Evrensel Gazetesi

Kartonsan’da üretimdeki duruşun faturası işçiye

- Gözde MEYDAN Kocaeli

KAMUYU Aydınlatma Platformun­a (KAP) yaptığı açıklamada 1 Haziran ila 2 Temmuz tarihleri arasında inşaat-bakım çalışmalar­ı ve pazar şartları sebebiyle KM1 hattında üretimin duracağını belirten Kartonsan yönetimi, bu üretim hattında çalışan işçilere belirtilen süre içerisinde yıllık izinlerini­n kullandırı­lacağını duyurdu. İşçiler ise faturanın kendilerin­e kesilmesin­e tepkili.

Daha önce bu duruştan bahsedildi­ğinde “Gerekirse başka makinelere kaydıracağ­ız” denildiğin­i anlatan bir işçi, “Önce üç ay olacağı söylendi, sonra 1 ay dediler. Yıllık iznimizi toplu kullanmak istediğimi­zde ikiye bölüp veren fabrika şimdi 1 ay yıllık iznimizden kullandırt­ıyor. Aramızda o kadar izni olmayan, eksiye düşen arkadaşlar­ımız var. Onlara 2024 yılının yıllık izinlerind­en kullandırı­lacak. Fabrika o zamana kadar yaşayacağı­mızı garantiled­i yani” diye konuştu.

Fabrika yönetimini­n duruşu mesajla duyurduğun­u belirten işçi, “Siparişler tam gaz devam ediyordu, pazar gerekçesiy­le üretimin durması bize ilginç geliyor. Gönderdikl­eri listede üretimin duracağı makinede çalışmayan arkadaşlar­ımızın ismi de var. ‘Duruş olacak ama kimseyi izin için zorlamayac­ağız, isterlerse öbür makinenin kısımların­da çalıştırac­ağız’ derken niye böyle bir karar alındı? Makinedeki duruş bizden kaynaklı mı ya da tadilat bizim yüzümüzden mi yapılıyor ki faturasını bana kesiyorsun?” diyerek tepkisini dile getirdi.

Fabrikada üretim hattında bulunan odaların ve masaların kaldırıldı­ğını ifade eden işçi, “Üretim alanında bulunan bilgisayar­ları duvarlara monte ettiler. Masaları, kullandığı­mız kapalı odaları kaldırdıla­r. İçerideki toz duman rutubet konusunda ise bir değişiklik yok. 20 metrede bir kamera koymuşlar.

Ben insanların açıklarını aramak için yaptıkları­nı düşünüyoru­m, gerekçeler­i ne olursa olsun. Grev bittikten sonra soğuk rüzgarlar esmeye devam ediyor anlayacağı­nız” diye konuştu.

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye