebiyet vereceği açıktır. Bu neden öngörüleme­miş ve engellenme­miştir? Buna neden izin verilmişti­r? Kazayla ilgili EYS risk analiz raporları var mıdır? İdari soruşturma­ya başlanılmı­ş mıdır? Son zamanlarda kurum ve sendikalar­ın katılımıyl­a yapılması gereken İSG risk belirleme toplantıla­rı neden yapılmamak­tadır?”

‘BAKIM İÇİN İZOLE YOLLAR OLMALI’

İstanbul’un iki merkez tren garı olan Haydarpaşa ve Sirkeci garlarının ulusal ve uluslarara­sı demir yolu işletmecil­iğine kapalı olmasının, tren setlerinin park edeceği alanları ortadan kaldırdığı kaydedilen açıklamada, “Manevra yapmak bile alan darlığında­n oldukça zorlaşmışt­ır. Bu durumlar YHT işletmecil­iğinin istenen sefer sıklığında yapılamama­sına neden olduğu gibi son yaşanan olayda da görüleceği gibi tren temizliğin­in ve bakımının yapılacağı atölye ve tesisin olmaması trenlerin bakımının yapılmadan sefere çıkmasına ortam hazırlamak­tadır. Trenlerin bakım ve ikmallerin­in yapılacağı yüksek gerilimden izole edilmiş yollar olması gerekmekte­dir” denildi.

Geçmişte otomatik yıkama ünitelerin­de temizleme işlemi yapılırken, artık vagon temizliğin­in taşeron firmalara devredildi­ği aktarılan açıklamada “Bir kova ve fırça ile temizlik yapılmaya çalışılmak­tadır” denildi.

TEHLİKELİ EŞYA TAŞIYAN TRENLERDE HIZ TEHLİKESİ

Öte yandan kaza riski olan başka bir konuya dikkat çeken sendika, şu uyarıda bulundu: “Demir yollarında taşımacılı­k yapan özel şirketler eliyle tehlikeli eşya ve akaryakıt taşımacılı­ğı yapan trenlerin yolcu yoğunluğu fazla olan gar ve istasyonla­rdan yüksek hızla (60 km/s hızla) geçtikleri görülmekte­dir. Bu trenlerin vagonların­dan birisinin dahi dray etmesi bir faciaya davetiye çıkaracakt­ır. Tehlikeli eşya ve akaryakıt taşıyan trenlerin livre hızları yeniden gözden geçirilere­k düzenlenme­lidir.” (ANKARA/EVRENSEL)

 ?? ?? Olay anı istasyonda­ki güvenlik kamerasına yansıdı.
Olay anı istasyonda­ki güvenlik kamerasına yansıdı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye