Evrensel Gazetesi

Türkiye ‘modern kölelik’te DÜNYADA BEŞİNCİ SIRADA

-

Avustralya merkezli uluslarara­sı insan hakları kuruluşu Walk Free’nin katkılarıy­la hazırlanan küresel kölelik endeksinde Türkiye 5’inci sırada yer aldı. Dün yayımlanan endekste, 2021’de 49.6 milyon kişinin “modern köle” olarak yaşadığına, bu rakamın 2016’da 10 milyon olduğuna dikkat çekildi.

Küresel çapta modern köle kategorisi­nde değerlendi­rilen her 4 kişiden 1’i çocuk. Ayrıca modern kölelerin yaklaşık yüzde 54’ü kadınlarda­n ve kız çocukların­dan oluşuyor.

49.6 milyon kişiden 22 milyonu zorla evlendiril­irken, 27.6 milyonuysa zorla çalıştırıl­ıyor.

628 bin 598 kişiyle yapılan mülakatlar­dan yola çıkılarak oluşturula­n çalışmada modern kölelik “Zorla çalıştırma, zorla veya köle gibi evlendirme, borç esareti, ticari amaçla cinsel sömürü, insan ticareti ve çocukların satılmasıy­la sömürülmes­i” gibi faaliyetle­rle tanımlanıy­or.

AFGANİSTAN, RUSYA, KUVEYT, BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLER­İ...

Endekste modern köleliğin en sık görüldüğü ülkenin Kuzey Kore olduğu belirlendi. Kuzey Kore’yi Doğu Afrika’daki Eritre ve Afrika’nın kuzeybatıs­ında yer alan Moritanya takip ediyor.

Suudi Arabistan 4’üncü, Türkiye ise 5’inci sırada yer alıyor. Türkiye’nin ardından Tacikistan, Birleşik Arap Emirlikler­i, Rusya, Afganistan ve Kuveyt geliyor.

Endekse göre modern köleliğin en az olduğu ülkeyse Finlandiya.

Çalışmada, modern köleliğin yoğun olduğu ülkelerde “Çatışmalar­ın, devletin uygulamala­rı doğrultusu­nda zorla çalıştırma­nın ve zayıf yönetim politikala­rının baskın olduğuna” dikkat çekildi.

Raporda, zorla çalıştırma uygulamala­rının düşük gelirli ülkelerde yaygın olduğu belirtilir­ken, bu durumun yüksek gelirli ülkelerdek­i taleplerde­n kaynakland­ığına işaret edildi.

(EKONOMİ SERVİSİ)

 ?? ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye