Evrensel Gazetesi

5 yıl siyasi istikrarsı­zlıkla geçti

-

HP İstanbul İbrahim Kaboğlu, Cumhur İttifakı’nın Meclis’teki çoğunluğun­un, yönetimde istikrar veya istikrarsı­zlık etkeni olmadığını belirterek, “Cumhur İttifakı’nın 5 yılı siyasi istikrarsı­zlıkların ve ekonomik krizin derinleşti­ği bir dönem oldu. Yasama-yürütme arasında karşılıklı denge-denetim yoluyla devlet yönetimi, toplumdaki derin ayrışmalar­ı onarıcı bir işlev de görebilir” dedi.

Sosyal medya hesabı üzerinden açıklamada bulunun CHP İstanbul Milletveki­li İbrahim Kaboğlu, 16 Nisan Anayasa değişikliğ­i için, ‘yasama ve yürütme tam anlamıyla bağımsız olacak’ ve ‘hükümet krizleri yaşanmayac­ak’ gerekçeler­i kullanıldı­ğını hatırlatan Kaboğlu, “Tam da bu argümanla yürütmeye çok geniş yetkiler tanındı ve bunun karşısında Meclis’in yetkileri kısıtlandı. 2018’de cumhurbaşk­anı yardımcısı ve 16 bakan ile göreve başlayan Erdoğan, bu süreçte bakanlık sayısını 17’ye çıkardığı gibi bakanlıkla­rda 9 defa değişiklik yaptı. Hazine ve Maliye Bakanı iki defa değiştiril­di. Geçen 5 yılda 4 farklı Merkez Bankası Başkanı görev yaptı. Meclis çoğunluğu, siyasi istikrar açısından bir koşul olmadığı gibi mevcut tabloda hiçbir siyasi partinin tek başına çoğunluğu da

Cbulunmama­kta” dedi.

Cumhurbaşk­anlığı seçimini Kemal Kılıçdaroğ­lu’nun kazanmasın­ın, anayasal yetkiler açısından yasama ve yürütme arasında denge-denetim düzeneğini uygulamaya geçirebile­ceğini ifade eden Kaboğlu, “Unutulmama­lı ki, Cumhur İttifakı’nın 5 yılı siyasi istikrarsı­zlıkların ve ekonomik krizin derinleşti­ği bir dönem oldu. Yasama-yürütme arasında karşılıklı denge-denetim yoluyla devlet yönetimi, toplumdaki derin ayrışmalar­ı onarıcı bir işlev de görebilir. Kuşkusuz bu saptama ve öngörüler, 2017 kurgusunun sürdürüleb­ilir olmadığı gerçeğini göz ardı etmemekte olup, bu kurguyu aşma ve hesap verebilir hükümete geçiş vesilesi olarak görülmelid­ir” dedi. (ANKARA/EVRENSEL)

 ?? ?? Fotoğraf: Tamer Arda Erşin
Fotoğraf: Tamer Arda Erşin

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye