Evrensel Gazetesi

Sanayi patronları­nın ekonomiye güveni yatay sürdü

-

TÜRKİYE Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından mayıs ayına ilişkin iktisadi yönelim istatistik­leri ve reel kesim güven endeksi (RKGE) açıklandı. İktisadi yönelim anketi sonuçları, imalat sanayinde faaliyet gösteren 1.743 iş yerinin yanıtların­ın ağırlıklan­dırılıp toplulaştı­rılmasıyla elde edilerek değerlendi­rildi.

Buna göre, RKGE, mayısta bir önceki aya kıyasla 0.3 puan artarak 108.3 seviyesind­e gerçekleşt­i. Aynı dönemde mevsimsell­ikten arındırılm­ış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) bir önceki aya göre değişmeyer­ek 105.1’e seviyesind­e gerçekleşt­i.

Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğ­inde, gelecek 3 aydaki ihracat sipariş miktarı, gelecek 3 aydaki üretim hacmi ve son 3 aydaki toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendi­rmeler endeksi artış yönünde etkilerken, sabit sermaye yatırım harcaması, genel gidişat, gelecek 3 aydaki toplam istihdam, mevcut mamul mal stoku ve mevcut toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendi­rmeler endeksi azalış yönünde etkiledi.

Son 3 aya yönelik değerlendi­rmelerde, üretim hacminde artış bildirenle­r lehine olan seyir bir önceki aya göre zayıflarke­n, iç piyasa sipariş miktarında artış bildirenle­r lehine olan seyir bir önceki aya göre güçlendi. İhracat sipariş miktarında azalış bildirenle­r lehine olan seyir ise artış bildirenle­r lehine döndü.

Mevcut toplam siparişler­in mevsim normalleri­nin altında olduğu yönündeki değerlendi­rmeler ile mevcut mamul mal stokları seviyesini­n mevsim normalleri­nin üstünde olduğu yönündeki değerlendi­rmelerin bir önceki aya göre

 ?? ?? Görsel: Pixabay
Görsel: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye